Έβαλαν τα γυαλιά στους Αμερικανούς οι Ισραηλινοί, λέει η WSJ – «Πετυχημένη» η εκκένωση της Ράφα
Για κάποια ΜΜΕ οι Ισραηλινοί έκαναν το «αδύνατο»… δυνατό στη Ράφα, καταφέρνοντας να απομακρύνουν μέσα σε δύο εβδομάδες 950.000 αμάχους, με ασφάλεια.
Αυτό υποστηρίζει κεντρικό άρθρο της γνωστής αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal δίνοντας κατά κάποιο τρόπο έτσι τα εύσημα στο ισραηλινό επίτευγμα.
Το αμερικανικό δημοσίευμα μάλιστα υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί διαψεύστηκαν πανηγυρικά, καθώς επί μήνες η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτασσόταν στην ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, στη βάση ότι το Ισραήλ δεν είχε «κανένα αξιόπιστο σχέδιο» για την εκκένωση των 1,3 εκατ. Αμάχων.
Ακόμη και όταν ξεκίνησε η εκκένωση, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν είχε «κανένα αξιόπιστο σχέδιο». Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα ήταν λάθος να ξεκινήσουμε μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην καρδιά της Ράφα».
Όταν όμως, όπως υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα, άρχισε να λειτουργεί «αποτελεσματικά» η εκκένωση, η ομάδα Μπάιντεν αναθεώρησε, «λες και η επιτυχία στη Ράφα ήταν προκαθορισμένη».
Τελικά την Τρίτη η Διοίκηση διεκδίκησε πίστωση. «Είναι δίκαιο να πούμε ότι οι Ισραηλινοί έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδιά τους. Έχουν ενσωματώσει πολλές από τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Αυτή η αλλαγή, σύμφωνα με τη The Wall Street Journal έχει το κόστος επικαλούμενη μάλιστα και έναν Ισραηλινό αξιωματούχο να διαμαρτύρεται «δίκαια» πως «αυτή η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει ποτέ οτιδήποτε κάνουμε μέχρι να το κάνουμε».
Θα έπρεπε όμως ένα Μέσο να χαίρεται για την βίαιη μετακίνηση ενός πληθυσμού;
Πράγματι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα σε άλλες περιοχές της Γάζας, αναζητώντας ασφάλεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ωστόσο, θα έπρεπε να επιτρέπεται στους πολίτες να αναζητούν προστασία.
Σύμφωνα με την επιστολή του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι τα άτομα που εκτοπίστηκαν βίαια εντός ή από τη Γάζα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν οικειοθελώς, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο.
Όχι και τόσο «καθαρή» επιχείρηση
Οι κάποτε υπερπλήρεις καταυλισμοί και τα καταφύγια έκτακτης ανάγκης στη Ράφα έχουν πλέον αδειάσει σε μεγάλο βαθμό, με την πλειοψηφία των εκτοπισμένων να αναζητούν καταφύγιο στο Χαν Γιουνίς και στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ.
Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς εάν έχουν ιδέα οι Ισραηλινοί τι σημαίνει ασφαλής μεταφορά.
Οι βασικές ανάγκες των πολιτών δεν ικανοποιούνται. Για τους αμάχους που εκκενώθηκαν, αυτό σημαίνει εξασφάλιση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, κατάλληλου καταφυγίου και ικανοποιητικών ελάχιστων συνθηκών υγιεινής, υγείας, ασφάλειας και διατροφής, καθώς και να μην αποχωρίζονται τα μέλη της οικογένειάς τους.
Η διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας κατήγγειλε ότι «η κατάσταση που βρίσκουν οι άνθρωποι κατά την άφιξή τους σε νέες τοποθεσίες σε αυτές τις περιοχές είναι φρικτή. Οι υπάρχουσες υποδομές είναι εξαιρετικά περιορισμένες – δεν διαθέτουν επαρκή αποχωρητήρια, σημεία ύδρευσης, αποχέτευση και καταφύγιο.
«Αυτές οι φρικτές συνθήκες αφήνουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμμόρφωση με αυτές τις βασικές υποχρεώσεις».
Η ίδια η επικεφαλής της της οργάνωσης, Edem Wosornu, αναφέρει ότι γίνεται τιτάνια προσπάθεια για την παροχή βοήθειςα στους εκτοπισμένους, επειδή δεν μπορούν να φέρουν προμήθειες στη Γάζα στην απαιτούμενη κλίμακα.
Τον Φεβρουάριο το Ισραήλ έλκυε την δικαιολογημένη παγκόσμια κριτική, επειδή απομάκρυνε -εθνοκάθαρση- και παράλληλα κατέστρεφε και σκότωνε, τώρα φαίνεται να άλλαξε τη σειρά και γι’ αυτό βαπτίζεται πρόοδος, είναι όμως;
Μήπως είναι οι άνθρωποι στις υπηρεσίες του ΟΗΕ αντισημίτες ή αντισημίτριες;