Στόχος η μείωση των τιμών στο ράφι
Η αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ακρίβειας και των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του χθες το πρωί στο υπουργείο Ανάπτυξης.
«Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στην αγορά θα συνεχιστούν. Είναι παρεμβάσεις που έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα» είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τον Μάιο η χώρα εμφάνισε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. «Αρχίζουμε πια να βλέπουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών. Σκοπός δεν είναι μόνο να μιλάμε για μείωση του πληθωρισμού, αλλά για μείωση των τιμών στο ράφι προς όφελος του καταναλωτή. Πιστεύουμε ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα μπορεί σύντομα να μας οδηγήσει σε ακόμα πιο ουσιαστικά, μετρήσιμα αποτελέσματα» ανέφερε.
Αθέμιτες πρακτικές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε και στην αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών από τις πολυεθνικές και σημείωσε για μία ακόμα φορά ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης βρέθηκαν τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια, τα οποία πρόκειται συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και τη σημασία που αποδίδει στην ελληνική βιομηχανία και στη μεταποίηση, μέσα από την εκπόνηση μιας εθνικής βιομηχανικής στρατηγικής, η οποία ήδη εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα, όπως στον εξορθολογισμό που υλοποιείται στα βιομηχανικά πάρκα, καθώς, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, δεν μπορεί να υπάρχει βιομηχανία χωρίς οργανωμένους χώρους υποδοχής τέτοιων βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
«Η συνεχιζόμενη ακρίβεια ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή και το κράτος μέσα από τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς θέλει να εξασφαλίσει μια αγορά η οποία δουλεύει ανταγωνιστικά και να εξαλείψει ολιγοπωλιακά φαινόμενα ή φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά σε αυτό χρειαζόμαστε και την υγιή επιχειρηματικότητα στο πλευρό μας. Προσβλέπω πάντα σε έναν ειλικρινή διάλογο με όλους τους φορείς της αγοράς. Εχουμε μια καινούργια διοίκηση η οποία μόλις εξελέγη στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η συλλογική ευημερία και ο πλούτος ο οποίος δημιουργείται πρέπει να επιμερίζονται δίκαια, είτε αυτό αφορά στο κεφάλαιο και στους εργαζόμενους είτε αφορά στους καταναλωτές, οι οποίοι και αυτοί δεν μπορούν να είναι θύματα επιχειρηματικών πρακτικών που δεν έχουν θέση σε μια πραγματικά ελεύθερη και ανταγωνιστική οικονομία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επαφές
Από τη δική του πλευρά κάλεσμα στις επιχειρήσεις ειδικά του κλάδου των τροφίμων «να βάλουν πλάτη» για να μειωθούν οι τιμές στο ράφι και ο πληθωρισμός απηύθυνε χθες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος τις επόμενες ημέρες ξεκινά κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους της Ενωσης Σουπερμάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ενώ θα ακολουθήσουν και συναντήσεις με εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών καθώς και με τους φορείς καταναλωτικού κινήματος, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον Συνήγορο του Καταναλωτή.
«Για να πέσουν οι τιμές, πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, κράτος, υγιής επιχειρηματικότητα και καταναλωτές» τόνισε ο Τ. Θεοδωρικάκος, αναγνωρίζοντας ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την κυβέρνηση είναι σκληρά για την αγορά αλλά είναι μονόδρομος και θα συνεχίσουν να ισχύουν, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα διατηρηθεί το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, με σημείο αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2021, το πλαφόν 7% στην τιμή του βρεφικού γάλακτος, όπως και το μέτρο της απαγόρευσης για τρεις μήνες προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση που έχουν γίνει ανατιμήσεις.
Ελεγχοι
Προανήγγειλε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου 2024 η ΔΙΜΕΑ θα ενισχυθεί με 30 στελέχη, ώστε να επεκταθούν οι έλεγχοι, σε συνεργασία και με άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες, για την εφαρμογή́ της νομιμότητας και την αποκλιμάκωση των τιμών. Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου και για τον λόγο αυτόν θα δημιουργηθεί η Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία, η υλοποίηση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι έχουν ήδη εγκριθεί τα έργα αναβάθμισης σε 20 βιομηχανικά πάρκα, εκ των οποίων δύο νέα, στον Βόλο και την Κόρινθο. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ, αλλά και στο πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ», προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου έχουν υποβληθεί ήδη προτάσεις για την υλοποίηση έργων που αφορούν τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
Στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη και Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.