Επιμένει σε «γκρίζες ζώνες» η Άγκυρα ενώ καλεί σε διάλογο την Αθήνα και προσεγγίζει την Ευρώπη
Ανυποχώρητη στην τακτική των προκλήσεων παραμένει η Τουρκία η οποία την ώρα που καλεί την Ελλάδα σε διάλογο προχωρά σε… μπαράζ Navtex με τις οποίες δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου.
Η Navtex για το Οruc Reis, που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας το Σάββατο, ανέφερε πως το ερευνητικό της πλοίο, μαζί με τα συνοδευτικά του, θα πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο έως τις 29 Νοεμβρίου.
Μάλιστα, το βόρειο άκρο της περιοχής που δέσμευσε η Τουρκία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο. Οι Τούρκοι είχαν κάνει το ίδιο με τη Νavtex που είχαν εκδώσει στις 11 Οκτωβρίου.
Σα να μην έφτανε η αντι-Navtex της Άγκυρας, σύμφωνα με την οποία το Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία έσπευσε να απαντήσει με ιταμό τρόπο στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ,
Μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, η Άγκυρα ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς περί της σεισμικής ερευνητικής δραστηριότητας του Oruc Reis «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε ακόμα η ανακοίνωση, καλώντας την Ελλάδα να απαντήσει θετικά στην «πρόσκληση της Τουρκίας για διάλογο και να αφήσει τις δηλώσεις».
Πόλεμος… Navtex
Η Ελλάδα απάντησε στην Τουρκία άμεσα, με αντι-Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο.
Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».
Ωστόσο, οι Τούρκοι επανήλθαν γρήγορα εκδίδοντας νέα Navtex ως απάντηση στην Ελλάδα μέσω της οποίας ανέφεραν πως το Oruc Reis διεξάγει έρευνες μέσα σε… τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ξεκαθάρισε πως «το Oruc Reis μέχρι τέλους του μήνα είναι εκεί. Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο Καλίν πρότεινε και «κοινές έρευνες και κοινές γεωτρήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Απομακρύνεται η προοπτική διαλόγου
Το ελληνικό ΥΠΕΞ σε αυστηρό τόνο σχολίασε την έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου.
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως οι εν λόγω ενέργειες, ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Καταδικάζοντας την προκλητική συμπεριφορά της γείτονος σημειώνει ότι απομακρύνεται ακόμα πιο πολύ«η όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου» και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.
Η Άγκυρα στοχοποιεί ξανά το Καστελόριζο
Ενώ η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου πλησιάζει, στη συζήτηση της οποίας θα βρεθεί στο επίκεντρο η Τουρκία και οι προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, τη στιγμή που κάνει «άνοιγμα» στην Ευρώπη και ζητά διάλογο, προφανώς χωρίς όρους και προϋποθέσεις από την Ελλάδα.
Την στρατηγική της Άγκυρας εξέφρασε και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε δηλώσεις του το Σάββατο επανέλαβε τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.
Ο Ακάρ αμφισβήτησε ευθέως την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου καθώς όπως ισχυρίζεται υπάρχουν νησιά που η κυριαρχία τους δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα.
Στο περιθώριο της ομιλίας του στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας ( ΤUSAS) ο Ακάρ αναφέρθηκε στις εργασίες του Oruc Reis και δήλωσε πως «κάνουμε ξεκάθαρες εργασίες, φανερές. Δεν κρύβουμε κάτι. Κάνουμε επιστημονικές και τεχνικές εργασίες. Τα πλοία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Είναι ανήθικο να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση ή ως αύξηση της έντασης. Δεν έχει καμία σχέση με την ηθική. Παραβλέπουν τις κινήσεις και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας».