محب: برای پایان دادن به جنگ باید با همه جناحهای طالبان صلح شود
آقای محب در کنفرانس رایزنا ۲۰۲۱ گفت، طالبان اکنون به چهار جناح تقسیم شدهاند که هر کدام به نوبه خود برای رسیدن به قدرت میجنگند.
در حالی طالبان تطبیق توافقنامه دوحه را به معنی ختم جنگ در افغانستان میدانند، حمدالله محب مشاور امنیت ملی ریاست جمهوری میگوید برای پایان دادن به جنگ در افغانستان، تنها با گروه طالبان نه بل با سه گروه دیگر نیز باید توافق صورت گیرد.
آقای محب امروز در کنفرانس زنده رایزانا که جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و جی شنکر وزیر امور خارجه هند نیز حضور داشتند گفت: "جناحهایی در داخل طالبان وجود دارد که هر کدام میخواهند به قدرت برسند. اگر قرار است صلح برقرار شود، باید با همه جناحها باشد، نه فقط جناح ملابرادر در دوحه، یا با ملایعقوب. باید شبکه حقانی ملابرادر و گروه هلمند برای گفتگوهای صلح یکجا شوند."
ذبیحالله مجاهد سخنگوی گروه طالبان صحبتهای حمدالله محب را رد کرده و بر یکپارچهگی طالبان تاکید دارد.
به گفته آقای محب، طالبان فرصت خوبی برای گفتگو و تبدیل شدن به بخشی از جامعه افغانستان دارند.
او افزود که نیروهای افغان پس از عقبنشینی نیروهای خارجی قدرت کافی را برای حفظ امنیت دارند و دولت افغانستان در حال کار با شرکای بینالمللی برای خروج نیروهای خارجی است.
جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در کنفرانس رایزنا گفت طالبان نباید بخواهند به دهه نود بازگردند، آنان باید برای ختم جنگ روان در افغانستان با مردم گفتگو کنند.
او افزود: "طالبان باید اکنون با دولت افغانستان، افغانها و گروههای مختلف در این کشور گفتگو کنند و گفتگوهای جامع نیز باید انجام شود. اگر در انتظار ایجاد یک خلا احتمالی استند و سپس طالبان به این فکر میکنند که این خلا را پر کنند، این یک فاجعه است و زمینه آغاز یک جنگ را فراهم میکند که ما و کشورهای منتطقه حوصله آنرا نداریم."
آقای ظریف افزود که روند صلح باید به رهبری افغانستان، تحت کنترل افغانستان و با حمایت کشورهای منطقه باشد.
جی شنکر وزیر خارجه هند با اشاره به تصمیم اخیر جو بایدن رئیس جمهور امریكا مبنی بر عقب نشینی همه نیروها از افغانستان تا ۱۱ سپتامبر گفت كه همه باید در این زمینه به افغانستان كمك كنند.
آقای شنکر افزود: "تصمیم اخیر رییس جمهور بایدن یک قدم بزرگی است که افغانستان را به یک مسیر مشخص هدایت میکند. همه باید در این راه افغانستان را یاری کنیم تا ببینیم مسیر درست است و به نفع افغانستان است."
عقب نشینی نیروهای خارجی قرار است از اول ماه می آغاز شود و در ماه سپتامبر پایان یابد اما مشخص نیست که آیا توافق صلح بین طالبان و دولت افغانستان حاصل خواهد شد یا خیر؟