Procuratura a deschis șase anchete penale legate de pierderea unor proprietăți moldovenești din Ucraina
Procuratura Generală ne-a spus într-un răspuns, pe care l-am primit la aproape o lună de la solicitare, că examinează în șase cauze penale - pornite la sfârșitul lui 2020, începutul anului 2021 - circumstanțele pierderii unei baze de odihnă din Odesa, a unui sanatoriu din Sergheevka și a altuia din Odesa, a unei cariere de piatră din Nikolaev, a unei cariere de nisip din Cernăuți, la fel o tentativă de deposedare a Republicii Moldova de sediul consulatului său din Odesa cu tot cu pământul aferent.
Cel din urmă caz a fost pe larg mediatizat la Chișinău după ce presa a aflat că, în 2019, guvernul de atunci, condus de Pavel Filip, ar fi încercat un schimb, în urma căruia acel consulat ar fi trebuit să fie mutat într-o clădire mai puțin valoroasă, iar cea în care se afla până atunci să fie înstrăinată.
Urmele afacerii duceau, așa cum au pretins jurnaliști de la un post de televiziune de la Chișinău, spre deputatul Andronache, nume invocat și de Alexandru Slusari, deputat al Platformei DA, care susține că fostul parlamentar democrat ar sta, singur sau în comun cu alții, în spatele nu doar acestui schimb, ci a mai multor afaceri dubioase cu proprietăți moldovene din statul vecin, bunăoară cu cele două cariere.
Fost deputat democrat din anturajul apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc, după pierderea din 2019 a puterii de către oligarh, Andronache a renunțat la calitatea de membru al PD și s-a afiliat, dar neoficial, grupului socialist.
În precizările pe care ni le-a expediat nouă, Procuratura Generală, pe de altă parte, a negat că Vladimir Andronache ar fi vizat de vreo anchetă legată de gestionarea patrimoniului moldovenesc din Ucraina, inclusiv cea cu privire la sediul consulatului din Odesa.
Într-un interviu la Europa Liberă, la început de aprilie, Alexandru Slusari, deputatul care a analizat cu atenție subiectul, a vorbit despre delapidări de proporții din avutul public de pe teritoriul ucrainean și a acuzat o serie de instituții moldovene de complicitate la schemele unor afaceriști, fie din R. Moldova, fie din Ucraina:
„Cu scopul delapidării bunurilor R. Moldova din Ucraina la preț derizoriu sau chiar pe gratis și transmiterii ulterioare a acestora către oameni de afaceri din Ucraina. Și dânsul (Vladimir Andronache), și câteva persoane din Agenția Proprietății Publice sunt intermediari în acest proces. Cel puțin mă refer la sanatoriul „Moldova” din Odesa și terenul aferent consulatului din Odesa. Iar Cancelaria de stat în frunte cu dna Iaconi acum pregătește procedura – mai ales că e haos în țară, guvern nu e – deci, se pregătește procedura de vânzare a drepturilor litigioase asupra sanatoriului Moldova unui birou de avocați ucrainean. Eu am toate actele - demersuri, solicitări ale cancelariei către APP – le am din sursele mele de încredere”, afirmase parlamentarul.
Nici guvernul, nici Agenția Proprietății Publice nu au dorit să răspundă întrebărilor Europei Libere dacă își declină implicarea și dacă s-ar pregăti sau nu să cedeze drepturile litigioase pe sanatoriul Moldova din Odesa – o acțiune de ultimă oră semnalată de deputatul Slusari. „Cancelaria de Stat nu comentează declarații de politicieni”, se arată într-un răspuns pe care l-am primit. „Noi asigurăm integritatea patrimoniului pe care îl avem în gestiune”, se mai spune în scrisoarea Cancelariei.
Problema proastei gestionări a patrimoniului moldovenesc deținut încă din perioada sovietică în Ucraina este un subiect important de pe agenda relațiilor bilaterale, cele două state având pretenții reciproce unul față de celălalt legate în special de recunoașterea sau nu a proprietății moldovenești asupra unora din cele câteva zeci de obiective, iar pe acest fundal multe dintre ele devin pradă ușoară pentru tot felul de afaceri obscure.
Luna trecută, după o vizită anterioară la Kiev, președinta Sandu a avansat subiectul pe agenda Consiliului Suprem de Securitate, iar drept urmare a cerut instituțiilor publice o inventariere a dosarului, iar guvernului, chiar dacă este unul interimar - să angajeze avocați și să încerce oprirea tranzacțiilor, care pot fi oprite.