Добавить новость
ru24.net
World News
Май
2024

EĞİTİM   BÜTÇEMİZ

0
EĞİTİM   BÜTÇEMİZ

Bu yıl (2024) Milli Eğitim Bakanlığının (MEB ) bütçesi 1 trilyon 93 milyar  lira olmuş, bütçenin yüzde 9.85’ne tekabül eden bu para ile Milli Eğitim bütçeden en fazla pay alan kurum olmuştur.  Eğitim bütçesinde  geçen yıla göre yüzde 150.4 oranında bir artış yapılmış olsa da, ülkenin içinde bulunduğu  hayat pahalığı, yüksek enflasyon, dövizdeki yükseliş gibi ekonomik  sebeplerle yüzler gülmemiştir.

Bütçede 129 Devlet Üniversitesi için ayrılan toplam para 341 milyar lira olmuştur. Üniversitelerin bütçe giderlerinin yüzde 67’nin personel gideri olduğu düşünülürse, geriye üniversitelerin temel ihtiyaçları ve özellikle araştırma-geliştirme alanlarına pek bir şeyler ayıramayacakları ortada.

Gelişmiş ülkelerin eğitime ayırdıkları para, üniversitelerinin bütçeleri ve öğrenci başına  yaptıkları harcamaları, bizdeki değerlerle mukayese etmeye  gerek var mı bilmiyorum.  Zaten mesafeler açıktı, şimdi daha da açıldığını tahmin etmek güç değil. Özellikle dövizin yükseldiği bu ortamda.

 Sadece, bizim 129 devlet üniversitesine ayırdığımız  toplam bütçenin  bugünlerdeki döviz değeri üzerinden  11 milyar dolar olduğunu kabul ederek,  bu değerin Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden bazılarının bütçeleri kadar olduğunu belirtmekle yetinelim.

Ülkemizde okul öncesinden üniversiteye kadar bütün okullar MEB’na bağlıdır ve çağdaş eğitim politikalarını oluşturup, eğitimin seyrini her yönüyle bilimsel esaslarda  takip etmek de MEB’nın görevidir. Eğitimin ticarileştirilmesine meydan vermemek da MEB’nın görevleri arasındandır. Cumhuriyetimizin kuruluşundan beri böyledir.

Ülkemizin  bugün 8 milyonu üniversitelerde olmak üzere toplam 30 milyona yakın  çocuğu eğitim çağındadır.Birçok Avrupa ülkesininin nüfusundan fazla olan bu zenginliği, iyi bir eğitim planlaması yaparak, yönlendirip yetiştirmek mecburiyetindeyiz.

Eğitim bugünden yarına olacak bir mesele olmaması sebebiyle, bir hükümetin yaptığı eğitim planlamasının neticelerini görmeye süresinin yetmeyeceği ve hiçbir siyasi ideolojiye meydan vermeden yürütülmesi gerektiğini  düşünürek, eğitimin bir devlet politikası olarak (siyaset üstü)  yürütülmesi gerektiğini çeşitli yazılarımızda dile getirdik.

Ak Parti geçtiğimiz 20 yılda bu fırsatı yakalamıştı aslında. Ak Parti hükümetlerinin  ilk MEB’ı olan Sayın Erkan Mumcu, işe Yüksek Öğretim Kanunu’nu  (YÖK ) değiştirme çalışmaları yerine, etrafında eğitimde tecrübeli, liyakatli kadrolar kurarak, geçmiş tecrübelerimizden de yararlanarak, okul öncesinden üniversiteye kadar akılcı ve bilimsel  esaslarda, çağdaş bir eğitim sistemi  hazırlayabilseydi, sonraki Ak Parti hükümetlerine de  eğitimde bir yol haritası hazırlamış olur ve adı eğitime yaptığı hizmetlerle hep anılırdı.

Bugün görevde olan MEB’nı Sayın Prof. Dr. Yusuf Tekin Ak Parti hükümetlerinin 8. MEB’nıdır. Her gelen Bakan kendine göre bazı değişiklikler  yapmış olsalar da, neticede 21 senedir, Eğitim Sistemimizin 100 yıllık bir tecrübesi olmasına rağmen, henüz rayına oturtulamadığı ortadadır. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan birkaç konuşmasında bunu açıkça belirtmiş, ” eğitimde başarılı olamadık “ demiştir.

Değişimlerin sadece Bakanların değişmesi ile sınırlı olmadığı, bazı kadroların da beraberinde değiştiği göz önüne alınınca, sık değişimlerin eğitimin felsefesiyle uyuşmadığı herkesin malumudur.

Nerdeyse olağan hale gelen üniversite kontenjanlarının kapasitelerinin üzerinde artırılması yetmiyormuş gibi bir de 2022 yılından itibaren üniversite giriş tercihlerindeki ( 150 ve 180  olan )  baraj puanlarının kaldırılması akademik çevrelerde büyük şaşkınlık yaratmıştır. Barajı geçemiyen yüzbinlerce öğencinin üniversiteye yönelme anlamına gelen bu karara, akademik çevrelerden, eğitimcilerden,eğitimle ilgilenen köşe yazarlarından, eğitim sendikalarından vb. önemli eleştiriler yapılmıştır.

Eleştirilerde  bu uygulama ile diplomalı işsiz sayısının artacağı, üniversitede eğitim kalitesinin düşeceği, başarılı öğrencilere haksızlık yapılacağı,işsizliğin biraz ötelenmiş olacağı ve bu uygulamanın ortaöğretimi de etkileyeceği gibi hususlar dile getirildi.

Bazı meslek odası başkanlarının ve özel sektör temsilcilerinin televizyonlarda “kalifiye eleman bulamıyoruz “ yakınmaları sık yer alıyor. Onların aradıkları elemanlar meslek , teknik liselerden ve üniversitelerde iki yıllık Meslek Yükek Okullardan (MYO) mezun olan çocuklar.

Bir yanda çalışacak eleman olarak lise mezunlarının arandığı fakat bulunamadığı, diğer yanda üniversiteye girmeye çalışan milyonlarca lise mezunu öğrencimiz, üniversiteden mezun olan üç gençten birinin işsiz olduğu eğitim sistemimizle, çelişkili ve üzüntü verici bir  tablo içinde bulunuyoruz.

Bu durumda unu olan, şekeri olan, yağı olan, ama lezzetli helva yapmayı bilemeyen bir ülke konumundayız adeta.

Yüksek Öğretim politikamızda  hedeflerimizin iyi belirlenmesine ve kararlarımızın netleştirilmesine ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz. Önümüzde sadece Yüksek Öğretimde değil, eğitim sisteminin bütününde gelişmiş ülkelerin uyguladıkları politikalar ve aldıkları neticeler var.

 Bunun için önce her üniversiteye kaliteli bir şekilde yetiştirebileceği kadar öğrenci alma serbestliğinin tanınmasına ihtiyaç vardır.

İkinci önemli bir husus; Üniversite giriş baraj baraj puanları tekrar konmalı, hattâ biraz daha yükseltilmelidir. Başarılı her öğrenciye üniversite kapılarının açık olması esasında, liseden mezunu olan öğrencilerin yüzde 25-30 oranında bir öğrenciyi üniversiye kabul etme hedefi getirilmelidir.

Hükümetlere göre değişmemesi gereken, kararlılık içinde yürütülmesi gereken  bu kararlar, ortaöğretim seviyesinde iken öğrencilerin ilgi alanlarına,becerilerine ve başarılarına göre kendilerine hedef belirlemelerini sağlayacaktır.

Üniversite eğitimi özellikli ve pahalı bir eğitimdir. Devlet bu eğitimde, ekonomik yönden yetersiz ailelerin  başarılı çocuklarını destekleyip, o çocuklara fırsat verecek tedbirleri daha da artırmalıdır. Ülkemizin devletin dışında başarılı öğrencilere sahip çıkanlarla igili yakın zamanda yaşadığı acı tecrübeleri vardır.

Yüzde 70-75 oranındaki lise mezunu  öğrencilerin de  ortaöğretim seviyesinde  ilgi alanlarına, kaabiliyetlerine ve başarı durumlarına göre meslek, teknik liselerine ve MYO ‘na yönlendirip yetiştiştirecek şekilde planlanmalıdır.

Gelişmiş ülkelerin çoktandır yapmış oldukları böyle bir planlamanın bizde de yapılması ve uygulanması ile, ülkenin ara eleman ihtiyacı karşılanmış olacak ve genç nüfusun erken meslek sahibi olması sağlanarak, üretime katkıları sağlanacaktır.

Çeşitli özellikteki meslek liselerinden mezun olanların,birçok üniversite mezununa göre daha kolay iş buldukları ve beklentilerinin yüksek olmaması sebebiyle daha mutlu oldukları ülkemizin gerçeklerindendir.

Böyle yapılacak kararlı bir planlamanın, çocukları ortaöğretimde çok başarılı olmayan aileleri de memnun edecek, onları çocuklarının gelecek kaygısından kurtaracaktır.

 Her ne kadar eğitime yeterli ödenek ayıramasak da; tasarruf tedbirleri gibi konularda genelgelere hiç ihtiyaç duymadan, topluma ve ülkeye karşı sorumluluklarını bilen  üstün nitelikli insanlar yetiştirmenin şifrelerini eğitim sistemimizin içine yerleştirmeyi hiç ihmal etmeyelim derim.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



S&P повысило прогноз по рейтингу «дочек» Freedom Holding Corp. до позитивного

За кулисами бизнес-конференции MEDIABOSS

Пот ручьём: когда стоит обращать внимание на повышенную потливость, рассказал доктор Кутушов

Дирекция по качеству АО "Желдорреммаш" посетила локомотивостроительные заводы ТМХ


Пот ручьём: когда стоит обращать внимание на повышенную потливость, рассказал доктор Кутушов

В МГППУ прошло обсуждение профстандарта «Специалист по реабилитационной работе в социальной сфере»

Textile Collection Moscow Autumn 2024: присоединяйтесь к масштабному событию текстиля – единому текстильному кластеру!

Сеть клиник «Будь Здоров» приняла участие в VK Fest в Санкт-Петербурге


Roy Keane admits he ‘crossed the line’ with Harry Maguire and reveals secret apology to Man Utd star

Building A Blockbuster Trade Between The White Sox And Mariners

Ian Wright and Gary Neville go wild after Bellingham’s England equaliser… as eagle-eyed fans spot Roy Keane’s reaction

Portugal vs France – Euro 2024: Ronaldo and Mbappe have one last dance in quarter-final tie – stream FREE, TV, team news


Военное следственное управление Следственного комитета Российской Федерации по Черноморскому флоту предупреждает:

Готовность пермского участка трассы Дюртюли – Ачит превысила 50%

Усадьба князей Куракиных

Острова укладываеюся спать...


After three hours of attempts, Elden Ring folk hero Let Me Solo Her has beaten Shadow of the Erdtree's final boss⁠: 'Holy crap, I am shaking'

Релиз Otherworld Three Kingdoms на смартфонах — новичкам дают 100 гача-круток

Глобальную версию Mega Man X DiVE закроют к концу июля

Epic Games подала Apple заявку на возвращение Fortnite на iOS и запуск собственного магазина приложений в ЕС



Совладелец «ТЕХНОНИКОЛЬ» Игорь Рыбаков запустил на Дальнем Востоке бизнес-клуб «Эквиум»

«Московское чаепитие». Путеводитель по вкусному фестивалю на выходные

Совладелец «ТЕХНОНИКОЛЬ» Игорь Рыбаков запустил на Дальнем Востоке бизнес-клуб «Эквиум»

Жители Москвы и Петербурга в среднем добираются до работы около часа




Пот ручьём: когда стоит обращать внимание на повышенную потливость, рассказал доктор Кутушов

Совладелец «ТЕХНОНИКОЛЬ» Игорь Рыбаков запустил на Дальнем Востоке бизнес-клуб «Эквиум»

В Москве возбуждено уголовное дело против водителя, пытавшегося дать взятку сотруднику ДПС

Для гостей выставки на Никитском бульваре подготовили масштабную программу


«Нечто гнилое»: в New York Times опубликовали рецензию на «Слово пацана»

Удобные маршруты для жителей

Путин: Россия придаёт большое значение взаимодействию в ШОС

Экспонаты музея истории БАМа представлены на выставке в Москве


Уимблдон. 3 июля. Алькарас сыграет вторым запуском, Медведев и Синнер выйдут на Центральный корт

30-я победа в сезоне: Медведев справился с Мюллером, а Карацев из-за травмы не доиграл матч с Хачановым на Уимблдоне

Теннисистка Потапова отказалась ехать на Олимпиаду в Париже

Россия — первая по теннисным отказникам! Почему сразу девять наших сказали «нет» Олимпиаде в Париже


Схема движения транспорта временно изменится на западе Москвы из-за велогонки

В пятницу в Москву вновь придут смерчи

Возвели уникальный дворец для наших фигуристов

Удобные маршруты для жителей


Музыкальные новости

Шопен под небом

Филипп Киркоров, Баста, Artik&Asti, Ирина Дубцова и другие артисты выступили на «Московском выпускном 2024»

"Вот и конец оперы": Нетребко и Эйвазов расстаются спустя 10 лет счастливого брака

Легенда русского рока Вячеслав Бутусов поздравил Магнитку



Совладелец «ТЕХНОНИКОЛЬ» Игорь Рыбаков запустил на Дальнем Востоке бизнес-клуб «Эквиум»

Совладелец «ТЕХНОНИКОЛЬ» Игорь Рыбаков запустил на Дальнем Востоке бизнес-клуб «Эквиум»

«Московское чаепитие». Путеводитель по вкусному фестивалю на выходные

Жители Москвы и Петербурга в среднем добираются до работы около часа


Собянин: Две улицы и два сквера в Москве получили новые названия

Суд опроверг признание бизнеса Шефлера экстремистским объединением

Звезда «Холопа» Бикович показал фотографии с женой и сыном

«Галицкий сказал: «Передай этому французу — у нас за стукачество по морде бьют!» Топ-интервью легенды РПЛ


Схема движения транспорта временно изменится на западе Москвы из-за велогонки

Жители Москвы и Петербурга в среднем добираются до работы около часа

В Ивантеевке на маршруты выйдут четыре новых автобуса

Автомобили в каршеринге будут сами снижать скорость


Семья Кравцовых с 18 детьми приедет в Москву в полном составе

Путин: Сотрудничество России и Китая не направлено против других

МИД Азербайджана назвал встречу Путина и Алиева полезной

Лавров: принятие Белоруссии в ШОС позволит участвовать в международных процессах





«Терапия добра»: МТС Live с партнёрами откроет в Москве «Театр на Цветном»

Сеть клиник «Будь Здоров» приняла участие в VK Fest в Санкт-Петербурге

Врач Тяжельников рассказал, что не стоит есть и пить в жару

14-летняя пострадавшая при сходе вагона поезда Воркута-Новороссийск до сих пор находится в больнице


Захарова сравнила с "ширмой" заявления Киева о мирных переговорах

Депутат Белик считает, что ВСУ надеются оправдать поражения нехваткой оружия

Предложение миротворца Орбана о прекращении «не нашей войны» не понравилось ни Киеву, ни США

Эксперт: Орбан предупредил Зеленского о возможности потери территорий, населенных этническими венграми


Саша Стоун был замечен с новой девушкой после расставания с Надеждой Сысоевой

Отличники и олимпиадники из школ Нижней Туры посетили выставку «Россия» по инициативе Евгения Куйвашева

Схема движения транспорта временно изменится на западе Москвы из-за велогонки

Сотрудники «ЯРКО» приняли участие в Летней Спартакиаде «Газпром-Медиа Холдинга»


Лукашенко передарил подарок Клычкова

Лукашенко: Членство в ШОС дает Беларуси стратегические перспективы

Лукашенко поздравил народ США с Днем независимости

Лукашенко показал ядерные ракеты и группу БПЛА «Герань-2» на военном параде в Минске



Собянин принял решение о продлении программы льготного кредитования для бизнеса

Собянин предупредил об аномальной жаре 4 июля и грозе 5 июля в Москве

Собянин: Две улицы и два сквера в Москве получили новые названия

Мэр Москвы во Дворце спорта и образования Ирины Винер


СК возбудил уголовное дело по факту убийства мужчины на юго-западе Москвы

Синоптик Позднякова: Москву накроют ливни и ветер после аномальной жары

Собянин предупредил об аномальной жаре 4 июля и грозе 5 июля в Москве

Совфед одобрил закон о создании парковок для электромобилей с зарядными устройствами


На Пятом канале акция «День добрых дел» для годовалого Ярослава

Армения и США обсуждают строительство новой атомной электростанции

В пятницу в Москву вновь придут смерчи

Синоптик Леус: 4 июля в Москве не исключен третий подряд тепловой рекорд


Терминал сбора данных (ТСД) промышленного класса SAOTRON RT42G

Создание в Архангельске галереи северного стиля обсудили на площадках международного фестиваля «Белый июнь»

Архангельская область подключилась к проекту "Императорский маршрут"

Николай Нестеров: «Архангельск ─ старейший порт России»


Героико-патриотическая выставка «И грянул бой, Полтавский бой!»

Познавательно- игровой час « В гости к детским писателям»

Ретро-выставка «Актер на сцене должен жить»

Михаил Ведерников поздравил владыку Тихона с днем рождения


Удобные маршруты для жителей

На Пятом канале акция «День добрых дел» для годовалого Ярослава

Трехзвездочную гостиницу почти на 2,5 тыс гостей начали строить в Люберцах

Привокзальные площади и здания вокзалов железнодорожных станций Киренга и Улькан могут провести в Иркутской области












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Уимблдон

Российская теннисистка Александрова снялась с "Уимблдона" из-за болезни






Завершились съемки комедии об эйджизме в личных отношениях «Макрон»

На Пятом канале акция «День добрых дел» для годовалого Ярослава

Женщину зажало между поездом и платформой в Люберцах

Армения и США обсуждают строительство новой атомной электростанции