Ofensiva israeliană continuă – Zeci de mii de palestinieni fug din sudul Fâşiei Gaza
Zeci de mii de palestinieni au fugit din sudul Fâşiei Gaza după ce un ordin israelian de evacuare a stârnit temeri cu privire la o nouă ofensivă majoră în această parte a teritoriului palestinian, care a fost supus miercuri unor noi bombardamente de către Israel, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Pe frontul de nord al Israelului, Hezbollah din Liban a susţinut că a lansat “100 de rachete” asupra poziţiilor militare israeliene ca răspuns la moartea unuia dintre comandanţii săi ucis într-un raid israelian în sudul Libanului, pe fondul temerilor legate de un război pe scară largă între cele două părţi.
În timp ce discuţiile pentru încetarea focului în Gaza sunt blocate, Hamas a susţinut că le-a trimis mediatorilor noi “idei” pentru a pune capăt războiului. Israelul a declarat că “evaluează” “comentariile” mişcării islamiste palestiniene înainte de a da răspunsul mediatorilor – Egipt, Qatar, Statele Unite.
Dar marţi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat că războiul nu se va încheia până când obiectivele sale nu vor fi “atinse”: “distrugerea Hamas şi eliberarea tuturor ostaticilor” răpiţi pe 7 octombrie într-un atac fără precedent al Hamas asupra Israelului.
Este “o campanie lungă”, a recunoscut şeful Statului Major, generalul Herzi Halevi, făcând aluzie la ofensiva devastatoare de represalii lansată de Israel în micul teritoriu palestinian suprapopulat.
În sudul Fâşiei Gaza, zeci de mii de palestinieni au părăsit zonele estice Rafah şi Khan Younis începând de luni, forţaţi să plece în căutare de apă, hrană şi adăpost.
La temperaturi apropiate de 30 de grade, ei au fugit pe jos, în vehicule sau înghesuiţi în remorci supraaglomerate printre ruinele prăfuite ale Khan Younis, cel mai mare oraş din sudul Fâşiei Gaza, din care armata s-a retras la începutul lunii aprilie, după o luptă de luni de zile.
“Am plecat, dar nu ştim unde să mergem. Este foarte greu, este foarte cald şi avem copii cu noi”, a spus Umm Malek Al-Najjar, care a părăsit Khan Younes.
Aproximativ 250.000 de persoane, potrivit ONU, sunt vizate de ordinul de evacuare emis luni de armată după ce au fost trase rachete asupra Israelului.
Apelul, care acoperă o suprafaţă de 117 kilometri pătraţi, sau o treime din teritoriul palestinian, este “cel mai puternic din octombrie, când locuitorii din nordul Fâşiei Gaza au primit ordin de evacuare” în primele zile ale războiului, a precizat ONU.
Abdallah Mouhareb, un locuitor în vârstă de 25 de ani din Khan Younis, a declarat că a fost strămutat de mai multe ori. Tocmai a părăsit din nou oraşul împreună cu familia, fără să ştie unde să meargă.
“Dormeam pe stradă, fără adăpost, fără mâncare, fără apă. Au fost bombardamente în jurul nostru”, a spus el, în timp ce ONU susţine că niciun loc nu este sigur în teritoriul palestinian asediat de Israel.
Israelul nu a indicat dacă va avea loc o altă operaţiune majoră în sud, dar ordinele sale de evacuare sunt de obicei un preambul al ofensivelor.
După ce a avansat dinspre nord, cerând evacuări din zonele vizate, armata a lansat o operaţiune terestră pe 7 mai în oraşul Rafah, prezentat atunci ca ultimul bastion major al Hamas, care conduce Gaza din 2007.
Dar, în ultimele săptămâni, luptele au fost reluate în mai multe regiuni nordice pe care armata a declarat că le controlează.
Pe 27 iunie, a lansat o operaţiune terestră în Shujaiya, un cartier estic al oraşului Gaza, care a dus la strămutarea a 60.000 până la 80.000 de persoane, potrivit ONU.
Armata a declarat că îşi continuă operaţiunile “împotriva complexurilor teroriste” din Shujaiya, precum şi din Rafah şi centrul Fâşiei Gaza.
“Am fugit din Shujaiya acum cinci zile după ce am fost treziţi de sunetul tancurilor”, a declarat Umm Bashar al-Jamal, în vârstă de 42 de ani, care s-a refugiat pe un stadion din oraşul Gaza. “Casele noastre au fost rase de pe faţa pământului”, a adăugat el.
Pe 7 octombrie, comandourile Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului au comis un atac care s-a soldat cu moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe date oficiale israeliene. Dintre cele 251 de persoane răpite în timpul atacului, 116 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 42 au murit, conform armatei.
Ca răspuns, Benjamin Netanyahu a promis să distrugă Hamas, considerată organizaţie teroristă de Statele Unite şi Uniunea Europeană. Ofensiva israeliană din Gaza a ucis până acum 37.953 de persoane, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.
Războiul a provocat un dezastru umanitar în Gaza, unde alimentele şi apa sunt puţine, ajutoarele sosesc în cantităţi insuficiente şi 1,9 milioane de persoane, sau 80% din populaţie, sunt acum strămutate, conform ONU.
“Civilii palestinieni din Gaza sunt cufundaţi într-un abis al suferinţei. Vieţile lor sunt distruse”, a declarat coordonatorul umanitar al ONU pentru acest teritoriu, Sigrid Kaag.
La graniţa israeliano-libaneză, violenţele dintre Hezbollah, un aliat Hamas, şi armata israeliană s-au intensificat.
Armata israeliană a confirmat că a ucis un lider militar Hezbollah. Ca răspuns, Hezbollah a lansat rachete asupra poziţiilor militare israeliene.