Добавить новость
ru24.net
World News in Greek
Февраль
2025
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
28

«Δεν πωλείται η Βίλα Αλλατίνι» (στους Τούρκους)

0
Ta Nea 

«Ο όμιλος Κοτς, ο μεγαλύτερος όμιλος της Τουρκίας, φέρεται ότι σχεδιάζει να αγοράσει την ιστορική Βίλα Αλλατίνι στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να τη μετατρέψει σε ινστιτούτο που θα επικεντρώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ομίλου επισκέφθηκε πρόσφατα τη Θεσσαλονίκη για να επιθεωρήσει τη βίλα»: Οι φήμες που το τελευταίο διάστημα έχουν κατακλύσει τον τουρκικό Τύπο έφεραν αναστάτωση στη χώρα μας, σε τέτοιο βαθμό που η υπόθεση της ενδεχόμενης πώλησης του περίφημου κτιρίου της Θεσσαλονίκης έγινε μέχρι και ερώτηση στη Βουλή.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. Η Βίλα Αλλατίνι, στην οδό Βασιλίσσης Ολγας 198, έργο του ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, χτίστηκε το 1888 σαν εξοχική κατοικία της οικογένειας Αλλατίνι, η οποία ήταν ευρέως γνωστή τόσο για τις επιχειρηματικές όσο και για τις κοινωνικές της δραστηριότητες και η οποία για τουλάχιστον έναν αιώνα υπήρξε από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες της πόλης. Η περιοχή, δε, στην οποία είναι κτισμένη εκείνη την εποχή ονομαζόταν συνοικία των «Εξοχών» ή «Πύργων».

Πολλές χρήσεις

Από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει αρκετές χρήσεις καθώς η περίφημη βίλα έμεινε κυρίως στην Ιστορία αφού εκεί διέμεινε από το 1909 έως το 1911 ο έκπτωτος σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ, ο οποίος στην πράξη είχε τεθεί από το κίνημα των Νεότουρκων σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το μακρινό 1926, στη βίλα λειτούργησε η Φιλοσοφική Σχολή. Σύντομα, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η επιλογή δεν ήταν η καλύτερη, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η μεταστέγασή του, τον Οκτώβριο του 1927, στο μέγαρο της οδού Εθνικής Aμύνης, όπου προηγουμένως στεγαζόταν το B’ Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Το κατακόκκινο τούβλινο αρχοντικό λειτούργησε για λίγο ως παράρτημα του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, για να καταλήξει να στεγάσει από το 1978 τις υπηρεσίες της Νομαρχίας και πλέον κάποιες λίγες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το γραφείο της περιφερειάρχου.

Ξεκάθαρο μήνυμα

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, οι φήμες στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου για πώληση του τριώροφου νεοκλασικού οικοδομήματος στα ανατολικά του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν οργιάσει, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στην Ελλάδα. Μάλιστα, το θέμα έφτασε όχι μόνο στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά ακόμη και στα έδρανα της Βουλής.

Η πρώτη αντίδραση στα σενάρια αυτά ήρθε από την ίδια την περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, η οποία απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε από επικεφαλής περιφερειακής παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση, σκέψη, πολιτική βούληση από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για πώληση ή παραχώρηση της Βίλας Αλλατίνι. Κι αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση».

Επίκαιρη ερώτηση

Από την πλευρά του και ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης από το βήμα της Βουλής απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση, διευκρινίζοντας πως «μοναδικός νόμιμος κύριος και αποκλειστικός ιδιοκτήτης του ακινήτου επί της οδού Βασιλίσσης Ολγας 198 στη Θεσσαλονίκη, που είναι ευρέως γνωστό ως Βίλα Αλλατίνι, είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Πρόσθεσε, δε, πως η Βίλα Αλλατίνι «παρουσιάζει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον – αντιπροσωπεύοντας μια ιδιαίτερη τάση αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα – καθώς και μορφολογικό, με πλούσια εκλεκτικιστικά μοτίβα και λιθογλυπτικό διάκοσμο στις όψεις. Τόσο το διατηρητέο κτίριο όσο και ο αύλειος χώρος, με τον πευκώνα και τα κτίρια που περιλαμβάνονται σε αυτόν ως αναπόσπαστα τμήματα του αρχοντικού-εξοχικής έπαυλης της οικογένειας Αλλατίνι, έχουν ως σύνολο χαρακτηριστεί “χρήζοντα ειδικής κρατικής προστασίας”. Για οιαδήποτε εργασία, επέμβαση ή αλλαγή χρήσης απαιτείται η έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού».




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
WTA

Рейтинг WTA. Мирра Андреева дебютировала в топ-10, Киз стала №5, Калинская выпала из топ-30






Сийярто обсуждал в США отмену мешающих проекту «Пакш-2» санкций против России

США выдали России обвиняемого в разбойном нападении в Пулкове

Стало известно, когда огласят приговор королеве марафонов

Захарова отреагировала на итоги парламентских выборов в Германии