Добавить новость
ru24.net
Önce Vatan
Август
2024

TÜRKİYE BİR DEPREM ÜLKESİDİR. BUNA RAĞMEN TEDBİR ALMAMAK, BİLEREK VE İSTEYEREK KATLİAMI DAVET ETMEKTİR

0

Yeni Türkiye'nin takip edeceği siyaset, belirsiz ve        keyfi olamaz. Bizim siyasetimiz, mutlaka milletin kabiliyet ve ihtiyacıyla mütenasip olacaktır.-

Gazi Mustafa Kemâl Atatürk-(1923)

17 Ağustos 1999 Gölcük-İzmit- Adapazarı Depreminin üzerinden 25 yıl geçti fakat hafızalardaki korkunç görüntüler henüz silinmedi. Ogün yıkılan şehirlerde depremin fiziki yıkıntıları tamamen kalktı ve her şey eskiye döndü. Ama deprem coğrafyasında bulunan ülkemizde diğer pek çok felakette benzeri acıları yeniden ve en son Kahramanmaraş-Hatay depreminde aynen yaşadık.

Depremde görülen manzaralar hiç değişmiyor. Hep ayni ihmal ve başıbozukluktan yıkılan binalar ve tuzla buz olmuş beton yığınlarının altında kalarak yitirdiğimiz masum canlar ile başarısızlıkla sonuçlanan kurtarma faaliyetleri.

17 Ağustos 1999’dan günümüze değişen bir tek olumlu şey, devletin ve sivil toplum kuruluşlarının deprem olduktan sonra bölgeye yetişmelerindeki hız ile yaraların sarılmasında kazandıkları büyük tecrübedir. Fakat bu tecrübe esas olarak muhtemel depremin yıkımını önlemeye yönelik değildir. Yapılanlar tamamen deprem olduktan ve yıkım meydana geldikten sonraki faaliyetlerle sınırlıdır..

Türk Devleti ve milleti depremde varını yoğunu harcar ve yaraların biran önce sarılması için olağanüstü bir çaba gösterir. Milletçe kenetleniş doğrudur. Fakat zamanlaması yanlıştır. İşin doğrusu deprem olmadan bu birlikteliğin sağlanması ve gereken bilimsel önlemlerin önceden alınmasıdır. Ülkemizde meydana gelen depremlerin çok üstünde şiddette depremlere devamlı maruz kalan Japonya gibi ülkelerde tek can kaybı olmazken ve binalar un gibi dağılmazken, neden hâlâ bizim ülkemizde meydana gelen yıkımlardan ders alınarak önceden tedbir alınmaması anlaşılır gibi değildir.

İşte sorun buradadır. Çözülmesi gereken husus, deprem sonrasında meydana gelen yaraların sarılması değil, böyle yaraların meydana gelmesini önleyecek tedbirlerin alınmasıdır. Deprem sonrası meydana gelecek yıkımların maliyetinin deprem öncesi alınacak tedbirlerin maliyetinin beş katı olacağını bilim adamları adeta haykırmaktadır. Fakat seslerini duyan makam yoktur.

Oysa deprem bu toprakların bilinen gerçeğidir ve daha binlerce yıl toprak yerleşene kadar bu doğa olayı durmayacaktır. Buraları vatan bilip, yurt tutan bizlerin bu zamansız gelen düşmana karşı bilinçli bir şekilde hazırlanmamız gerekir.

Nitekim Anadolu halkı genellikle toprak ve yığma taştan yapılan tek katlı depreme dayanıklı evlerde oturarak bu afetten kendilerini korumuşlardır. Kendi canlarını güvence altına alırken, çok katlı ve görkemli sanat yapılarını ise zamanın bütün imkanlarını kullanarak en büyük depremlerde dahi ayakta kalacak ve nesilden nesle aktarılmasını sağlayacak şekilde inşa etmişlerdir. Bunların örneğini çevremizde tapınak, kilise, cami, medrese, köprü vs. olarak görüyoruz. Demek ki istenirse yapılabiliyor. Teknoloji ve bilim bugünkü ile mukayese edilmeyecek kadar geri olmasına rağmen binlerce insanın toplandığı bu mabetler her türlü sarsıntıda dimdik kalmayı başarmışlardır.

Allah hiç kimseye deprem acısı vermesin ve o korkuyu yaşatmasın. Fakat sorumluların sorumsuz davranışları yüzünden her türlü acıyı bizzat halk çekmektedir. Ateş herzaman düştüğü yeri yakmakta ve doğrudan bu afete maruz kalıp acıyı bizzat hissetmeyenlere televizyonlardaki yıkım görüntüleri sıradan bir film gibi gelmektedir.

3 Mart 1992’deki Erzincan depremini ailece yaşadık. Allah böyle afetlerle bizi bir daha sınamasın. İnsanoğlunun; kendi elleriyle yarattığı binalarda bu büyük afet karşısında ne kadar aciz ve güçsüz olduğunu gördük. Deprem Harekat Merkezi’nde koordinatör olarak görev aldığımdan, depremin kesinlikle öldürmediğini, çünkü kuralına uygun inşa edilen binaların asla yıkılmadığını, yıkımın tamamen insanların bölge şartlarını bile bile depreme dayanmayacağı açıkça belli olan binaların yıkılması ile öldükleri gerçeğine bizzat şahit oldum.

1939 depreminden sonra Japonya’nın teknik katkıları ile inşa edilen tek katlı evlerden bir tuğla bile sökülmemişken, okullar, hastaneler, lojmanlar gibi devlet binalarının tamamına yakını ya yıkılmıştı yada çok büyük hasar görmüşlerdi.

Deprem çalışmalarında meydana gelen aksaklıkları belki tedbir alınır da bir daha ayni hatalar yapılmaz diye detaylı bir “Deprem Sonuç Raporu” hazırlayarak üst makamlara gönderdik. Hiçbir tedbir alınmadığını, bizim raporunda daha öncekiler gibi sümen altına atıldığını gördüm..

Hazırlanan kapsamlı “Afet Koordinasyon Planlarına” göre; Deprem sonrasında bölgedeki resmi makamlardan deprem yıkımının kaldırılması için görev bekleniyordu. Oysa bu uygulama çok yanlıştı.. Bölgede yaşayan insanların tamamı deprem şokuna maruz kaldığından ve halkın karşılaştığı yıkımlara ve can kaybına bu yetkililer de aynen uğradığından “Afet Planında görevleri var” diye o bölgenin yerel yöneticilerinden görev beklemek mümkün değildi. Çünkü onlarda deprem şokuna girmişti. Onlarda depremzede idi ve onlarında doğrudan yardıma ihtiyaçları vardı. Bu kişilerden görev beklemek, deprem sonrası yaşanan felaketi kaos ortamını büyütmekten başka bir işe yaramamıştı..

“Depremle birlikte bölgenin yönetimi; depreme maruz kalmayan civar il ve ilçeler yönetimine veya Ankara’da oturan Merkez Valilerinden birinin yönetimine verilmelidir. Deprem bölgeleri ve deprem olması periyotları da belli olduğundan nerede deprem olursa kimlerin nerelere gideceği önceden detaylı plânlanmalıdır.” dedik. Bunun gereğinin son Kahramanmaraş depreminde kısmen uygulandığını ama neden yapıldığı gerçeğinin hiç anlaşılamadığını gördük.

Büyük can ve mal kaybına sebep olan 1999 Marmara Depreminden sonra görünüşte bazı tedbirler alındı. Fakat bu tedbirlerin tümü muhtemel depremden sonra yaraların sarılmasına yönelikti. Her tarafa “Deprem Sonrası Acil Yardım Kulübeleri” yerleştirildi. Çeşitli yardım plânları hazırlandı. Yardım ekipleri oluşturuldu ve bunlar yeni cihaz ve teçhizatla donatıldı. Yerinde ve uygun kullanılması için bir seri tatbikatlar icra edildi. Bunlar güzel şeylerdi. Fakat hepsi lüzumsuz ve gereksiz gayretlerdi. Öncelik depremde yıkılmayı önleyecek tedbirlerde olmalı idi.

Ailemle birlikte yaşadığım 13 Mart 1992 Erzincan depreminde Afet İşleri Genel Müdürlüğünde yüzlerce kişi masa başında oturup maaş alırken, bu kuruluşumuzun herhangi bir deprem bölgesine kurtarma faaliyetlerine göndereceği modern cihazlarla teçhiz edilmiş “Acil Kurtarma Ekibi”nin olmadığına şahit oldum. İşin garip tarafı bir tane dahi kurtarma faaliyetleri için eğitilmiş köpeğimiz yoktu. İnsanlarımız çaresizlik içinde kazma kürekle tonlarca ağırlığındaki enkazın altına girerek, büyük tehlike altında can kurtarmaya çalışıyordu. Biz dozer, greyder ve kepçelerle bilinçsizce enkaz kaldırmaya çalışırken yabancı ekiplerin bu konuda ne kadar hazırlıklı olduğunu görerek irkildik.

Desteğe gelen yabancı ekiplerden biri “İsviçre Kurtarma Ekibi” idi. Depremin ikinci günü özel uçakla gelen 23 kişilik İsviçre ekibinin başında 64 yaşında bir binbaşı vardı. Bizden yer istediler. Gösterdik. Her şeyleri ile birlikte gelmişlerdi. Çadırlarını kurdular, yataklarını yaptılar, mutfaklarını çalıştırdılar. Ekip şefi yerleşmeleri bitince; ekibinin imkanlarını ve kabiliyetlerini açıklayarak bizden çalışacakları bölge talep ettiler. Gösterilen bölgede 24 saat vardiya usulü çalışarak, çok basit ve portatif teknik donanımları ve eğitilmiş üç köpekleri ile pek çok can kurtardılar. 15 gün birlikte olduğumuz ekip şefine ayrılışları esnasında teşekkür ederken sordum. “İsviçre’de çok mu deprem oluyor ki siz bu derece hazırlıklı ve deneyimlisiniz ?” Aldığım cevap ile irkildim; “Hayır İsviçre deprem bölgesi değildir. Biz hiç deprem görmedik ve bundan sonra da görmeyeceğiz. Biz 2 nci Cihan Harbinde şehirlerin bombalar altında yıkımını bizzat gören bir nesiliz. Gerçi İsviçre’de böyle bir yıkım da olmamıştır. Ama biz her şeye hazırlıklı olmalıyız. Buraya gelenin aynisi olan üç ekibimiz daha var. Biz dünyanın deprem olan bölgelerine gelerek eğitim yapıyoruz. Depremler bize eğitim sağlıyor. Asıl bu imkanı bize verdiğiniz için biz size teşekkür ederiz”

İşte devlet. Ve işte devletin insanına verdiği değer. İşte yüzlerce yıldır üzerinden hâlâ bir tuğlası sökülemeyen muhteşem Mimar Sinan eserleri. 500 yıl öncenin teknolojisi ile yapılan eserler dimdik ayaktalar. Onlarca depremden sağlam çıktılar ve yine çıkacaklar.

Şimdi ben 25 yıl sonra iddia ediyorum ki; 1999’dan sonra yapılan yapıların yüzde ellisi ilk depremde tamamen yıkılacaktır. Daha önce inşa edilen eski yapılar zaten Allah’a emanet edilmiştir. Nitekim Kahramanmaraş depreminde yıkılan ve çocuklarımıza mezar olan Yatılı Bölge Okulu daha yeni yapılmış olması bu tezimi doğrulamaktadır.

Sonuç olarak; DEPREM YIKMAZ. İnsanların teknolojinin gereklerine aykırı olarak yaptıkları inşaatlar yıkar. Ve yıkacaktır. Bu Allah’ın çizdiği kader değildir. Bizzat insanların insanlara karşı yaptığı bir vahşettir. Bu vahşetin mutlaka önlenmesi ve insanlarımızın deprem yıkımlarından kurtarılması gerekmektedir.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Стоит ли отдавать ребенка в частную школу?

В Москве ежегодно состоялся юбилейный, всероссийский, патриотический гала-концерт «Проза и поэзия» «Россия - семья семей»

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»


Олимпийские ценности: доступное жилье в Иваново сдадут по улучшенному стандарту

Фестиваль «Чистопрудный Fest» покажет исторические районы Москвы с необычной стороны

Осень или организм: врач объяснил, кто виноват в усиленном выпадении волос

Певица Натали Орли вернулась к истокам


Raging Richarlison slams ‘f***ing s***’ card as Tottenham star’s EA FC 25 rating is revealed

My mother and I were still estranged when she died in 2019. I went to a medium to connect with her and it brought me closure.

Every time we go on holiday my husband ogles other women on the beach

Marin schools proactive on state cellphone restrictions


В городском округе Домодедово проведена агитационно-разъяснительная работа с населением о сохранности имущества.

"Пейзажи Карелии"

Забетонирована первая опора моста «Парус»

В Ленинском районе Крыма проверили бывших мигрантов, не вставших на воинский учет


Мафия-НН: Густой аромат армянского кофе наполнил воздух старательно украшенной гостиной.

Ранняя версия Mini Empire: Hero Never Cry с русским языком доступна в Google Play

Мультиплеерный данжен-кроулер Greedy Wizards: Speed Dungeon вышел в новой стране на iOS и Android

Кровь, кишки и всё такое в трейлере новых добиваний для Mortal Kombat 1



Стоит ли отдавать ребенка в частную школу?

Жительницы Москвы, Краснодара и Санкт-Петербурга больше всех тратят на сумки

Стоит ли отдавать ребенка в частную школу?

Фестиваль «Песня года» 2024 состоится в ДС «Мегаспорт» в Москве




Можно ли перевестись из одной автошколы в другую в процессе обучения?

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

В Москве ежегодно состоялся юбилейный, всероссийский, патриотический гала-концерт «Проза и поэзия» «Россия - семья семей»


Резидент столичной ОЭЗ внедрил новое высокопроизводительное медоборудование

Автомобили с 1 октября подорожают из-за новых ставок утильсбора

«Спираль насилия»: Лавров в ООН призвал остановить кровопролитие на Ближнем Востоке

Электрички в Тверь из-за модернизации станций МЦД-3 будут следовать с отменой остановок


Стало известно, кто из россиян примет участие в турнире ATP-500 в Вене в конце октября

«Теннисистки заслуживают зарабатывать на равных с мужчинами». Веснина выступила за соразмерные призовые

Кудерметова вышла в третий круг турнира WTA 1000 в Пекине

Павлюченкова объявила о досрочном завершении сезона


Что там в IT: Xiaomi снова в России, производство LADA e-Largus, Telegram изменил принципам

Захарова: обязательства по расследованию теракта на «Севпотоках» не выполняются

Актуальная мировая повестка из зазеркалья на ...

«Жду зрелищной игры, они любят атаковать». Булыкин сделал прогноз на победителя дерби «Локомотив» — «Спартак»


Музыкальные новости

«Скажи правду!»: бывший муж Карди Би обвинил ее в измене во время беременности

Фестиваль «Песня года» 2024 состоится в ДС «Мегаспорт» в Москве

"Летов бы перевернулся в гробу". Как два омича за неделю создали незабываемое событие

Баста въезжает в новый сезон своего шоу МС Taxi на «бентли» в компании MIRAVI.



Фестиваль «Песня года» 2024 состоится в ДС «Мегаспорт» в Москве

Жительницы Москвы, Краснодара и Санкт-Петербурга больше всех тратят на сумки

Стоит ли отдавать ребенка в частную школу?

Стоит ли отдавать ребенка в частную школу?


В городском округе Домодедово проведена агитационно-разъяснительная работа с населением о сохранности имущества.

На матче "ЦСКА-Динамо" родилась новая семья

Патрушев заявил, что прибалтийские страны модернизируют инфраструктуру для НАТО

Блокада или мир: Лавров поставил США перед честным выбором


Автомобили с 1 октября подорожают из-за новых ставок утильсбора

С 1 ноября изменится стоимость парковки на ряде улиц Москвы

Доцент Фиронов: машины резко подорожают из-за новых ставок утильсбора с октября

Певица Натали Орли вернулась к истокам


Американская разведка предупредила Байдена: Путин не пошутил, Зеленский тянет нас в ад

Рябков: Россия фиксирует реакцию Запада на изменения своей ядерной политики

Политический директор премьера Венгрии: наша страна сдалась бы в случае

Рябков назвал «развернутой» реакцию Запада на заявления по ядерной доктрине РФ





Председатель СК России поручил возбудить дело после нападения мигранта на врачей в Москве

Кузнецов попал в больницу после матча КХЛ с «Северсталью»

Терапевт Кондрахин посоветовал идти к врачу при наличии болей в грудной клетке

Педагогов обучат навыкам первой медицинской помощи



РПЛ. ЦСКА — «Ахмат». Прямая трансляция, смотреть онлайн

Олимпийские ценности: доступное жилье в Иваново сдадут по улучшенному стандарту

Представители Росгвардии поздравили воспитанников Центра спорта и образования «Самбо-70» с принятием торжественной клятвы

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»


Как только НАТО нападет на Беларусь, будет применено ядерное оружие – Лукашенко

Лукашенко дал ответ на вопрос, в каком случае Минск применит ядерное оружие

Как только НАТО нападет на Беларусь, будет применено ядерное оружие - Лукашенко



Собянин пообещал продлить скоростные диаметры Москвы в Ярославскую область

«В ближайшие регионы»: Собянин анонсировал продление МЦД до четырёх областей

Собянин: МЦД продлят до Калужской, Смоленской, Тульской и Ярославской областей

Сергей Собянин. Главное за день


Первое армянское название в Москве

«Чистая Арктика» разработает стандарт сбора и вывоза отходов из удаленных мест

Собянин посоветовал москвичам пересаживаться на электромобили

Под Симферополем продолжается строительство нового крупного микрорайона


«Жду зрелищной игры, они любят атаковать». Булыкин сделал прогноз на победителя дерби «Локомотив» — «Спартак»

Юные белгородцы стали призерами Всероссийского конкурса «Земля талантов»

Актуальная мировая повестка из зазеркалья на ...

Что там в IT: Xiaomi снова в России, производство LADA e-Largus, Telegram изменил принципам


ТСД SAOTRON RT41 GUN: практичный, производительный, надёжный

В Гидрометцентре прогнозируют температуру на 6-10°С выше нормы в нескольких регионах России

В пропавшем в Архангельской области вертолете находился депутат Сметанин

Написал сообщение родным и исчез: Депутат и бизнесмен внезапно пропали на вертолёте Robinson под Архангельском


Прогноз погоды в Крыму на 26 сентября

Творческая композиция «Диво дивное руки творят».

В Симферополе появится новый бизнес-центр “Крымский”

В районе Симферополя появится необычный жилой квартал


Последние слова вдовы Мадянова у могилы, слезы сына: “Мне не горько, мне обидно”

Что там в IT: Xiaomi снова в России, производство LADA e-Largus, Telegram изменил принципам

Казань попала в топ-10 городов, где сохранились дореволюционные здания

Юные белгородцы стали призерами Всероссийского конкурса «Земля талантов»












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Янник Синнер

Первую ракетку мира подводят под срок // Всемирное антидопинговое агентство будет добиваться дисквалификации Янника Синнера






Вакцину от нового штамма коронавируса начали испытывать в России

Юные белгородцы стали призерами Всероссийского конкурса «Земля талантов»

Как кирпичные традиции Иваново вдохновляют современные проекты

Что там в IT: Xiaomi снова в России, производство LADA e-Largus, Telegram изменил принципам