Добавить новость
ru24.net
World News
Июнь
2024

Οι ελέφαντες ίσως καλούν τους φίλους τους με τα ονόματά τους

0
Ta Nea 

Εδώ και χρόνια οι ζωολόγοι που μελετούν τους ελέφαντες έχουν παρατηρήσει ένα περίεργο φαινόμενο: κάποιες φορές τα καλέσματα των παχύδερμων προκαλούν την αντίδραση ολόκληρου του κοπαδιού. Άλλες φορές, όμως, μόνο ένας ελέφαντας απαντά.

Υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιούν οι ελέφαντες ονόματα; Μια νέα μελέτη που εξετάζει άγριους ελέφαντες στην αφρικανική σαβάνα προσφέρει στήριξη στην ιδέα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ήχους 10 ελεφάντων στο Εθνικό Πάρκο του Αμποσέλι και το Εθνικό Καταφύγιο του Σαμπούρου στην Κένυα.

Χρησιμοποιώντας λογισμικό μηχανικής μάθησης, αναγνώρισαν ένα στοιχείο που μοιάζει με όνομα και απευθύνεται σε συγκεκριμένο παραλήπτη.

Στη συνέχεια οι ερευνητές έπαιξαν ηχογραφήσεις σε 17 ελέφαντες για να εξετάσουν τις αντιδράσεις τους σε καλέσματα που απευθύνονταν στους ίδιους ή σε άλλους ελέφαντες.

Κατά μέσο όρο, οι αντιδράσεις των ζώων ήταν εντονότερες όταν το κάλεσμα απευθυνόταν στα ίδια. Στο άκουσμά του είχαν πιο ζωηρή συμπεριφορά, συχνά πλησίαζαν το ηχείο και έβγαζαν περισσότερους ήχους, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Nature Ecology and Evolution.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ελέφαντες «απευθύνονται ο ένας στον άλλο με κάτι σαν ονόματα» δήλωσε στο Reuters ο Μάικι Πάρντο, συμπεριφορικός οικολόγος του Πανεπιστημίου Κορνέλ και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Για να καλούν ο ένας τον άλλο με αυτό τον τρόπο, οι ελέφαντες πρέπει να μάθουν να συσχετίζουν συγκεκριμένους ήχους με συγκεκριμένα άτομα και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν αυτούς τους ήχους για να προσελκύσουν την προσοχή αυτών των ατόμων, κάτι που απαιτεί προχωρημένες ικανότητες μάθησης και κατανόησης των κοινωνικών σχέσεων» ανέφερε ο ερευνητής.

«Το γεγονός ότι οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλο ως συγκεκριμένα άτομα αναδεικνύει τη σημασία των κοινωνικών δεσμών και, πιο συγκεκριμένα, τη σημασία της διατήρησης πολλών διαφορετικών δεσμών, για αυτά τα ζώα».

H χρήση ηχητικών ταυτοτήτων –δηλαδή ονομάτων- είναι σπάνια στο ζωικό βασίλειο. Έχει παρατηρηθεί σε δελφίνια και παπαγάλους, ζώα που δείχνουν να μιμούνται τη φωνή των συντρόφων τους και να τη χρησιμοποιούν ως όνομα.

Στους ελέφαντες όμως, δεν φαίνεται να πρόκειται για απλή μίμηση. «Αντίθετα, τα ονόματα δείχνουν να είναι αυθαίρετα, όπως τα ανθρώπινα ονόματα» είπε ο Πάρντο, «Το να απευθύνεσαι σε άλλα άτομα με αυθαίρετα ονόματα απαιτεί κάποιου είδους αφηρημένη σκέψη» σχολίασε.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Australian Open

Янчук назвал фаворита Открытого чемпионата Австралии по теннису






Березняк

Как не вырастить убийцу: какие признаки выдают в ребенке будущего маньяка

Под Волгоградом полицейские задержали пенсионера с липовыми правами

Литературовед Сартаков высказался о предложении расследовать гибель Лермонтова на дуэли