Добавить новость
ru24.net
World News
Май
2021

Emil Druc: Și noi, și canadienii avem multe de oferit

0
Recent Emil Druc a înmânat Administratorului Guvernului Canadei, dlui Richard Wagner, scrisorile de acreditare în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Canada. Diplomatul moldovean a declarat Europei Libere că obiectivele mandatului său sunt promovarea dialogului politic și consolidarea cooperării ascendente dintre ambele state. El spune că vinurile moldoveneşti devin tot mai apreciate pe continentul nord-american și că există un mare potential nevalorificat în cooperarea bilaterală.


 




Europa Liberă: S-ar părea că distanța geografică mare între Republica Moldova și Canada ar împiedica o cooperare excelentă între cele două state. Dvs. ce ne puteți spune, din 1992 și până astăzi, cât de mult s-au dezvoltat relațiile bilaterale între cele două țări?


Emil Druc: „Relațiile se dezvoltă armonios și cu caracter ascendent. Canada nu este o excepție, mai ales în ziua de astăzi, când distanța este redusă simultan prin rețelele disponibile tehnologice de comunicare. Vorbim acum la telefon de la distanțe de mii de kilometri sau mai mult și vă aud bine, unicul deranjament este fusul orar care uneori ne creează anumite dificultăți.”


Europa Liberă: Dvs. ați început recent mandatul de șef al misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Canada, tocmai într-o perioadă nepotrivită, pentru că peste tot în lume bântuie această pandemie de COVID-19.




Emil Druc: „Deja am prezentat scrisorile de acreditare, scrisorile le-am prezentat într-un mod inedit, anume cauzat de condițiile de pandemie. Este adevărat că această stare cauzează multe dificultăți, în primul rând, pentru că comunicarea este doar virtuală pe timpul pandemiei, restricțiile impuse aici de starea de urgență nu-mi permit comunicarea pe viu, întrevederi la instituțiile publice. Deci o facem, deocamdată, prin intermediul ecranului, dar asta nu întrerupe dialogul și nu împiedică de a continua subiectul în astfel de predilecții, temele, domeniile de cooperare.”


Europa Liberă: Despre schimburile comerciale, economice, ce ne puteți spune?


Emil Druc: „13 milioane de dolari - volumul schimburilor comerciale în anul 2019, de exemplu. Interesul nostru este de a face să sporim cât mai mult volumul comerțului și pentru asta sunt condiții, potențial este...”


Europa Liberă: Și care ar fi rezervele nevalorificate?


Emil Druc: „Noi avem potențial de export, canadienii au potențial de import și viceversa și dacă agenții economici vor cunoaște mai mult realitățile pieței canadiene și viceversa, atunci acest volum va crește vizibil.”


Europa Liberă: Ce ar putea exporta Republica Moldova pe piața canadiană?


Emil Druc: „Ceea ce exportă și până în prezent, deci este un comerț cu amănuntul, caracteristică generală, să zicem, este unul ocazional, în materie de predilecție fiind vinurile.”




Europa Liberă: Au ajuns și în Canada?


Emil Druc: „Au ajuns și au priză. 17 întreprinderi vinicole din Moldova care au anumite exporturi, în cantități mici, pentru că totuși să nu uităm că piața băuturilor alcoolice în Canada este reglementată de stat, deci este monopolul statului asupra comercializării. Deci, în asemenea caz, întotdeauna comerțul cu băuturile alcoolice are anumite restricții, are anumite condiționalități care trebuie să fie îndeplinite și pe care noi le îndeplinim, dar asta cere și mai mult efort. În afară de vinuri, avem fructe, fructe proaspete mai puțin, dar fructele uscate, de exemplu, sunt întrebate. Este foarte sporadic și este foarte ocazional asortimentul de produse pe care le exportăm, uneori este criteriul că ceea ce se cumpără, aceea și vindem, pentru că varietatea este de la vinurile pe care le-am spus și struguri chiar proaspeți la îmbrăcăminte, echipament, bidoane, materiale din sticlă sau anumite utilaje, produse din lemn, dulcețuri și jeleuri. E o varietate enormă de produse pe care le avem noi și pe care ei le cumpără, aceeași varietate se oferă și din partea cealaltă. Deci cumpărăm din Canada, la fel, produse ocazionale, nu există o categorie sau un domeniu deja consacrat pe care să-l promovăm în continuare, dar iată acest schimb sau acest comerț a ajuns la nivelul de 13 milioane de dolari. Bineînțeles că în anul de criză, care este această criză pandemică, acest volum a scăzut ușurel, dar am toată certitudinea că după ridicarea tuturor restricțiilor se va revigora din nou, pentru că potențialul este mare, oferta este, cererea la fel și unicul lucru care este necesar este de încurajat, de pus agenții economici în contact unii cu alții și a-i încuraja să continue. Acesta-i domeniul comercial, același lucru se referă și la domeniul de cooperare economică, adică scopul nostru este să atragem investiții de capital al Canadei în Republica Moldova.”


Europa Liberă: Este disponibil mediul de afaceri din Canada să-și aducă capital în Republica Moldova?




Emil Druc: „Conform statisticilor, avem peste 60 de întreprinderi mixte sau întreprinderi cu capital canadian înregistrate la noi în Republica Moldova. Deci, el există, dar vrem și mai mult, ca acesta să crească și domeniile noastre care necesită investiții le cunoaștem – domeniul energetic, proiecte diferite cu stațiile de energie eoliene, cu fotovoltaic și cu biogaz, mai ales cu biogaz în contextul legislației primare privind utilizarea energiei din sursele regenerabile, dar acesta-i un stimul considerabil; stații de producere a biogazului, adică tot ce ține de energia regenerabilă. Am dori capitalul canadian să ajungă și în parcurile industriale, că avem oportunități chiar de a iniția niște întreprinderi de producere a echipamentului din domeniile regionale de care am spus și eficiența energetică, și pe piața locală ar fi de interes, și pe cea regională, de ce nu. Contribuția lor la anumite proiecte pilot din sectorul public, știți că noi avem și spitale, proiecte de spitale, școli, grădinițe, necesitatea este infinită aproape. Tehnologia canadiană ne-ar fi de folos în oricare domeniu, dar pentru asta este nevoie de promovare, pentru asta este nevoie de comunicare și pentru asta este nevoie de a ridica toate barierele acestea de comunicare și de contacte care există la etapa actuală.”


Europa Liberă: Fenomenul migrației a făcut ca foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova să-și găsească rostul tocmai acolo, la această distanță mare, în Canada. E o prezență numeroasă a comunității de moldoveni actualmente în Canada. În contextul apropierii alegerilor parlamentare anticipate, oricum o să știm cred că cu mai multă exactitate cât de mare este această comunitate de moldoveni prin prezența la vot. Ce ne puteți spune despre diaspora Republicii Moldova în Canada?


Emil Druc: „Pot spune cele mai frumoase cuvinte despre diaspora noastră în Canada, ea este relativ numeroasă și noi avem chiar și o cifră confirmată de statisticile oficiale canadiene, care, la rândul lor, se bazează pe ultimul recensământ din 2016. Deci, conform recensământului, avem 18.280 de cetățeni de origine moldoveană stabiliți cu traiul permanent, dintre ei sunt și cetățeni canadieni, rămânând cu cetățenie moldovenească, pentru că legislația canadiană permite asemenea lucru și cetățeni care locuiesc permanent, dar care fără cetățenie canadiană. Sunt și alte cifre care pot fi deduse, pentru că pe filiera Ministerului de Externe canadian, pe site-urile lor informative figurează cifra de 40 de mii sau între 40 și 50 de mii, dar toate astea sunt ca presupuneri. Mai avem și un alt indicator, cum ați spus și Dvs., numărul de voturi exprimate, care tot este un indicator. De exemplu, la ultimele alegeri prezidențiale la una din secțiile de votare am avut peste 3.300 de voturi exprimate.”




Europa Liberă: Pentru aceste alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie numărul secțiilor de votare rămâne același?


Emil Druc: „Noi am avut 4 secții de votare, acum urmează să trimitem informația necesară la „centrală”, dar aceleași 4 secții de votare vor fi necesare în orașele în care au fost. Am avut recent o întâlnire – virtuală, bineînțeles –, cu asociațiile, cu diaspora noastră, cu reprezentanții asociațiilor, pentru că avem peste 17 asociații, grupuri diasporale și la întrevederea asta de suflet care a avut loc recent, unul din subiectele pe care l-am discutat, pe lângă celelalte de activități, de perspective, de cooperare etc., un subiect a fost și exprimarea votului în timpul scrutinelor parlamentare sau prezidențiale. Teritoriul Canadei este vast, este a doua țară din lume ca teritoriu, între capitala țării și o regiune sau o provincie de pe coasta de vest, de exemplu, a Canadei este o distanță de peste 4.000 de kilometri, este o diferență de fus orar de 3 ore. Deci, pentru cetățenii noștri din provincia Columbia Britanică lipsa unei secții de vot ar însemna să se deplaseze în Calgary, care ar fi la 1.500 de kilometri, nemaivorbind de capitală cu 4.000, deci este o dificultate pentru ei și ei au pus întrebarea dacă ar fi posibil să fie deschisă încă o secție de votare la Vancouver, care le-ar da lor posibilitate să-și exprime votul. Bine, noi am informat „centrala”, dar știți că decizia nu este nici a ambasadei, nici a „centralei”, decizia se ia de Comisia Centrală Electorală, până la urmă, dar o asemenea problemă a fost menționată.”




Europa Liberă: Dar și țara-gazdă trebuie să cadă de acord pentru a se oferi locația?


Emil Druc: „Neapărat! Acesta este un element absolut decisiv, pentru că secțiile nu se pot deschide fără acordul statului-gazdă. Mai mult decât atât, el solicită informație deplină în care orașe, adresele, verifică condițiile care sunt pentru a permite un asemenea exercițiu democratic. Acum, în perioada de criză va solicita și un plan sau nu este exclus că are să-l solicite, cum a făcut data trecută, un plan privind respectarea regulilor sanitare pe durata scrutinului. Ei au atitudine foarte serioasă de fiecare dată în tot ce ține de disciplină, de regulă, de coordonare și, bineînțeles, acesta este un aspect, adică se presupune sine qua non, acordul statului de acreditare.”




 



Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»

В Подмосковье росгвардейцы помогли автолюбительнице, оказавшейся в сложной ситуации из-за гололеда

В Московской области сотрудники Росгвардии провели урок безопасности для школьников


Интересные каналы в Telegram. Лучшие каналы в Telegram. Каталог каналов Telegram. Новостные каналы в Telegram. Топ каналов Telegram. Telegram каналы новости.

Богданов борется за сердце Glukozы, а Хрусталев ищет кольцо Нефертити

В Коми главврачу вынесено представление из-за неработающего лифта – медперсонал спускает и поднимает пациентов на носилках

Приговор вынесен, что дальше? Как сегодня живёт Анатолий Руденко, задержанный в такси с подозрительным свёртком


‘We do not get to sit this one out’: Oprah delivers powerful election eve speech

GREG GUTFELD: We may not get this country back on its feet tomorrow, but we're well on our way

UK will urge Trump administration not to curb free trade, Reeves says

Karkala MLA slams Karnataka govt for failing to fund plank installations on Udupi dams


В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»

В Челябинске вынесли приговор директору "Уралдорстроя" по делу о коррупции

АПВГК заработал на Дмитровском шоссе в Подмосковье

Терминал «Деловых Линий» в Барнауле переехал на новый адрес


Metal Slug Tactics review

Стартовал пробный запуск Castle Doombad: Free To Slay на iOS и Android

Meta-funded regulator for AI disinformation on Meta's platform comes under fire: 'You are not any sort of check and balance, you are merely a bit of PR spin'

Co-op survival game Icarus is celebrating 153 consecutive weekly updates by giving you a flamethrower and a free weekend



Колибри-Клининг запускает акцию: Химчистка кресла в подарок!

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»




Полгода медленно умирала: родители из Приамурья заморили голодом двухлетнюю дочь

Экология будущего. В Москве отметят 100 лет ВООП

Один вопрос и три месяца: признаки синдрома жертвы и как от него избавиться

ДЕЛО КАМИЛЫ ВАЛИЕВОЙ МОГЛО ПОВЛИЯТЬ НА ВЫБОРЫ В США?! Россия, США, Европа могут улучшить отношения и здоровье общества?! Дональд Трамп, Владимир Путин, выборы в Америке.


Улан-Удэнский авиационный завод распахнул ворота перед школьниками

В Москве покажут подлинник картины Лермонтова «Вид крестовой горы»

Замглавы Лосино-Петровского провела обход территории

Ульяновская станция переливания крови победила в двух номинациях на Всероссийском форуме


Вместо Джоковича на Итоговый турнир ATP поедет Андрей Рублев

Соболенко обыграла Паолини и вышла в полуфинал Итогового турнира WTA

Теннисистка Пегула снялась с итогового турнира WTA, ее заменит Касаткина

Борис Беккер поддержал Хачанова после его слов о поведении Умбера на «Мастерсе» в Париже


В Дмитровской школе № 2 прошла выездная администрация

У фирмы «Владимирский строитель» стало еще больше пострадавших

Новую школу построят в селе Перхушково в Одинцове

За деревьями – лес: почему сегодня безопасно покупать квартиры в новостройках


Музыкальные новости

Заслуженный коллектив Клина поучаствовал в концерте памяти Александра Градского

Концерт в память о Фредди Меркьюри состоится в Нижнем Новгороде

Дочь Тимати трогательно поздравила бабушку с юбилеем: «Я бы подарила ей бессмертие»

Тимати заявил, что не участвовал в оргиях P. Diddy



Рентгенолог-радиолог Ринчин Ухеев: Опыт и достижения в области радиологии и онкологии

Дмитрий Несоленый возглавил депо «Унеча» компании «ЛокоТех-Сервис»

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»

В России вновь пройдет культурно-благотворительный фестиваль детского творчества «Добрая волна»


Дмитрий Несоленый возглавил депо «Унеча» компании «ЛокоТех-Сервис»

«Вечером на лобном, а после — плацкарт»: как Бузова совмещала «ДОМ-2» и учебу

В Московской области сотрудники Росгвардии провели урок безопасности для школьников

Дмитрий Несоленый возглавил депо «Унеча» компании «ЛокоТех-Сервис»


Автомобиль загорелся на 75-м километре МКАД

Geely Monjaro признан лучшим автомобилем года экспертами отрасли

«До потолка прыгала!»: слушатель «Авторадио» выиграл автомобиль для любимой

Объявлено о планах запуска в России производства аккумуляторов и двигателей для электромобилей в 2025 году


Заместитель управляющего Отделением Фонда пенсионного и социального страхования Российской Федерации по г. Москве и Московской области Алексей Путин: «Клиентоцентричность - наш приоритет»

Экс-президент США признал ошибку, которая продолжается до сих пор: МОК превратился в цирк

Путин заявил о готовности РФ помочь Африке в сфере безопасности

Соколова по указу Путина наградили орденом Александра Невского


Микромир на пороге войны: новый вызов для медицины XXI века




Источник 360.ru: в Москве загорелся научный центр хирургии, пациентов эвакуируют

Рентгенолог-радиолог Ринчин Ухеев: Опыт и достижения в области радиологии и онкологии

Офтальмолог Кирилл Светлаков: на состояние глаз человека влияет даже оттенок радужной оболочки

В Российском научном центре хирургии им. Петровского в Москве произошел пожар


Зеленский устроил шоу-пятиминутку перед Трампом: над их разговором посмеялись даже в Киеве

В Киеве раскрыли, как Зеленский будет саботировать завершение войны

Орбан рассказал о том, как убеждал Зеленского прекратить огонь

Захарова предложила передать Киеву собственность Зеленского вместо российских активов


Свыше 20 медалей выиграли спортсмены из Серпухова на турнире по  тайскому боксу

Росгвардия обеспечила правопорядок на хоккейном матче в Москве

Экс-президент США признал ошибку, которая продолжается до сих пор: МОК превратился в цирк

Анастасия Щипанова выступила на финальном показе недели моды в Париже в цветах национального флага Франции


Лукашенко назвал условие выдвижения Трампа на Нобелевскую премию мира

Лукашенко: США надавят на Европу и заставят повернуться к Москве и Минску

Лукашенко: если Трамп остановит войны, мы выдвинем его на Нобелевскую премию

Лукашенко описал надежды на изменения в Германии фразой «выкинут этого Шольца»



Сергей Собянин рассказал о всесторонней поддержке экспорта товаров из Москвы

Собянин: открыто новое здание ОВД по Тверскому району

Собянин принял решение о комплексном развитии шести участков в разных районах Москвы

Собянин: в Москве создадут еще более 158 тыс. рабочих мест


Объявлено о планах запуска в России производства аккумуляторов и двигателей для электромобилей в 2025 году

Экология будущего. В Москве отметят 100 лет ВООП

La Strada Off-Road: велоприключение при поддержке ENERGY

Общая протяженность маршрута составит 25 километров


У фирмы «Владимирский строитель» стало еще больше пострадавших

Уникальные новые паштеты представили псковские улиточники на форуме в Москве

Финансовый эксперт Светлана Петрова: можно ли сэкономить на распродаже 11.11

Ремонт центра детского творчества «Открытие» в Куровском идет полным ходом


Правительство РФ выделит Якутии средства на уход за пожилыми и инвалидами

В Краснодарском крае ищут виновных в повреждении 53 могил на кладбище

Александр Цыбульский посетил выставку «Мангазейский морской ход: технология открытий»

Межрегиональный форум «Дни ритейла в Беломорье» пройдет в Архангельске


Клубный дом "Моне" - жилой комплекс, вдохновленный искусством

Аномально холодный ноябрь: погода в Крыму на неделю

«Динамика стоимости лота дрогнула и ушла в минусовую зону». В октябре 2024 года цены на квартиры в Севастополе гораздо выше, чем в Симферополе

Вечер-посвящение «Верит в быль и верит в небыль бескорыстная душа»


Производство кубанской винодельческой продукции вырастет на 5 процентов по итогам этого года

Врач Чернышова назвала первые признаки появления сахарного диабета

Раскрывший свою национальность Киркоров призвал гордиться корнями

Ходаковская: именно традиции дома закладывают основы жизни человека












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
WTA

Соболенко досрочно пробилась в плей-офф Итогового WTA. А Рыбакина уже не выйдет из группы






Улан-Удэнский авиационный завод распахнул ворота перед школьниками

Пышненко: русскую культуру нужно нести на понятном языке

Замглавы Лосино-Петровского провела обход территории

Экономист Разуваев спрогнозировал смягчение санкций в отношении России