نگرانی دیدبان حقوق بشر از وضعیت زنان افغانستان
هیدر بار، مسئول معاون بخش آسیا و پژوهشگر ارشد دیدبان حقوق بشر، در خبرنامهای گفته است که كشورهای کمککننده باید حتی پس از بیرون کردن نیروهای خود از افغانستان به كمكهای خود در بخش خدمات اساسی همچنان ادامه دهند.
به گفته او، سازمانهای دولتی و غیردولتی که در سالهای اخیر در مصرف کمکها تخلف کردهاند، باید مورد بازپرس قرار گیرند.
خانم بار تاكید كرده كه حمایت كشورهای کمککننده حتی پس از صلح حکومت افغانستان طالبان و بازگشت این گروه به افغانستان نیز برای آینده دختران و زنان به کمکهای خود به افغانستان ادامه دهند.
او به قانون جدید كانگرس امریكا اشاره كرده كه به وزیر امور خارجه اجازه میدهد هر سال دو بار در مورد وضعیت زنان افغانستان به کانگرس گزارش دهد.
خانم بار این قانون را فرصت خوب برای تأمین بودجه خدمات اساسی برای زنان و دختران افغانستان خوانده است.
اما برخی از فعالان حقوق زنان بدین باور اند که در ۲۰ سال گذشته جامعه جهانی کارهای اساسی نکرده، بلکه کارهای سمبولیک انجام داده است.
فتانه گیلانی، رئیس انجمن زنان افغانستان در واکنش به اعلامیه دیدبان جهانی حقوق بشر به رادیو آزادی گفت که چنین اظهارات میتواند برای حل مشکلهای زنان به نهادهای مسئول فشار وارد کند.
به تلاشهای دولت افغانستان برای رسیدگی به مشکلات زنان افغانستان کمک کند و بنیانها را تحت فشار قرار دهد.
خانم گیلانی تاکید کرد که نخست لازم است که جنگ در این کشور پایان یابد: "برای تامین حقوق زنان افغان مهم است که جامعه جهانی و سازمانهای حقوق بشری برای پایان دادن به جنگ فشار وارد کنند. برای زنان افغان مهم است که اطمینان حاصل کنند جنگ پایان مییابد. جامعه جهانی اکثراً در پیوند به زنان افغان اظهار نظر میکند و شعار میدهد، اما هیچ تغییر قابل توجهی در وضعیت سیاسی، اجتماعی فرهنگی و اقتصادی زنان افغانستان به میان نیامده است."
این نگرانیها در حالی مطرح میشوند که روند خروج نیروهای خارجی از افغانستان ادامه دارد و قرار است این روند تا ۱۹ سنبله به پایان برسد.