Добавить новость
ru24.net
World News
Июнь
2024

BEYOĞLU’NDA GÖRÜLECEK EN GÜZEL YER; GALATASARAY MÜZESİ

0

Tören öncesinde tam okula gireceğim esnada mezunlardan öğrencim Ahmet Başar’la karşılaştım. Okula girerken Galatasaray Müzesi ile ilgili çalışmasını sordum, düzenlemenin bitmek üzere olduğunu söyledi.  Çünkü Ahmet Başar Fransa’da yaşamasına rağmen son 3-4 yıldır yaşamının büyük bir bölümünü özveri ile Galatasaray Müzesi’nin düzenlemesi için harcamaktadır. Müzeyi tekrar gezdim hem müzenin düzeni ve hem de “Sultani” dergisi için Ahmet başar ve tüm ekibini kutluyorum. Ahmet Başar ve ekibinin başarısını zaten müzeye ilk adımınızı attığınızda görüyorsunuz.

Müzenin tarihçesine gelince; 1868'de Galatasaray Lisesi, Tanzimat hareketi ile yeniden yapılandırma sonrası, III. Napolyon'un hediyesi olan içi doldurulmuş bir mamutla, Tarih-i Tabiiye Müzesi' nin okulda kurulmasıyla Galatasaray müze kavramıyla tanışmış oldu. 1909'da bir toplantı salonunda Fransızca konuşularak yapılan Galatasaray Spor Kulübü Genel Kurulu, "Okulumuzun bir köşesinde hatıralarımızı saklayacağımız bir müze" fikrini amaç olarak belirtti ve Galatasaray Spor Kulübü'nün 1 numaralı kurucusu Ali Sami Yen 1912 yılında Kalamış'ta ilk Galatasaray Müzesi'ni açtı. Müzede o güne kadar kazanılmış madalyalar ve kupaların yanı sıra tarihi fotoğraf ve belgelerle forma ve şiltler bulunuyordu. I. Dünya Savaşı sonunda Galatasaray Spor Kulübü'nün anılarına el konulacağı haberini alan kurucu Ali Sami Yen müzeyi 15 Mayıs 1919 tarihli Genel Kurul kararıyla Galatasaray Lisesi'ne taşıdı. Müzede toplam 774 kupa ve madalya bulunmaktadır.

Müzede, tarihi değeri yüksek birçok belge, forma ve fotoğraf da bulunmaktadır. Bunların başında 1912 yılında imzalanmış olan ''Ortak Kulüp Kurma Anlaşması'' yer alıyor. Fenerbahçe ve Galatasaray arasında imzalanan anlaşmaya ait tüm maddeler de paylaşılan belgeler arasında yer alıyor. Müzenin giriş kısmında Galatasaray Futbol Kulübünün kuruluş yılından itibaren kazandığı başarıların kronolojik bir sırayla gösterildiği bilgi panoları bulunmaktadır. Bilgi panolarının yanında ise UEFA Kupası finali ve kupa töreninden çekilmiş fotoğraflar sergileniyor.

Galatasaray Müzesi Türkiye’nin ilk spor müzesi niteliğini taşıyan bir müzedir. Müzenin birinci katında Galatasaray Lisesi'nin kuruluşundan bugüne öyküsü; öğrencilerin üniformaları, derslerde kullandığı aletler gibi pek çok nesne ve fotoğraf yer almakta; ikinci katında ise Galatasaray Spor Kulübünün kuruluşundan bu yana kazanılan kupalardan en önemlileri, Ali Sami Yen’in bal mumu heykeli Metin Oktay'ın forması ve birçok fotoğraf ve spor malzemesi bulunmaktadır. Üçüncü katında ise yönetim birimleri bulunmaktadır. Galatasaray Müzesi, 2009 yılı Aralık ayında Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi adıyla Galatasaray' daki eski Galatasaray Postanesi binasında açılmıştır.

Galatasaray Müzesi Beyoğlu’nda Galatasaray Lisesi’nin tam karşısındadır. Müzeye giriş ücretsizdir. Galatasaray Müzesi sadece pazartesi günleri kapalı olan müze haftanın diğer günleri 10.00 - 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Bir diğer müze ise yeni yapılan Ali Sami Yen Kompleksi içinde yer alan Spor Müzesidir.

Galatasaray Spor Kulübü'nün resmî olarak Futbol'da 84, Erkek Basketbol'da 37, Kadın Basketbol'da 37, Erkek Voleybol'da 34, Kadın Voleybol'da 13, Atletizm'de 34, Tekerlekli Sandalye Basketbol'da 22, Kadın Kürek Takımı'nda 23, Erkek Kürek Takımı'nda 38, Erkek Sutopu'nda 28, Kadın Sutopu'nda 3, Erkek Yüzme'de 30 kupası bulunmaktadır. Kupaların çoğu Galatasaray Stadyum Müzesi'nde sergilenmektedir.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Мартина Навратилова

Экс-теннисистка Навратилова призвала перестроить систему WADA






Синоптик рассказал о погоде на Крещение

Беспроводной сканер штрих-кодов SAOTRON P05i промышленного класса

В понедельник из Пулково из-за непогоды не могут вылететь 26 рейсов

Психолог Роман Цветков: что делать, если вы сталкиваетесь с необоснованной критикой