Добавить новость
ru24.net
YeniSafak.com
Июнь
2024

Murat Ülker Kahire 'Goya'sında ilginç anları paylaştı: Mumyalar piramitler develer

0

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve GODIVA Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, kişisel sitesinde, Mısır ziyaretinin ikinci durağı olan Kahire'deki izlenimlerini okurlarıyla paylaştı.

Murat Ülker, yazısında şu ifadelere yer verdi;

Mısır Gezisi 2: Kahire

İlk yazıda İskenderiye izlenimlerimi paylaşmıştım. Şimdi Kahirede’yiz. İskenderiye Kahire arası uçakla 45 dakika sürüyor. Kahire’de Nil nehrinin kenarında çok sayıda dünyaca ünlü markalı oteller var. Bu otellerden bizim kaldığımız ise Sofitel oldu. Odaya girdiğimizde ilginç konseptli meyve ve tatlı tabakları bizi bekliyordu. Fes ve Mısır tanrılarından birini bir arada görünce otel sanki bize bir mesaj mı vermiş diye düşünmeden de edemedim.

Otelimizin lobisinde bir Mevlevi heykeli vardı. Merak edip kapıdaki görevliye “Kim bu, ne yapıyor?” diye sordum. Biraz düşündü ve sonra “Çıkaramadım valla önemli biri olmalı.” dedi

Otelimize oldukça geç saatte vardık, bir sonraki güne hazırlanmak için de biraz erken uyuduk. Bir sonraki sabah Nil nehrinin muhteşem manzarasına gözümüzü açtık.

Kahire, kent merkezinde 7,9 milyon, banliyöleriyle birlikte ise toplam 20 milyona yakın bir nüfusa sahip. Mısır başkenti Kahire’de hükümet, parlamento, devlet daireleri ve diplomatik temsilcilikleri bulunuyor.


Kahire’nin büyük bölümü Nil ırmağının doğu kıyısında, ırmağın Reşid ve Dimyat kollarına ayrıldığı noktanın biraz aşağısında yer alıyor. Bu arada rehberimizden öğrendik ki zaten Mısır’da toplam nüfus ülkenin %35ine gelen bir alanda yaşıyor ve bu alanlar da Nil nehrinin sulak ve verimli kenarları.


Kahire daha büyük ve kalabalık olmasına rağmen İskenderiye’ye kıyasla daha düzenli bir şehir. Bizim grubun ilk durağı Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi idi.

Bu müzede görülenleri, hatta gezimizde bundan sonra anlatacaklarımı tarihsel olarak yerli yerine oturtabilmek için bir arka plan bilgisi vermek gerekiyor. Çünkü çok sayıda hanedanlık, krallık, imparatorluk 5500 yıl boyunca bu topraklarda yaşamış, eğer bir tarih sırası kafanızda yoksa gördükleriniz ve anlatılanlar karşısında karmaşa yaşayabiliyorsunuz. Hatta mitoloji ile tarihçi, arkeolog tahminleri arasında gidip geliyorsunuz.


Eğer Mısır’a bir gezi yapacaksanız yazımın bu bölümü sizin için rehber olabilir diye düşünüyorum. Ben de çoğu bilgiyi internetten, daha önce yapılan ziyaret notlarımdan ve gezi sırasında aldığım broşür ve kitapçıklardan derledim.

Mısır’da insanın paleolitik zamandan beri var olduğu yazılıyor. Bu dönemlerde, Mısır toplulukları merkezi bir yönetim kuramamışlar. Siyasal birlik adına ise ilk gelişme Yukarı Mısır’ın kuzeyinde yer alan Hierakonpolis merkezi olmuş. Hanedanlık öncesi denilen dönemin son evresinde bu bölgede yaşayanların, yazıyı kullanmaya başladığı ve bu yazı sisteminin sonunda eski Mısır dilini yazmak için gelişkin bir Hiyeroglif sistemi haline geldiği söyleniyor. Zaten rehberimiz de gezi boyunca gezdiğimiz tapınaklardaki duvarlarda yer alan hiyerogliflere dayanarak bize tarihi bilgiler verdi.


Kutsal yazıt anlamına gelen hiyeroglifde resim/glif şu üç işlevden birine hizmet ediyormuş: (1) bir şeyin veya eylemin görüntüsünü temsil etmek, (2) bir sesin veya birden üçe kadar hecelerin seslerini temsil etmek veya (3)bitişik gliflerin kesin anlamını belirlemek.


Hiyeroglif yazmak, onu öğrenmek için seçilen bilginlerin sayısını sınırlayan bir miktar sanatsal beceri gerektiriyormuş. Yalnızca kapsamlı bir eğitimle ayrıcalıklı olanlar (yani firavun, soylular ve rahipler) hiyeroglifleri okuyup yazabiliyorlarmış; diğerleri günlük el yazısı için daha uygun olan daha basit sürümleri kullanmışlar.

Rehberimize bir soru sordum: “O dönemden bir ses kaydı olmadığına göre, diyelim Amon Ra..Nasıl onu seslendirebiliyorsunuz?” Tabii kısa bir sessizlik oldu. “Yani bize okulda böyle öğretiyorlar. Oradan biliyoruz ama tabii..” cevabını aldım. Açıkçası evet çok sayıda “gösteren” var hiyerogliflerde, örneğin “kuş” var. “Gösteren-gösterilen aynı mı peki?” sorusunu bir tarafa bırakırsak o sesi o zaman nasıl çıkarıyorlarmış, nasıl telaffuz ediyorlarmış kimse bilmiyor. Burası bana biraz garip geldi.


Yapay zekaya sordum. Dedi ki: “Rosetta Taşı’nın bulunmasıyla hiyeroglifler çözülmüştür. Bu taş aynı metni hem Yunanca hem de hiyerogliflerde içerdiğinden deşifreye büyük katkı sağlamıştır. Hiyerogliflerin telaffuzunu belirlemek zorlu süreçtir. Dilbilimciler ve tarihçiler çeşitli yöntemlerle anlamaya çalışmışlardır ama kesin telaffuz olmadan yapılan her çalışma spekülatiftir.”


Anlayacağınız Chatgpt de benim gibi düşünüyor.


MÖ 3500 yıllarında meydana gelen iklim değişikliği nedeniyle Hierakonpolisliler Nil Nehri’nin taşkınlarına maruz kalan bölgelere inmek zorunda kalmışlar. Sel sularını kontrol altında tutacak sulama projeleri geliştirmeye başlamışlar. Yani, sulu tarım ekonomisi keşfedilmiş. Bu keşfi kentlerin kurulması izlemiş. Bu süreç, MÖ 3.000li yılların sonunda Aşağı ve Yukarı Mısır’ın birleşmesiyle sonuçlanmış.


Erken Hanedanlık Dönemi boyunca Firavunlar sahne alıyor ve artan güç ve zenginliği, özenle inşa ettikleri tapınaklarda (Mastaba) görülüyor. Bunların ölümlerinden sonra tanrısallaştırılan firavunları kutsamayı ve kalıcı kılmayı amaçlayan çabalar olduğu söyleniyor ki Mısır gezisi demek zaten artık iyice emin oldum ki ülkenin her yerinde bulunan film setini andıran (mesela Indiana Jones) tapınakları gezip; hiyerogliflere dayanarak firavun maceralarını dinlemekten ibaret.


Ortaya Mısır tarihi kronolojisi çıktı.

  1. Milattan Önce

  2. Erken Hanedan Dönemi 3100-2686

  3. Eski Krallık 2686-2181

  4. Birinci Ara Dönem 2181-2055

  5. Orta Krallık 2055-1650

  6. İkinci Ara Dönem 1650-1550

  7. Yeni Krallık 1550-1069

  8. Üçüncü Ara Dönem 1069-664

  9. Geç Dönem 664-332

  10. Argead Hanedanı 332-310

  11. Ptolemaios Hanedanı 310-30

  12. Roma ve Bizans Mısırı 30-MS 641

  13. Milattan Sonra

  14. Sasani Mısırı 621-629

  15. Râşidîn Mısırı 641-661

  16. Emevî Mısırı 661-750

  17. Abbâsî Mısırı 750-935

  18. Tolunî Mısırı 868-905

  19. İhşîdî Mısırı 935-969

  20. Fâtımî Mısırı 969-1171

  21. Eyyûbî Mısırı 1171-1250

  22. Memlûk Mısırı 1250-1517

  23. Osmanlı Mısırı 1517-1867

  24. Fransız istilası 1798-1801

  25. Kavalalılar Mısırı 1805-1882

  26. Mısır Hidivliği 1867-1914

  27. Britanya istilası 1882-1922

  28. Mısır Sultanlığı 1914-1922

  29. Mısır Krallığı 1922-1953

  30. Cumhuriyet 1953-günümüz


Bu kronolojiyi hem müze hem de tapınak gezerken yanından ayırmamak gerekiyor. 3000 metrekare olan Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’nde Eski Mısır dönemi ağırlıklı olmak üzere kronolojideki birçok döneme ait eser görebiliyorsunuz.


Müzeyi gezerken bazen tarihten bildiğiniz bir konu da karşınıza çıkıyor. Mesela firavunların eşyaları ile gömülmesi, çanak çömlek imalatına bu çağda rastlanması gibi.

Bilmediğiniz birçok konuyu da müzeyi gezerken öğreniyorsunuz. Mesela Mısır’da kadın kıyafetleri ya da üzerinde işlem yapılmış bir el kalıntısından hareketle Mısır’da tababet’in çok erken yıllarda gelişmiş olması.

Zirai aletlerin Eski Mısır’da geliştirildiğini, altın takıların bu dönemde çok gözde ve vazgeçilmez olduğunu da öğrendik.

Osmanlı Dönemine ait de çok sayıda eser var müzede. Bunlardan biri de Osmanlı döneminde camide kullanılan halılardan bir tanesi.

Müze uzun sürede gezilecek bir müze, bizim grup 1,5 saat üst bölümde eserleri inceledikten sonra, sadece mumyalara tahsis edilen bölüme indi. Burada18 kral ve 4 kraliçeye ait toplam 22 mumya bulunuyor. Fotoğraf çekmekse yasak.


Mısır Turizm ve Tarihi Eser Bakanlığı’nın internet sitesine göre mumyalama işlemi 70 gün süren bir işlemmiş. Ölünün iç organlarının çıkartılarak bedenin temizlenmesiyle başlanan süreçte cesedin sodyum tuzuyla kurutulduğu ve son alarak keten kumaşlarla sarmalandığı belirtiliyor. İç organlar da mumyalanarak “Kabuniyye” adlı çömlek tarzı kaplarda muhafaza ediliyor. Mumyalanan bedenlerin bozulmaması için ayrıca sargıların içine sihirli muskalar konulduğu ifade ediliyor.


Peki niye mumyalama yapmışlar? Antik Mısırlılar, öldükten sonra yeniden dirileceklerine ve ölüm sonrasında başka bir hayatın var olduğuna inandıkları için ölen firavunların ve kutsal kabul edilen bazı hayvanların bedenlerinin korunmasına önem gösteriyorlarmış.


Müzede aralarında 1. Seti, Hatşepsut, 2. Ramses gibi ünlü firavunların da bulunduğu 18. ve 19. Firavun Hanedanlığına mensup toplam 22 mumya yer alıyor. Mumyaların tarihi, yaklaşık MÖ 1580 ile MÖ 1085 yılları arasında Mısır’da hüküm süren Firavun Hanedanları dönemine uzanıyor. Tüm bu firavunlara Kahire dışındaki tapınakları anlatırken değineceğim...


Bu arada şunu da belirteyim; British Museum’u gezerken 5.500 yıl önceye ait olduğu iddia olunan Gebelein Man (Kızıl Adam) mumyası oldukça ilgimi çekmişti. Bu mumya 100 yıldır British Museum’da sergileniyormuş. Niye oraya gelmiş, niye orada hala, İngilizler, Fransızlar Mısır’da neyin peşindeydiler? O zaman aradıkları bugün “Kara Delik”çilerin aradıkları ile aynı olabilir mi? Bunlar başka konular tabii, şimdilik başka bir yazıya bırakalım. Ama İngiliz ve Fransız arkeologların Mısır’da yaptıkları çalışmalarla Eski dönem Mısır uygarlığı ilgili çok sayıda enformasyonun kaynağı olduklarını söyleyebiliriz.

Müzeyi bitirdikten sonra Cuma namazını Kavalalı Muhammed (Mehmed) Ali Paşa’nın Kahire’de Osmanlı selâtin camileri planında yaptırdığı Muhammed (Mehmed) Ali Paşa Camii’nde kıldık. Bu cami plan düzeniyle Osmanlı mimarisinin bu ülkedeki canlanışına şahit olurken süslemeleriyle de barok ve rokoko gibi Batılı üslupların tercih edildiği önemli bir örnek durumunda.

Kahire’ye tepeden bakan Kahire Kalesi’nde (Kala al Cebel) yer alan caminin inşaatına, Mehmed Ali Paşa’nın emriyle 1246da (1830) başlanmıştır. Mehmed Ali Paşa’nın vefat ettiği 1849 yılına kadar ancak kaba inşaatı tamamlanabilen camide Hidiv I. Abbas Hilmi Paşa tarafından mermer kaplamalar, kubbe içlerindeki kalem işleri ve Mehmed Ali Paşa’nın kabrini kuşatan pirinç parmaklık yaptırılmış.


1863te Hidiv İsmâil Paşa bakır dökme kapıları yaptırmış, Sultan Abdülaziz’in Mısır’ı ziyareti sırasında minberin soluna bir maksûre (dolap) ilave edilmiş. Hidiv Tevfik Paşa zamanında 1879da avlu mermerleri yenilenmiş, kubbe kurşunları değiştirilmiş. 1931-1939 yıllarında caminin kubbe ve kemerleri tamir görmüş.

Muhammed (Mehmed) Ali Paşa Camii klasik Osmanlı mimarisinin Mısır’daki önemli temsilcilerinden biri görülüyor. Camide kubbeler radyal çerçeveler içine alınmış renkli ve altın yaldızlı rokoko tarzında asma salkımları, akant yaprakları, yelpazeler ve çiçek desenleriyle bezenmiş. Yüzeylerindeki madalyonlar içinde “bismillâh, mâşâallah, tebârekallah” ibarelerine, mihrap önündeki yarım kubbe altında bulunan iki pandantifte Allah ve Muhammed, büyük pandantiflerde ise dört halifenin isimlerine yer verilmiş.


Avlunun ortasındaki şadırvan 1263 (1847) tarihli. Sekiz dilimli mermer sütuna oturan sekiz yuvarlak kemerin taşıdığı ahşap kubbe içten bitkisel motifli kalem işleriyle tezyin edilmiş, dıştan ise kurşunla kaplanmış Ahşap saçak da zengin bitkisel süslemeye sahip.


Mısır camilerindeki en büyük ahşap örnek olan ve mihrap çıkıntısının batı köşesinde altın yaldızlı süslemeleriyle dikkat çeken orijinal minberin aynalığında Mehmed Ali Paşa’nın hânedanlık arması olan “güneş ışını” yerleştirilmiş. Ancak bu minber mihraba uzak kaldığından Kral Fârûk zamanında 1939da pirinç kapılı, altın yaldızlı beyaz mermer üzerine kırmızı mermer kakmalı olarak yapılan yenisi daha yakına mihrabın sağına yerleştirilmiş.


Avlunun ortasındaki şadırvan 1263 (1847) tarihli. Avlunun güneydoğu revakı aynı zamanda caminin son cemaat yerini meydana getirmekte. İçeri açılan kapı ve pencere açıklıklarının üzerindeki kuşakta Feth sûresinden âyetler bulunuyor. Kapı kemerinin köşeliklerinde ay yıldız motifine ve daha üstte dönemin padişahı Sultan Abdülmecid’in ismine yer verilmiş olması da ilgi çekici (**).


Sonraki durağımız, dünyada kendi mahallemizdeki bir bahçe, park ya da ülkemizdeki anıt ya da binadan daha fazla duyduğumuz piramitler olacak. İnsan heyecanlanıyor haliyle… Şehirden uzak değil, hatta şehrin içindeler diyebiliriz. Çünkü şehrin içinde gezerken bir yerlerden bir kenarı görülüyor.



Yarım saat içinde piramitlerin olduğu alana geldik. Çok yaklaşamıyorsunuz, aracı bırakıp kalabalığın içinden geçerek piramitlerin yanına kadar yürüyüp fotoğraf çektirdik. Yıllardır kafana çeşitli imajları gömülen, filmlerde sürekli gördüğün, üzerine çok sayıda metin okuduğun piramitleri elle tutulur mesafeden görmek duygusal bir etkileşim yaratıyor, onu da belirteyim.


Mısır’da turistlere ve Mısırlılara farklı fiyatlar uygulanıyormuş. Turistlere yaklaşık 3-4 kat daha pahalı giriş ücretleri uygulandığı söyleniyor.

Kasım 2008 itibarıyla tüm Mısır’da tespit edilen piramitlerin sayısının 118 ile 138 arasında olduğu belirtiliyor.


Mısır piramitlerinin şeklinin, Mısırlıların dünyanın yaratıldığına inandıkları ilkel höyüğü temsil ettiği, piramitlerin şeklinin de güneşin alçalan ışınlarını temsil ettiği düşünülüyor.


Genel olarak piramitlerin mezar anıtları olduğu kabul edilirken, inşa edilmelerine yol açmış olabilecek belirli teolojik ilkeler üzerinde hala devam eden anlaşmazlıklar varmış. Bir tahmine göre, bir tür "diriliş makinesi" olarak tasarlanmış olabilirler.


Piramitleri inşa etmek, büyük miktarlarda taşın hareket ettirilmesini gerektiriyormuş; bunu gördüğünüzde anlıyorsunuz. 2013 yılında arkeolog Pierre Tallet, Kızıldeniz yakınlarındaki Mısır çölünde Nil Nehri boyunca kireçtaşı taşımakla görevli bir Mısır yetkilisi olan Merer'in Günlüğü'nü içeren papirüsleri keşfetmiş. Bu papirüsler, modern Kahire'nin hemen dışındaki Firavun Khufu'nun mezarı olan Gize'deki Keops Piramidi'nin inşasındaki süreçleri ortaya koyuyormuş.


Piramidin inşasında kullanılan kireç taşının karadan taşınmasından ziyade, Merer'in Günlüğü'nden, ve antik kanallarla, nakliye gemilerinin korunmuş kalıntılarından anlaşıldığı üzere, kireçtaşı bloklarının Nil Nehri boyunca taşındığına dair kanıtlar bulunmaktaymış. Taş ocağından çıkarılan blokların daha sonra şantiyeye ahşap kızaklarla taşınmasının ve kızağın önündeki kumun sürtünmeyi azaltmak için ıslatılmasının mümkün olduğu söyleniyor. Su damlacıkları, kum taneleri arasında köprüler oluşturarak birbirlerine yapışmalarına yardımcı olmuş.

(Bir devasa heykelin taşınmasını gösteren çizim. Mısırlı bilimciler tarafından uzun zamandır ritüel olduğu öne sürülerek reddedilmiş, ancak şimdi uygulanabilir olduğu onaylanmıştır. Kızak yoluna dökülen su, kumun sertliğini artırmaya hizmet etmiş ve muhtemelen heykeli hareket ettirmek için gereken gücü %50 azaltmıştır. )


Gize Piramitleri, küçükten büyüğe doğru sırasıyla; Menkaure Piramidi, Kefren Piramidi ve Keops Piramidi olarak bilinir. Piramitlerin büyük çoğunluğu Eski Krallık ile Orta Krallık dönemlerinde firavunlar ve eşleri için anıt mezarlar olarak inşa edilmiş.

Yapılan hesaplamalara göre, Khufu olarak da bilinen firavunun yaptırdığı Büyük Piramit ya da Keops Piramidi, yontma taştan yapılmıştır ve kütlesi 5,9 milyon ton ağırlığında, hacmi ise 2.500.000 m³'tür. Kimileri, bu değerlerden yola çıkarak ve her gün 800 ton taşın yerleştirilebileceğini varsayarak inşaatın 20 yıl sürdüğünü düşünüyor.


Büyük Piramidin etrafında 3 küçük piramit daha var. Bu piramitlere, Khufu’nun annesi Hetepheres’in de aralarında bulunduğu bazı kraliçelerin gömüldüğü düşünülüyor. Ayrıca, piramidin en tepesindeki bölüm altınmış ve çalınmış, bu yüzden toplam yüksekliği 147 metreden 139 metreye düşmüş. Kral odasına ulaşabilmek için Abbasi Halifesi Me’mûn döneminde bir tünel açılmış. Piramidin içi yağmalanmış. Bugün kral odasına çıkabilmek için bu tünel kullanılıyor. Ancak biz girmedik çünkü aramızda kapalı yer korkusu olan arkadaşlarımız vardı. Büyük Piramit’in yanındaki Kefren Piramidi, Khufu’nun oğlu olan firavuna ait. Babasını geçmek istemediği için 136 metre yükseklikte inşa edildiği düşünülüyor.


Üçüncü piramit ise 61 metre yüksekliğinde olan Mikerinos. Kefren’in oğlu ve Keops’un torunu olan Mikerinos, aile geleneğini sürdürüp kendisine bir piramit yaptırmış, torun olarak yerini de bilmiş galiba????


Grubumuz piramitleri yakından gördükten sonra, çevresinden dolaşıp ünlü sfenks heykelinin yanından geçerek(*) 3 büyük ve 3 küçük piramidi görebileceğimiz seyir tepesine çıktı.


Buralara kadar gelip bu seyir tepelerine çıkmayı ihmal etmemenizi öneririm, çok şeyi kaçırırsınız. Orada öğle yemeği yiyeceğiniz restoranlar da var. Bizim ekip bir tanesinde ortaya karışık, dünya mutfağından çeşitlemelerle karnını doyurdu. En ilginci ise pilav servisinin piramit şeklinde olmasıydı. Kesinlikle yaratıcı bir dokunuştu.

Buralara geldiğinizde en ilginizi çekecek şey, piramit çevresinde düzenlenen deve ve at turları (*). Biz yapmadık ama epeyce kişinin ilgisinin olduğunu söyleyebilirim. Bütün Mısır deneyimi zaten sizi hafiften “oryantal kafa” atmosferine sokuyor. Develer de bu deneyimin üstünün çileği oluyorlar.

Ekibimiz piramit bölgesi gezisini bitirdikten sonra otele geri döndü. Daha sonra St. Regis Otel’de Mısır’daki iş ortaklarımız ve eşleri ile çok güzel yemek yedik.


Kahire turumuzu da böylece tamamlamış olduk. Gece otelin deniz kenarındaki kafesinde biraz zaman geçirdik. Nil üzerinde seyreden gezi tekneleri, bizim boğazda seyreden gürültülü teknelerden çok farklı değildi.


Yazının sonuna bir de market goyamdan bir fotoğraf ekleyeyim. Zira gördüklerim beni çok mutlu etti.

Yarın Luxor’a uçuyoruz ve Nil boyunca tekneyle dolaşarak tek tek tapınakları ziyaret edeceğiz.. İzlemeye, okumaya devam yani… Bu arada, bir sonraki yazıda 10 bin yıl önceki insan ve topluma ışık tutan Göbeklitepe ve Karahantepe’deki kazıları da hatırlatayım diyorum. Ne de olsa ülkemizin Mısır’la turistik bir rekabeti var ve bu rekabet oldukça kızıştı.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



В Москве ежегодно состоялся юбилейный, всероссийский, патриотический гала-концерт «Проза и поэзия» «Россия - семья семей»

В Москве ежегодно состоялся юбилейный, всероссийский, патриотический гала-концерт «Проза и поэзия» «Россия - семья семей»

Обзор известных приложений, созданных на iOS

Можно ли перевестись из одной автошколы в другую в процессе обучения?


Коллекция Richard Quinn весна-лето 2025

В СЛД «Москва-Сортировочная» состоялось выездное заседание Комитета ОПЖТ по координации локомотивостроения и их компонентов

Новосибирские хирурги провели сложную операцию по удалению опухоли позвоночника

Дистрибьюция Музыки. Дистрибьюция Музыки в России. Дистрибьюция музыки в вк. Яндекс музыка дистрибьюция. Цифровая дистрибьюция музыка. Дистрибьюция музыки под ключ.


Marin schools proactive on state cellphone restrictions

Raging Richarlison slams ‘f***ing s***’ card as Tottenham star’s EA FC 25 rating is revealed

Inexperienced Secret service agent called tech support hotline for help piloting drone ahead of Trump rally shooting: bombshell report

Elle King shares major life update after opening up about 'toxic' relationship with dad Rob Schneider


Интервью с вампиром

Можно ли перевестись из одной автошколы в другую в процессе обучения?

Black panties

Задержан предполагаемый виновник смертельного ДТП с автобусом в Прикамье


Кровь, кишки и всё такое в трейлере новых добиваний для Mortal Kombat 1

Ранняя версия Mini Empire: Hero Never Cry с русским языком доступна в Google Play

Мафия-НН: Густой аромат армянского кофе наполнил воздух старательно украшенной гостиной.

Мультиплеерный данжен-кроулер Greedy Wizards: Speed Dungeon вышел в новой стране на iOS и Android



Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

В Москве ежегодно состоялся юбилейный, всероссийский, патриотический гала-концерт «Проза и поэзия» «Россия - семья семей»

Можно ли перевестись из одной автошколы в другую в процессе обучения?

В Москве ежегодно состоялся юбилейный, всероссийский, патриотический гала-концерт «Проза и поэзия» «Россия - семья семей»




Можно ли перевестись из одной автошколы в другую в процессе обучения?

В Москве ежегодно состоялся юбилейный, всероссийский, патриотический гала-концерт «Проза и поэзия» «Россия - семья семей»

Терапевт Кондрахин посоветовал идти к врачу при наличии болей в грудной клетке

Адвокат Блиновской заявила, что блогер обжаловала свой арест


Звезды «Слова пацана» снялись в сериале Крыжовникова по «Москва слезам не верит»

Отбывающий пожизненное наказание лидер Ореховской ОПГ Буторин готовится на СВО

В Музее Победы прошла церемония награждения молодежной программы «Нахимовская ленточка»

На винтажном маркете в Москве удалось продать свыше 50 тыс. товаров


Даниил Медведев обыграл Гаэля Монфиса и вышел во 2-й круг турнира ATP-500 в Пекине

Зарина Дияс может встретиться с Ариной Соболенко на топовом турнире

Александр Зверев снялся с турнира ATP-500 в Пекине

Кудерметова вышла в третий круг турнира WTA 1000 в Пекине


В Туле поймали преступников, подозреваемых в организации "теневой" миграции

Transfermarkt: Миранчук — четвёртый по стоимости игрок в чемпионате Швейцарии

На винтажном маркете в Москве удалось продать свыше 50 тыс. товаров

Звезды «Слова пацана» снялись в сериале Крыжовникова по «Москва слезам не верит»


Музыкальные новости

«Она все загубила»: Собчак назвала супругу Шнурова причиной крушения его карьеры

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

Шаляпин Плёс // На подступах к даче певца остановили застройку

​Мастерская Леонида Лундстрема в Чите объединила 90 талантливых детей из разных регионов России



Можно ли перевестись из одной автошколы в другую в процессе обучения?

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

В Москве ежегодно состоялся юбилейный, всероссийский, патриотический гала-концерт «Проза и поэзия» «Россия - семья семей»

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»


Собянин: МЦД продлят до Калужской, Смоленской, Тульской и Ярославской областей

Собянин: Конкурс грантов для НКО побил рекорд по числу одобренных заявок

На матче "ЦСКА-Динамо" родилась новая семья

В Подмосковье сотрудники Росгвардии задержали подозреваемого в убийстве


Можно ли перевестись из одной автошколы в другую в процессе обучения?

Скрипят тормоза: основные причины

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Гражданам Москвы и Московской области, получившим тяжелые производственные травмы, выданы автомобили марки «Лада Гранта»

С номером 666. Audi влетела в фуру на скорости 300 км/ч в Подмосковье


Акции Газпрома на Московской бирже поднялись на 1,76% после поручения Путина

Рябков: Россия фиксирует реакцию Запада на изменения своей ядерной политики

Американская разведка предупредила Байдена: Путин не пошутил, Зеленский тянет нас в ад

Политический директор премьера Венгрии: наша страна сдалась бы в случае


Рентгенолог Чекалина усомнилась в целесообразности частых КТ при COVID-19




Косметолог Мадина Байрамукова: какие народные рецепты красоты могут быть опасны

Председатель СК России поручил возбудить дело после нападения мигранта на врачей в Москве

Осень или организм: врач объяснил, кто виноват в усиленном выпадении волос

Терапевт Кондрахин посоветовал идти к врачу при наличии болей в грудной клетке


Зеленский отреагировал на выделение нового пакета военной помощи от США

Человек-скандал: Все яйца Зеленского — в корзине Камалы Харрис

Байден анонсировал поставку Киеву дальнобойных ракет

Иницитатива Киева: Белый дом снял ответственность за визит Зеленского на военный завод


Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

ГУАП на открытии XXIX Международного Биос-форума


Лукашенко дал ответ на вопрос, в каком случае Минск применит ядерное оружие

Лукашенко назвал условие, при котором Минск применит ядерное оружие

Как только НАТО нападет на Беларусь, будет применено ядерное оружие – Лукашенко

«Россия за нас втягивается…» Лукашенко грозит НАТО ядерным оружием



Собянин пообещал продлить скоростные диаметры Москвы в Ярославскую область

«В ближайшие регионы»: Собянин анонсировал продление МЦД до четырёх областей

Собянин посоветовал москвичам пересаживаться на электромобили

Сергей Собянин заявил о продлении наземного метро Москвы в Тульскую область


Под Симферополем продолжается строительство нового крупного микрорайона

«Чистая Арктика» разработает стандарт сбора и вывоза отходов из удаленных мест

Столица представила аналитический доклад по климатической повестке городов России

Собянин посоветовал москвичам пересаживаться на электромобили


В Музее Победы прошла церемония награждения молодежной программы «Нахимовская ленточка»

Держат на высоте: полная стоимость ипотеки превысила 23%

«Вратарь Галактики»: У нас в Рязани космолет с глазами

Мостуризм: пятая часть российских путешественников приезжают в столицу на авто


В пропавшем в Архангельской области вертолете находился депутат Сметанин

Беспроводной сканер штрих-кодов SAOTRON P05i промышленного класса

ТСД SAOTRON RT41 GUN: практичный, производительный, надёжный

Прокуратура проверяет информацию о пропаже вертолета в Архангельской области


Под Симферополем продолжается строительство нового крупного микрорайона

Прогноз погоды в Крыму на 26 сентября

Творческая композиция «Диво дивное руки творят».

МВД: полиция в Симферополе задержала пенсионерку по подозрению в убийстве детей


В FR CONCEPT на Петровке открылось кафе SINTRA

Проекты благоустройства Дно разработают студенты ведущих вузов России

Сотрудники МЧС спасли москвича, собиравшегося выпрыгнуть из окна

Собянин присвоил статус якорных резидентов технопарков восьми компаниям












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
WTA

Рахимова обыграла Биррелл и вышла во второй круг WTA 1000 в Пекине






В Музее Победы прошла церемония награждения молодежной программы «Нахимовская ленточка»

Отбывающий пожизненное наказание лидер Ореховской ОПГ Буторин готовится на СВО

В Туле поймали преступников, подозреваемых в организации "теневой" миграции

«Вратарь Галактики»: У нас в Рязани космолет с глазами