Добавить новость
ru24.net
World News in Croatian
Добавить новость

Новости за 15.12.2022

Napretkov svečani božićni koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo

Vijesti.ba 

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" je 2022. godinu obilježilo značajnim brojem manifestacija upriličenim u čast obilježavanja 120 godina od utemeljenja tog kulturnog društva, a kao kruna jubileja i predanog rada je večerašnji "GALA 120 na dar - Napretkov svečani božićni koncert" upriličen u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Lagumdžija: Dobijanje kandidatskog statusa velika šansa za BiH

Vijesti.ba 

Dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji (EU) je velika šansa za Bosnu i Hercegovinu, ocijenio je u izjavi za Fenu bivši predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija.

Žene prijave nasilje tek kada se plaše za vlastiti život

Vijesti.ba 

Performans pod nazivom "Ne mogu više" izveden je u četvrtak u Gradskoj vijećnici Mostara u organizaciji Inicijative građanki/na Mostar, kako bi se skrenula pažnja na povećan broj slučajeva nasilja u obitelji u našoj zemlji.Bećirović: Kandidatski status šansa koju ne smijemo propustiti

Vijesti.ba 

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozdravio je odluku Evropskog vijeća kojom se Bosni i Hercegovini dodjeljuje kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, navodeći da je ta odluka ohrabrenje za sve građane i narode naše domovine.

Švedska će nastaviti sa razvojnom podrškom BiH

Vijesti.ba 

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas sa ambasadoricom Švedske u BiH Johannom Strömquist o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, kao i o dodatnom unapređenju veoma dobrih bilateralnih odnosa dvije države.

Status kandidata poticaj da se nastave ispunjavati prioriteti

Vijesti.ba 

Odlukom Evropskog vijeća o statusu kandidata Bosna i Hercegovina je napravila još jedan formalni korak u procesu pristupanja u Evropsku uniju, a kojem je prethodilo Mišljenje Evropske komisije 2019. godine te podnošenje zahtjeva za članstvo 2016. godine - saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Sarajevo Holiday Market svečano otvoren na Trgu oslobođenja

Vijesti.ba 

Na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović svečano je počeo dugo očekivani i najavljivani projekat „Sarajevo Holiday Market se vraća kući“ koji će pružiti mnogo zanimljivih sadržaja i lijepih trenutaka svim građanima Sarajeva, kao i gostima grada u sljedeća dva mjeseca.

Kandidatski status je historijski korak

Vijesti.ba 

Kandidatski status za Bosnu i Hercegovini na putu ka članstvu u Evropskoj uniji historijski je korak, te uvjet za određivanje datuma za početak pregovora o članstvu, izjavila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Dodik: Brzo do dogovora, ostaju razlike oko NATO-a

Vijesti.ba 

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je nakon potpisivanja koalicionog sporazuma o formiranju vlasti na državnom niovu s liderima Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem i Socijaldemokratske partije BiH Nerminom Nikšićem, koji je taj sporazum potpisao uime stranaka "osmorke", da je neuobičajeno brzo za BiH došlo do dogovora i konsenzusa i da je vrijeme da se krene dalje.

Objavljen tekst sporazuma HDZ-a, SNSD-a i Osmorke

Vijesti.ba 

Sporazumom o formiranju vlasti, koji su danas potpisali lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a BiH Nermin Nikšić, daje se snažna podršku zajedničkim investicionim projektima Republike Srpske, Federacije BiH, Brčkog i kantona.

Новости России
Москва

Бессрочный вид: кадровый резерв для ИТ-индустрии прирастет иностранными специалистами


Hiljade Turaka protestovalo protiv presude gradonačelniku Istanbula

Vijesti.ba 

Hiljade Turaka protestovale su danas protiv sudske presude istanbulskom gradonačelniku Ekremu Imamogluu, kritizirajući vladu pred izbore iduće godine koji će biti jedan od najvećih političkih izazova za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Čović: Nova većina će biti dovoljno snažna

Vijesti.ba 

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da će nova većina biti dovoljno snažna, kako u Vijeću ministara BiH tako i u zakonodavnoj vlasti.


Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Александр Зинченко

Бывший игрок "Арсенала": "Роль Зинченко в команде - это не революция"


Казанскому режиссеру Айдару Заббарову присуждена премия Президента РФ

«Все на старты ГТО!» в ТРЦ «Нора».

Инспекторы ГУСТ приступили к весенним осмотрам территорий в Подмосковье

Депутат ГД одобрил введение штрафа в России за скручивание пробега у автомобилей