سازمان ملل: با شیوع ویروس کرونا آسیبپذیری از مواد مخدر بیشتر شده است
شصت و چهارمین نشست کمیسیون مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد از تاریخ دوازده تا شانزده ماه اپریل برگزار شد.
رییس اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد در این نشست بر ایجاد میکانیزم مشترک میان کشورهای جهان تاکید کرد، تا جلو گسترش اعتیاد و ترویج انواع تازه مواد مخدر گرفته شود.
گادا ویلی رییس اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد در این نشست گفت، بیکاری و فقر به میان آمده در زمان شیوع ویروس کرونا سبب شد تا مردم به ادویههای مجاز دسترسی نداشته و به استفاده از مواد مخدر رو بیاورند.
او گفت: "وضعیت کرونایی تغیراتی را در شیوه قاچاق مواد مخدر و فروش آن به وجود آورده است. هم زمان با شیوع ویروس کرونا، آسیب پذیری انسانها نیز از مواد مخدر بیشتر شده است. در سایه ویروس کرونا، استفاده از مواد مخدر در مقایسه به هر دارویی دیگر جان افراد بیشتر را گرفته است. طوری که ۶۹ فیصد افرادی از دست رفته به دلیل اختلال در مصرف مواد و ادویه از بین رفته اند."
این مقام سازمان ملل متحد میگوید، بلند رفتن سطح بیکاری و فقر در جهان سبب شده، تا مردم در برخی مناطق جهان به کشت و قاچاق مواد مخدر رو بیاورند.
منیژه باختری سفیر افغانستان در اتریش در این نشست گفت، هرچند بیشترین کوکنار جهان در افغانستان کشت میشود، اما از (۶۰) میلیارد دالری که سالانه از قاچاق تریاک در جهان بدست میآید، تنها دو میلیارد آن نصیب افغانها و باقی آن به مافیایی جهانی میرسد و آن را در صرف دوام جنگ در افغانستان میکنند.
داکتر محمود خان نصرت عضو ولسی جرگه افغانستان کاهش در کشت و تولید مواد مخدر را بدون همکاری جامعه جهانی و کاهش تقاضا در بازارهای جهانی ناممکن میداند، زیرا به گفته وی، مافیایی جهانی دست بالا در تشویق دهاقین به کشت کوکنار و زمینه سازی قاچاق مواد مخدر دارد.
او افزود: "بُعد دیگر قاچاق مواد مخدر در افغانستان، بُعد خارجی آن است. در بُعد خارجی آن هم کشورهای همسایه و هم جامعه جهانی شامل است. وقتی قاچاقبران داخلی کاروانهای قاچاق مواد مخدر را به سرحدهای افغانستان میبرند، از آنجا قاچاقبران خارجی این مواد را از راههای مختلف هم به کشورهای منطقه و هم تا اروپا و امریکا قاچاق میکنند."
هرچند در یک سال گذشته بیش از سه هزار قاچاقبر در افغانستان دستگیر شده اند، اما دولت افغانستان میگوید، به تنهایی نمیتواند به معضل مواد مخدر پایان دهد، زیرا تا زمانی که تقاضا در بازارهای جهانی وجود داشته باشد، کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر کاهش نخواهد یافت.