ردههای شغلی و میزان دستمزد هریک از افراد تیمِ حفاریهای غیرمجاز
حفاری غیرمجاز در باور عمومی این گونه است که چند نفر بیل و کلنگ به دست به یک محوطه تاریخی میروند و با حفر زمین تعدادی شیء تاریخی به دست میآورند و بعد هم آنرا در بازار رزیرزمینی اشیای تاریخی میفروشند. اما هرگز چنین نیست و پیگیری ایلنا از حفاران غیرمجاز مشخص کرد که این حوزه دارای مشاغل سیاه متعددی است و چندین شخص و گروه از ابتدا تا انتهای یک حفاری غیرمجاز در یک محوطه تاریخی از مشاغل سیاه متعدد ارتزاق میکنند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، برخی برآوردهای غیررسمی از فعالیت حدود ۲۵ هزار حفار غیرمجاز در ایران خبر میدهند و این درحالی است که فعالان پدیده حفاری غیرمجاز در ایران معتقدند بیش از ۲ میلیون حفار غیرمجاز در ایران فعالیت دارند.
«وحید. آ» یکی از حفاران غیرمجاز است که حاضر به گفتگو با ایلنا درخصوص مشاغل ایجاد شده در بازار سیاه اشیای تاریخی در ایران شد. او با طبقهبندی مشاغل سیاه متعدد موجود در پدیده حفاریهای غیرمجاز و بازار زیرزمینی اشیای تاریخی اعلام کرد: افرادی که در حوزه محیطشناسی حفاریهای غیرمجاز فعالیت میکنند تنها بین ۵۰ میلیون تا ۱۵۰ میلیون تومان برای محیطشناسی یک محوطه باستانی دستمزد میگیرند.