Ny studie: Kyla ger bättre prognos vid hjärtstopp
Biträdande överläkare Per Nordberg har lett studien som visar på bättre överlevnad om personer med hjärtstopp kyls ner.
Lyssna: Kyla mot hjärtstopp
Att snabbt kyla ner hjärnan hos människor som drabbats av hjärtstopp kan minska risken för hjärnskador hos de som överlever, det visar en studie av svenska forskare.
– Vi har god erfarenhet av att patienter som blivit nerkylda i samband med sitt hjärtstopp, till exempel om man hamnat i en isvak, kunnat klara många timmar utan cirkulation och ändå blivit helt återställda i sin hjärnfunktion, säger Per Nordberg, biträdande överläkare och forskare vid Centrum för hjärtstoppsforskning, Karolinska Institutet.
Därför ville forskarna pröva att snabbt kyla ner hjärnan hos personer som drabbats av hjärtstopp utanför sjukhus. Redan i patienternas hem eller i ambulansen inleddes behandlingen.
– Kylningen går till så att man stoppar in en näskateter i näsborrarna och levererar en mix mellan syrgas och kylmedel som kyler ner hjärnan och resten av kroppen, berättar Per Nordberg.
Med en lägre temperatur minskar risken för skador i hjärnan. Och det bidrar till att fler överlever utan kvarstående men efter sitt hjärtstopp. Tidigare har patienter kylts genom att stora mängder kall vätska sprutats in i blodet, men det är en riskfylld metod som kan ge fler hjärtstopp. De allvarligaste biverkningarna med den nya metoden var att vissa patienter blödde näsblod.
Studien, som presenteras i dag vid en internationell hjärtkongress i Chicago, visar att metoden fungerar bäst hos dem vars hjärtan fortfarande har en viss funktion, ett så kallat kammarflimmer.
Per Nordberg säger att studien kan komma att ändra riktlinjerna för hur patienter med hjärtstopp ska behandlas.
– Vi tror att de här resultaten har stora möjligheter att ändra riktlinjerna för hur patienter med hjärtstopp ska behandlas. Man kan fastställa att det är säkert att kyla patienter utanför sjukhus med den här metoden, säger Per Nordberg.
Studien presenteras vid American Heart Associations kongress i Chicago den 11 november och har till största delen finansierats av Hjärtlungfonden och Laerdal Foundation.