Добавить новость
ru24.net
World News
Май
2024

Η εικονοσοφία του Θόδωρου Αγγελόπουλου

0
Ta Nea 

Πολλά έχουν γραφτεί για τη σχέση του Αγγελόπουλου με την Ιστορία: το σημείωμά μου διερευνά την ιστορικότητα των έργων του, δηλαδή τη συνειδησιακή δομή τους και τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με τα μεγάλα φιλοσοφικά κινήματα της δυτικής σκέψης. Στην ελληνική βιβλιογραφία, ο Στέλιος Ράμφος δυστυχώς παρανόησε ριζικά και συστηματικά τη φιλοσοφική μαρτυρία των ταινιών του Αγγελόπουλου ως φιλοσοφικής εξεικόνισης της εμπειρίας, χαρακτηρίζοντάς τες ως «μυθόπλασμα του βλέμματος» και ως «συνειδητοασυνείδητο συνδυασμό αχρονικής ανατολίτικης και μετανεωτερικής ματιάς».

Η αντίληψη αυτή παραγνωρίζει την εξέλιξη της ποιητικής του Αγγελόπουλου μέσα στον χρόνο. Η αρχιτεκτονική δομή των εικόνων στην Αναπαράσταση ή και στον Θίασο, και κυρίως μετά τον Μεγαλέξαντρο, μετεξελίσσεται σε μια αισθητική που θυμίζει τους πρώιμους ζωγράφους της Αναγέννησης. Ο Αγγελόπουλος εμπλουτίζει τη δισδιάστατη δομή της κινηματογραφίας του, με μια νέα αντίληψη της προοπτικής και του οπτικού βάθους. Η μετέλιξη αυτή συνεχίζεται στα επόμενα έργα του, και κορυφώνεται στο Βλέμμα του Οδυσσέα και το Αιωνιότητα και μια μέρα για να αποκτήσει νέες υφολογικές δυνατότητες στις δύο τελευταίες ταινίες του.

Η συνολική σύνθεση παραμένει παλίμψηστη αφού το τελευταίο επίστρωμα προϋποθέτει το προηγούμενο. Η κλειστοφοβική αισθητική του φιλμ νουάρ που βλέπουμε στην τελευταία του ολοκληρωμένη ταινία Η σκόνη του χρόνου, ως ένα homage στο Χόλιγουντ, βασίζεται πάνω στην εικόνα του πρώιμου πλανιμετρικού τύπου, όπως διαπίστωσε ο David Bordwell, αν και διαφέρει ριζικά από αυτήν. Η αλλαγή δεν είναι μόνο φορμαλιστική ή μια νέα χρήση του μοντάζ από τον Αγγελόπουλο. Είναι ταυτόχρονα ένδειξη μιας διαφορετικής προσέγγισης στην εικόνα και στις οντολογικές της θεμελιώσεις.

Μέσω αυτών, φιλοσοφικά, ο Αγγελόπουλος διατύπωσε μια θεωρία των οπτικών μύθων με πολύπλοκες ηθικές, πολιτικές και οντολογικές επιπτώσεις. Με βάση αυτό που ονομάζω την εικονοσοφία του, κατάφερε να «αναζωογονήσει» μια μακρόχρονη παράδοση θεωρητικών συζητήσεων σχετικά με τη φύση της εικόνας και ενσωμάτωσε τον αναστοχασμό πάνω σε αυτήν στις τάσεις παγκόσμιων οπτικών και φιλοσοφικών προβληματικών.

Ο οντολογικός οικουμενισμός είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της συνολικής «ποιητικής» του εξαιτίας της περιεκτικής, «πυκνής» υφής και της εικονογραφικής τυποποίησης που διαμορφώθηκε συνολικά στις ταινίες του. Οι εικόνες του είναι φιλοσοφικές μέσω της δομής τους: η δομή τους αποκαλύπτει το φιλοσοφικό εγχείρημα και τις εννοιολογικές αναφορές της ταινίας.

Χρονολογικά ωστόσο μπορούμε να διατυπώσουμε μια εμφανή αναδιαμόρφωση των φιλοσοφικών του υποτυπώσεων. Στα πρώτα του έργα, που βρίσκονται πολύ κοντά στον σοβιετικό κινηματογράφο χωρίς πρωταγωνιστές, ο Αγγελόπουλος αποφεύγει κάθε ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων. Ουσιαστικά οι χαρακτήρες του συνιστούν «κοινωνικές πρακτικές», παραμένοντας κοντά στον δομιστικό μαρξισμό του Λουί Αλτουσέρ και της σχολής του. Το αποκορύφωμα αυτής της προσέγγισης είναι αναμφίβολα ο Θίασος όπου ο σκηνοθέτης μεταθέτει την ιστορικότητα από την οθόνη στον θεατή. Η ταινία λειτουργεί κατά συνεκδοχή για να συνειδητοποιήσει ο θεατής την «πανουργία της ιστορίας» και το κυκλικό αδιέξοδο στο οποίο φυλακίζει τη συνείδηση με την επανάληψη και επιβολή. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως στον Θίασο αντιβάλλονται ο Μπρεχτ και ο Αριστοτέλης, και μολονότι κερδίζει ο Μπρεχτ, ο Αριστοτέλης μπαίνει στην Ιστορία από την πίσω πόρτα.

Μέχρι τον Μεγαλέξαντρο, όπου η εικόνα λαμβάνει μια χθόνια αυτονομία με τα ζεστά γήινα χρώματα και τη διερεύνηση των αποχρώσεων του μαύρου, ο Αγγελόπουλος παρουσίασε το κλειστό και παγερό αριστούργημα των Κυνηγών, η απάντησή του στον Κομφορμίστα του Μπερτολούτσι, που για πρώτη φορά το ιστορικό δράμα μεταφέρεται στο υποσυνείδητο των κοινωνικών δομών που προσδιορίζουν τη νομή και τη δομή της εξουσίας. Η κατάδυσή του στον κόσμο του εξουσιαστικού ζόφου παρουσιάζει τις βασικές προϋποθέσεις της δομής της: τη βία και τον θάνατο. Η παθολογία της εξουσίας κορυφώνεται στον Μεγαλέξαντρο όπου το μεσσιανικό σύνδρομο βρίσκει την απόλυτη ολοκλήρωσή του με τη θεοφαγία του ενιαύσιου δαίμονα.

Με το Ταξίδι στα Κύθηρα ξεκινά μια νέα διεύρυνση της κινηματογραφικής του προβληματικής. Η ταινία αρχίζει με μια εικόνα των ουράνιων σφαιρών και κατεβαίνει στη γη κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Για τον Αγγελόπουλο, μόνο η μετάφραση της εμπειρίας σε όρους φαντασιακούς εντοπώνει το πραγματικό: μόνο μέσω της ικανότητας δημιουργίας εικόνων, το πραγματικό γίνεται κατανοητό.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ.

Η ιδιαίτερη μέριμνα του Αγγελόπουλου επικεντρώθηκε στη φιλοσοφική διάγνωση του σύγχρονου αποπροσανατολισμού και σύγχυσης, σε έναν κόσμο χωρίς στερεούς ή κοινούς ερμηνευτικούς ορίζοντες, μέσω των κινηματογραφικών εικόνων. Αυτή η συνειδητοποίηση πέρασε όμως από τέσσερα κατά τη γνώμη μου, διακριτά στάδια. Την πρώτη στρουκτουραλιστική περίοδο, τη δεύτερη, υπαρξιστική, την τρίτη, μεθιστορική και την τελευταία οντολογική, αν και κάτι διαφορετικό αποκρυσταλλωνόταν στο τελευταίο ανολοκλήρωτο έργο του, η Αλλη Θάλασσα. Κατά την πορεία αυτή ο Αγγελόπουλος διερεύνησε πώς το ελληνικό φαντασιακό απάντησε στις προκλήσεις της νεωτερικότητας, στο κάλεσμα του μυστηριακού, όπως δηλώνεται μέσα στην πραγματικότητα, τις μορφές λύτρωσης που προσφέρει η ποίηση και η σκέψη, και τέλος στην ενσωμάτωση του ατομικού μέσα στην παγχρονία της συλλογικής μνήμης.

Από αυτήν την άποψη, ο κινηματογράφος του είναι προάγγελος προσφάτων εξελίξεων στην παγκόσμια κινηματογραφική γλώσσα, με τον αποκαλούμενο «αργό κινηματογράφο» (slow cinema) ή ακόμα και τον κινηματογράφο της εμβύθισης (immersive cinema). Ο κινηματογράφος του Τέρενς Ντέιβις για παράδειγμα και του Απιτσατπόνγκ Βεερασεθάκουλ ή ακόμα και του Λαβ Ντίαζ υποδεικνύει τις στοχαστικές προσαρμογές που έλαβε η κινηματογραφική προβληματική του σε τρεις απολύτως διαφορετικές πολιτισμικές πραγματικότητες.

Ο Αγγελόπουλος ωστόσο δεν είναι ούτε ζωγράφος ούτε φωτογράφος. Παρά τις αναφορές του και στις δύο τέχνες, οι ταινίες του είναι συνολικά έργα καθαρού κινηματογράφου, που βλέπονται, περισσότερο ως βαγκνερικές συμφωνίες στην παράδοση του Gesamtkunstwerk και λιγότερο ως απομονωμένα λυρικά επεισόδια. Οι ταινίες του φιλοδόξησαν να αρθρώσουν ολοκληρωμένες οπτικές προβληματικές για τη θνητότητα, τη μνήμη, τον θάνατο και τελικά για την ίδια την ανθρώπινη φύση. Για τούτο διερεύνησαν την εμφάνιση του υψηλού στον κινηματογράφο, κι έκαναν φανερό ότι το κινηματογραφικά υψηλό προϋπέθετε το οντολογικά υψηλό. Η κινηματογραφία του δεν ανήκει στον «υπερβατικό» κινηματογράφο του Πολ Σρέιντερ αλλά σε ένα νέο είδος, πρωτίστως αγγελοπουλικό, που διερευνούσε το υψηλό ως δέος και έκσταση στις κινηματογραφικές εικόνες.

Εστιάζοντας την κάμερά του στην αμφίδρομη σχέση του υψηλού και καθημερινότητας, ο Αγγελόπουλος εικονογράφησε την ανακάλυψη της ψυχής, ως τελετή αυτοσυνειδησίας του ιστορικού όντος. Η θεμελιώδης οντολογία των ταινιών του δόθηκε μέσω της δήλωσης του Πλάτωνα που τέθηκε ως εισαγωγικό κλειδί στο Βλέμμα του Οδυσσέα, και με τον τρόπο που ο Γιώργος Σεφέρης τον χρησιμοποίησε στην ποίησή του: Και ψυχή, ει μέλλει γνώσεσθαι αυτήν, εις ψυχήν αυτή βλεπτέον: τον ξένο και τον εχθρό, τον είδαμε στον καθρέφτη. Ο τελευταίος στίχος, ο οποίος δεν υπάρχει στην Αλκιβιάδη του Πλάτωνα, δείχνει ότι ο μεγάλος άγνωστος της σκέψης μας, ο ξένος και ο εχθρός μας είναι ο ίδιος, επειδή η ίδια η ουσία της ύπαρξής μας, η ψυχή, παραμένει άγνωστη και πιθανώς αγνώσιμη. Η ανακάλυψη της ψυχής στο έργο αυτό και στο Αιωνιότητα και μια μέρα υποδεικνύει τα νέα προτάγματα που διατύπωσε ο Αγγελόπουλος σε μια εποχή που κάθε μεταφυσικός ορίζοντας διαλυόταν κάτω από την λογική του κτητικού ατομικισμού που επέβαλε το υποτιθέμενο τέλος της ιστορίας και η κυριαρχία του μετανεωτερικιού καπιταλισμού.

Η κινηματογραφική ποιητική του Αγγελοπούλου βρίσκεται στην ίδια συμβολική επικράτεια που κατοικείται από τους Μπρεσόν, Αντονιόνι, Γκοντάρ, Ταρκόφσκι, Οζου, Μιζογκούτσι και Μάλικ. Πρόκειται για ένα όραμα της ζωής και όχι για ένα ερμηνευτικό σχήμα πολιτικής ή ακτιβιστικής προέλευσης.

Ο Αγγελόπουλος μίλησε για τον «κίνδυνο να υποκύψουμε στον πειρασμό από το déjà vu». Αγωνίστηκε λοιπόν να κάνει ξανά τον κινηματογράφο ως «το μέσο για να έρθουμε σε επαφή με τη ζωή γύρω μας ως μία από τις ελάχιστες δημιουργικές επιλογές μας». Ο φιλοσοφικός του κινηματογράφος επικεντρώθηκε στη διαύγαση της πραγματικότητας επισημαίνοντας τον καταπιεστικό χαρακτήρα του σύγχρονου τεχνολογικού εαυτού μέσω εικόνων που εργαλειοποιούν την ύπαρξη. Κατά κάποιο τρόπο, η εικονοσοφία του αποτελείται από αυτό που είδε αφού διέφυγε από το σπήλαιο του Πλάτωνα. Περιέχει τόσο την έκπληξη του πραγματικού όσο και τη σύγχυση του φωτός. Η απόσταση από τον Πλάτωνα στον Αγγελόπουλο είναι μερικοί στίχοι, Και ψυχή, ει μέλλει γνώσεσθαι αυτήν, εις ψυχήν αυτή βλεπτέον, όπως μεταφράστηκαν στην γλώσσα των εικόνων.

Ο Βρασίδας Καραλής είναι επικεφαλής της Εδρας Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συγγραφέας του βιβλίου «Theo Angelopoulos: Filmmaker and Philosopher», Bloomsbury Publishing, 2023. Το κείμενο αποτελεί επεξεργασμένη μορφή της ανακοίνωσής του στην ημερίδα «Ιχνη αιωνιότητας», που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών στις 27/4




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Сотрудники Росгвардии задержали нетрезвого водителя в подмосковных Люберцах

Сотрудники Росгвардии задержали нетрезвого водителя в подмосковных Люберцах

Выставка «Я ты мы другое» в музее-квартире И.Д. Сытина

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: 2,5 млн жителей Москвы и Московской области получили пособия по временной нетрудоспособности с начала 2024 года


Питчинг Релиза. Питчинг релиза Яндекс музыка. Питчинг релиза ВК.

Alaïa, коллекция весна-лето 2025

10 невероятных и радикальных способов решения глобальных проблем

Очередная подлая дезинформация: Новый вброс «ура-патриотов» на службе бакинских нацистов


I scored my ultimate dream home for incredible bargain price…but then my neighbour put up ‘outrageous’ fence & RUINED it

Los Gatos jumps on Liberty early, shuts down ground game and forces visitors to the air

Married At First in chaos as scores of women accuse contestant of abuse – just one year after arrest of another groom

Watch Real Madrid star Tchouameni’s bizarre ‘Fifa glitch’ tackle as optical illusion leaves fans completely baffled


Камчатка. Мертвый лес

Капремонт участка трассы Улан-Удэ – Романовка – Чита в Бурятии выполнен на 70 %

Открыто рабочее движение по съезду строящейся развязки на трассе М-7 «Волга» в Татарстане

Терминал сбора данных (ТСД) промышленного класса SAOTRON RT42G


Methods 4: The Best Detective выйдет в декабре на iOS и Android

Полный гайд по Муалани из Genshin Impact: скиллы, билды, артефакты и команды

Court locks in Bungie's $4.4 million win against Destiny 2 cheat maker, refuses request for a new trial

Spectre Divide launches with outrageous $90 gun skins out the gate, which only makes its broken matchmaking more annoying



Посол Ирана Джалали заявил о возможном заключении в октябре договора о стратегическом партнерстве Москвы и Тегерана

Названы победители Всероссийской премии финансистов «Репутация»

Условия использования Музыки.

Marine Garden Sochi - идеальное место для жилья и отдыха у моря в России




Сотрудники Росгвардии задержали нетрезвого водителя в подмосковных Люберцах

Гурцкая: людям с инвалидностью в Москве даны все возможности проголосовать

Глава ВТБ Костин спрогнозировал сохранение ключевой ставки Центробанка

Росгвардейцы принимают участие в обеспечении правопорядка в период проведения Единого дня голосования в Подмосковье


Пойду поплачу: почему мы несем свои проблемы на работу

Даже не верится, что будет так быстро: синоптики предсказали, когда выпадет снег

«Иду пить чай»: Самбурская поздравила Москву с праздником

Сильный и добрый человек: Гусман - о смерти Маслякова


Белорусская теннисистка Соболенко выиграла турнир US Open

Рахимова победила на турнире в Гвадалахаре

«Я живу в Москве, а не в США»

Тейлор Фритц — первый американец в финалах турниров «Большого шлема» за последние 15 лет


MWM: размещение истребителей F-35 в Финляндии представляет угрозу для России

Гибель Александра Грибоедова: были ли к ней причастны англичане

Роскомнадзор зафиксировал 222 DDoS-атаки в ходе голосования

Более 3,5 тысячи человек посетили гастрономический фестиваль в Подольске


Музыкальные новости

Группа Linkin Park возвращается на сцену

Sotheby’s выставил на торги картины Фрэнка Синатры и Майлза Дэвиса

Ульяновская каратистка Алсу Узбякова выиграла «золото» XII летней спартакиады учащихся России

Михаил Шуфутинский: "Я за любой творческий кипеж..."



Посол Ирана Джалали заявил о возможном заключении в октябре договора о стратегическом партнерстве Москвы и Тегерана

Названы победители Всероссийской премии финансистов «Репутация»

Marine Garden Sochi - идеальное место для жилья и отдыха в Сочи

Условия использования Музыки.


Бауманка, Москино, метро: Путин и Собянин открыли новые объекты в Москве

Росгвардейцы обеспечили безопасность транспортировки ракеты-носителя «Союз-2.1а» на космодроме «Байконур»

«Политические обещания Дурова»: какие изменения внесли в работу Telegram

Methods 4: The Best Detective выйдет в декабре на iOS и Android


На севере Москвы запустили новый магистральный маршрут

Эксперт: новые дорожные наземные связки влияют на темпы развития города

Станцию «Потапово» Сокольнической линии метро возвели в столице менее чем за 3 года

Собянин: Строительство моста через Нагатинский затон будет закончено в этом году


Бауманка, Москино, метро: Путин и Собянин открыли новые объекты в Москве

Город-герой: какой Москва встретила свой день рождения

Общество: Путин открыл первую очередь кинопарка «Москино», готового соревноваться с Голливудом

Разгромный ответ американского журналиста на вопрос: «Почему Путин не хочет улучшить ужасную жизнь людей за пределами Москвы и СПб?» (ФОТО)





Диана Гурцкая: У людей с инвалидностью в Москве есть все возможности для голосования

Собянин: 55 корпусов разнопрофильных больниц построили в Москве с 2011 года

Косметолог Евгений Майер не рекомендует использовать ароматы Esquire перед лазерной эпиляцией

Орловским студентам-медикам вручили знаки «Работник здравоохранения Сахалинской области»


Стало известно, какую роль Зеленский хочет отвести Мелони

Страны Запада отклонили просьбу Зеленского разрешить удары вглубь России


Сборная России по футболу выехала в аэропорт Ханоя для возвращения в Москву

Альпинист из Москвы проголосовал за депутатов МГД онлайн, находясь на Эльбрусе

Турнир по футболу среди женских любительских команд состоялся в Химках

Чемпионат по серфингу на искусственной волне прошел в рамках форума «Москва 2030»




Сергей Собянин. Главное за день

Собянин: Строительство моста через Нагатинский затон будет закончено в этом году

Собянин: Электронный дневник стал для школьников незаменимым помощником

Собянин: 55 корпусов разнопрофильных больниц построили в Москве с 2011 года


Московские лисята подросли и начали выходить в город


Явка избирателей в Подмосковье на 18:00 8 сентября составила 22,72%

Роскомнадзор зафиксировал 222 DDoS-атаки в ходе голосования

Тренер ММА из Таджикистана до полусмерти избил земляка в Москве

MWM: размещение истребителей F-35 в Финляндии представляет угрозу для России


Полиция остановила грузовой автобус с нелегалами, направляющийся из Москвы в Архангельск

Международный фестиваль органной музыки «Похвала органу» открылся в Архангельске

Питчинг Релиза.

Беспроводной сканер штрих-кодов SAOTRON P05i промышленного класса


Оперативный штаб в Симферополе будет отвечать за борьбу с терроризмом в акватории Азовского моря

В Симферополе загорелась многоэтажка, эвакуируют людей

Симферополь в числе городов, которые пользуются спросом на аренду перед сезоном деловой активности

На фестивале «Серебряная ладья» в Костроме победила команда из Казахстана


«Иду пить чай»: Самбурская поздравила Москву с праздником

После поездки в ЦИК РФ многодетная семья Абрамовых проголосовала в Уруссу

266 кибератак отражено в ходе электронного голосования в Москве

Тренер MMA Мискиншоев арестован после драки на юго-востоке Москвы












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Камилла Рахимова

Камилла Рахимова выиграла «челленджер» в Гвадаллахаре






Явка избирателей в Подмосковье на 18:00 8 сентября составила 22,72%

Вечер творчества Вильяма Похлебкина прошел в музее Подольска

Казаки-кадеты посетили краеведческий музей

Спрос работодателей на специалистов со знанием японского языка за год вырос в 3,5 раза