Granbarkborrar ökat hot vid torka och värme
Gunnar Isacsson på Skogsstyrelsen letar granbarkborrar.
Lyssna: Granbarkborrekris
Om nästa sommar blir lika varm som i år riskerar skogsskador på grund av granbarkborre att femdubblas i Götaland. Redan i år var skadorna rekordstora.
En femdubbling av skadorna skulle motsvara ett förlorat värde på över sex miljarder kronor, enligt Skogsstyrelsen som nu startar en krisgrupp för att försöka begränsa skadorna.
– Det är stora problem och kostnader. Eftersom man inte styr över vädret, så måste man egentligen ta rätt på träden innan de genererar tillräckligt många barkborrar för att göra ännu större skador igen 2020, säger Gunnar Isacsson, insekts- och skogsskadeexpert på Skogsstyrelsen.
Den gångna sommarens värme och torka gynnade granbarkborrarna dubbelt. Värmen gjorde att de massförökade sig, och torkan gjorde granarna försvagade, så att de inte kunde stå emot angreppen.
I höstas uppmättes rekordstora angrepp på granskog i Götaland på 2,5 miljoner kubikmeter, vilket är mer än den skog som brann i Sverige i somras. Värst är läget i de östra delarna.
Om kommande sommar blir blöt och kall, kommer enligt Skogsstyrelsens beräkningar ändå lika mycket skog som i år att angripas. Om den blir varm och torr och inget görs, så kan så mycket som 12,5 miljoner kubikmeter skog vara i fara. Det motsvarar alltså ett värde på över sex miljarder kronor.
Skogsstyrelsen har nu tillsammans med länsstyrelserna och skogsbruket bildat en krisgrupp.
– Vi kan inte jobba en och en, utan vi måste jobba tillsammans för att ta oss an detta nästa år. Erfarenheter från tidigare liknande kriser visar att just samarbete mellan myndigheter, skogliga aktörer och markägare är ett vinnande koncept, säger Kerstin Ström på Skogsstyrelsen, som leder krisgruppen.
Syftet med krisgruppen är bland annat att sprida information och därmed få skogsägare och virkesköpare att snabbt få bort angripna träd för att förhindra en spridning av granbarkborrarna. Enligt Gunnar Isacsson måste det arbetet börja direkt.
– Nu i vinter ska man ta rätt på de träd som fortfarande innehåller granbarkborrar och kanske avverka riskbestånd med mycket skador i. Till våren ska man kolla var skadorna börjar komma och avverka nyangripna träd och få iväg dem till industrin, säger han.