Aproape jumătate dintre români sunt de acord cu mariajul gay
Pentru prima dată în România, există o majoritate într-un segment de vârstă care consideră necesară respectarea dreptului la viață de familie pentru cuplurile de același sex. 56% din respondenții cu vârste între 18 – 34 de ani, segmentul adulților tineri din România, consideră că familiile de același sex au nevoie de o formă de protecție legală, fie prin căsătorie fie prin parteneriat civil
De fapt, din 2016 încoace, de când social-democrații români au încercat să modifice Constituția prin interzicerea căsătoriilor între persoanele de același sex, concepția românilor asupra mariajului gay s-a schimbat radical. Astfel, s-a dublat numărul românilor care susțin căsătoria între persoane de același sex: 43% dintre respondenți sunt de acord cu adoptarea unei forme de protecție legală pentru familiile de același sex, 26% au declarat că sunt de acord cu căsătoria cuplurilor formate din persoane de același sex, iar 17% consideră necesară posibilitatea încheierii unui parteneriat civil care să protejeze drepturile cuplurilor de același sex în România.
Datele provin dintr-o cercetare sociologică făcută de Cult Market Research prin metoda interviurilor telefonice, pe un eșantion reprezentativ și are o marjă de eroare de ±3%.
Din sondaj rezultă că cei care cunosc persoane din comunitatea LGBTI susțin în pondere și mai mare căsătoria între persoane de același sex. 63% dintre românii care cunosc persoane gay sau lesbiene din familie sunt de acord cu căsătoria între persoanele de același sex, în timp ce 47% dintre românii care cunosc persoane gay sau lesbiene din cercul mai larg sunt, de asemenea, de acord cu acest drept.
Pe de altă parte, studiul scoate la iveală o discrepanță mare de percepție atunci când oamenii răspund la întrebarea referitoare la motivațiile pentru căsătorie în rândul cuplurilor gay.
Un sfert din eșantion nu a putut menționa niciun motiv pentru care cuplurile formate din persoane de același sex ar dori să se căsătorească. Iar spre deosebire de cei 69% dintre cei care spun că un cuplu heterosexual s-ar căsători pentru a întemeia o familie, doar 24% consideră același lucru aplicabil la cuplurile homosexuale. Și doar 37% dintre români consideră că un cuplu homosexual s-ar căsători din dragoste.
De altfel, când vine vorba despre valori, românii pun pe primul loc familia (39%), apoi sănătatea (18%), urmate de credință (9%) și corectitudine (7%). Cele mai neimportante valori pentru români sunt fericirea (1%), adevărul (1%) și banii (1%). O istorie lungă pare să consemneze această lipsă de interes în valori, altminteri importante în alte societăți.