«Ψυχρός πόλεμος» στους γαλάζιους περιφερειάρχες
Ξεκίνησε χθες το συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) στην Αλεξανδρούπολη, το τελευταίο του προέδρου της, Αποστόλου Τζιτζικώστα. Και, παράλληλα, η επίσημη πρώτη εμφάνιση του υποψήφιου διαδόχου του, Γιώργου Χατζημάρκου, ως κατόχου του χρίσματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και, όλως τυχαίως, σημειώθηκαν δύο «γαλάζιες» απουσίες. Η πρώτη, η πιο τρανταχτή, ήταν του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος θυμήθηκε ξαφνικά πως δεν μπορεί να πάει γιατί έχει να επιθεωρήσει το ρέμα του Ποδονίφτη. Η δεύτερη ήταν του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, που κι αυτός είχε, λέει, πολλές συσκέψεις στο γραφείο του. Ολως τυχαίως – ξαναλέω – ο Χαρδαλιάς πλασαριζόταν ως υποψήφιος για την προεδρία της ΕΝΠΕ, θεωρώντας ότι πρέπει να πάρει τη θέση και ως πολιτικό μέγεθος αλλά και ως επικεφαλής της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Ο Καχριμάνης ακούγεται ότι γενικώς περνάει φάση δυσαρέσκειας, ενώ θεωρεί πως έπρεπε να είχε προβάδισμα για την ΕΝΠΕ ως παλαιότερος όλων των «γαλάζιων» περιφερειαρχών.
Σιωπηλός στα Γιάννενα
Διερωτήθηκα αν ο Καχριμάνης έμεινε χθες στα Γιάννενα προκειμένου να συναντήσει κάπου τον Κώστα Καραμανλή, μια και έκοβε βόλτες στα μέρη του. Συγκεκριμένα, χθες, είχε συνάντηση στα γραφεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, με την ιδιότητα του προέδρου της SYNDEA, της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής. Συνοδευόμενος, μάλιστα, από τον αντιπρόεδρό της, Αλέξανδρο Κοντό, με τον οποίο, είναι αχώριστοι από όταν ήταν υπουργός στις κυβερνήσεις του. Εννοείται ότι δεν έκανε κανένα σχόλιο ή δηλώσεις για τα πολιτικά. Τα «καρφιά» του θα τα πετάξει την Παρασκευή, σε παρουσίαση βιβλίου στην Πάτρα.
Yποδείξεις του ΟΗΕ για τα δικαιώματα
Σας είχα γράψει για το «σφυροκόπημα» που είχε δεχθεί η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Γενεύη από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια ακρόαση όπου διατυπώθηκαν σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που εφαρμόζει η Ελλάδα το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα, μεταξύ άλλων και για θέματα που αφορούν την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό Σώμα, τις επαναπροωθήσεις προσφύγων (έγινε λόγος για 1.452 περιστατικά), τον τρόπο διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, την αμφισβητούμενη ανεξαρτησία των ερευνών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας. Όλα αυτά και άλλα πολλά αποτυπώθηκαν επισήμως, στην τρίτη περιοδική έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα. Με το γενικό συμπέρασμα να είναι ότι νομοθετικά τα πάμε μάλλον καλά, αλλά στην εφαρμογή όχι τόσο. Η Επιτροπή διαπίστωσε πολλά προβλήματα στην εφαρμογή οδηγιών που αφορούν την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, τους Ρομά, τους διεμφυλικούς συμπολίτες μας, για κακομεταχείριση κρατουμένων σε φυλακές, αστυνομικά τμήματα, δομές μεταναστών και ανηλίκων και ψυχιατρεία φυλακών. Ενώ δόθηκαν και συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί των νόμων της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις και την προληπτική απαγόρευση συναθροίσεων.
Μήνυμα και για τα SLAPPs
Η Επιτροπή του ΟΗΕ αφιέρωσε ειδική αναφορά στην ελευθερία των δημοσιογράφων και τις αγωγές SLAPP. Θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο, μετά τις απανωτές αγωγές που έχουν κατατεθεί για τα δημοσιεύματα που αφορούν την υπόθεση των υποκλοπών. Η Επιτροπή καλεί, μάλιστα, την κυβέρνηση «να αναθεωρήσει το εθνικό νομικό πλαίσιο για την προστασία των δημοσιογράφων από αγωγές αντιποίνων» και «να αποτρέπει αποτελεσματικά και καταπολεμά πράξεις παρενόχλησης, εκφοβισμού και βίας κατά δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης για να διασφαλίσει ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους χωρίς φόβο για βία ή αντίποινα».
Ακαδημία Αντικατασκοπίας
Επί τη ευκαιρία να σας πω ότι, στο πλαίσιο της ανανέωσης των αρμοδιοτήτων διαφορων υπηρεσιών ασφαλείας, έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη λειτουργία της και μια… ακαδημία πρακτόρων. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για μια Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, με κύρια αποστολή την εκπαίδευση νέων πρακτόρων, που θα διαρκεί έως και δύο χρόνια, με πλήρες πρόγραμμα σπουδών που θα ακολουθεί πρότυπα ξένων υπηρεσιών. Ενώ θα περιλαμβάνονται και ειδικοί κύκλοι μαθημάτων για κάποιους εργαζομένους εκτός ΕΥΠ, που απασχολούνται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες υπουργείων και άλλων δημόσιων φορέων που σχετίζονται με την ασφάλειά τους (π.χ. κυβερνοασφάλεια).
Τουρκικές έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο
Κυνήγι πετρελαίου ή γεωπολιτική; Ισως και τα δύο. Το γεγονός είναι ότι η Τουρκία εξέδωσε εννέα άδειες για έρευνες πετρελαίου στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της, ΤΡΑΟ, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αδριανούπολης και των Δαρδανελίων. Δηλαδή στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, όπως επισημαίνεται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρμόδιας διεύθυνσης του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, οι άδειες στην TPAO θα έχουν διάρκεια οκτώ ετών η καθεμία, ενώ αναφέρονται αναλυτικά και τα θαλάσσια οικόπεδα που αφορούν.