امریکا و عربستان سعودی خواستار مبارزه با هراس افگنان در افغانستان شده اند
جو بایدن رییس جمهور ایالات متحده و محمد بن آل سلمان ولیعهد عربستان در نشست رسمی با حضور مقامهای بلندپایۀ هردو طرف، درباره همکاریهای راهبردی دو کشور برای توسعه منافع متقابل عربستان و امریکا در دهههای آینده و توسعه دیدارهای آرامتر و امنتر و رفاه و ثبات در خاورمیانه بحث و گفتگو کردند.
بخشی از صحبت های این دو رهبر به موضوع افغانستان نیز اختصاص یافته بود که در اعلامیهٔ مشترک منعکس شده است:
"هر دو طرف بر ضرورت حمایت از امنیت افغانستان و مبارزه با تهدید هراس افگنان مستقر در این کشور تاکید کردند. آنان حمایت شان را از دوام کمکهای بشری به افغانستان، تامین نیازهای مردم افغانستان، حقوق زنان و دختران از جمله آموزش دختران و بلند بردن سطح خدمات صحی و حق کار برای زنان اعلام کردند."
این دو کشور در حالی بر همکاری برای سرکوب هراس افگنان و گروههای افراطی در افغانستان تاکید کرده اند، که اخیرا گزارشهای مختلفی در مورد فعالیتهای طالبان پاکستانی یا (تی تی پی) علاوه بر داعش و القاعده در افغانستان منتشر شده است - چیزی که طالبان آن را رد کرده و میگویند که اجازه فعالیت و تهدید دیگر کشور ها را از خاک افغانستان به هیچ گروه هراس افگن نخواهند داد.
از سوی دیگر، وندی ار. شرمین، معاون وزارت خارجه ایالات متحده، در جریان ارائه گزارش ایلی ویزل سال ۲۰۲۲ به کانگرس، در نشست خبری از نقض حقوق افغانان از سوی طالبان ابراز نگرانی کرده و گفته است:
"در افغانستان، طالبان از حقوق بشر و آزادیهای اساسی زنان و دختران، اقلیتهای قومی و مذهبی و دیگر افراد محروم سوء استفاده میکنند."
ایلی ویزل آن گزارش سالانهیی است که شامل راهبردهای گذشته، حال و آینده دولت ایالات متحده برای پیش بینی، پیشگیری و پاسخ به جرمها در کشورهای سراسر جهان است.
خانم شرمین از وضعیت افغانستان پس از تسلط طالبان بر افغانستان در حالی ابراز نگرانی کرد که دختران بالاتر از صنف ششم پس از حاکمیت طالبان از رفتن به مکتب محروم شدهاند، زنان اجازه کار را ندارند، و حملات بر اقلیتها نیز افزایش یافته که به همین دلیل شماری از اقلیتها مجبور به ترک کشور شده اند.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به صدور اعلامیه مشترک ایالات متحده و عربستان سعودی٬ به رادیو آزادی گفت:
"ما این ادعاها را رد میکنیم، حقوق مردم افغانستان که در شریعت اسلامی داده شده، همه محفوظ است، زمانیکه امریکاییان اشغال کردند، حقوق مردم تلف شد، خانهها و جایداد مردم در امن نبود، مردم کشته شدند، بمباران شد و هزاران انسان بیگناه به زندان بودند."
این درحالی است که طالبان پس از حاکمیت شان٬ شمار بزرگی از دختران را از آموزش محروم کردند، به بسیاری از زنان اجازه کار نمیدهند و حجاب تعریف شده خود شان را نیز بر زنان اجباری کرده اند.
همچنان ذبیحالله مجاهد در صحبت با رادیو آزادی تاکید کرد که به هیچ کس اجازه استفاده از خاک افغانستان بر ضد دیگر کشورها داده نخواهد شد.
با این حال، با حملات راکتی گروه داعش از افغانستان به ازبکستان و تاجکستان در یک ماه گذشته، نگرانیها از گسترش فعالیت های تروریستی در منطقه افزایش یافته است.