Добавить новость
ru24.net
World News
Июль
2024
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

En tehlikeli varyantı yayılıyor: İşte 10 soruda maymun çiçeği hastalığı

0

Mevcut salgın cinsel yolla bulaşmayla tetiklendi ancak bu suşun yakın ten tene temasla da geçebileceğine dair kanıtlar var.


Şu anda enfekte olanlar arasında okul çocukları, sağlık çalışanları ve tüm haneler yer alıyor.


Güney Afrika'da salgın şimdiye kadar üç kişiyi öldürdü.

Son dönemdeki salgınlarda endişe verici olan ne?

Mpox hastalarından alınan eski örnekleri genetik olarak analiz ederek, mpox salgınının Nijerya'da 2016 civarında ivme kazanmaya başladığını biliyoruz.


Gittikçe daha fazla insan mpox'a yakalandı, salgın diğer Afrika ülkelerine sıçradı, Afrika dışına yayıldı ve o zamandan beri 116 ülkede tespit edildi.


Temmuz 2022'de , DSÖ mpox'u uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu ilan etti.


Salgının başlangıcından bu yana toplam 97 bin 745 kişi enfekte oldu ve 203 kişi öldü. Vakaların çoğu daha az şiddetli klad II varyantları olarak doğrulanmıştı.


O zamandan beri mpox vakalarındaki artışla ilgili birkaç endişe verici gözlem ve keşif yapıldı.


Öncelikle, bilim insanları bunun nedeni konusunda tam olarak emin olmasalar da mpox'un artık insandan insana kolaylıkla yayıldığı belirtiliyor.


İkincisi, bu sürekli iletim nedeniyle daha hızlı mutasyona uğramakta ve klad Ib ve IIb adı verilen iki alt klad (alt varyant) keşfedildi.


Üçüncüsü, enfeksiyonu önlemek için mpox'a özgü lisanslı bir aşı yok; ayrıca virüs nedeniyle çok hastalanabilecek ve ölebilecek klinik olarak savunmasız kişileri tedavi etmek için kullanılabilecek özel antiviral ilaçlar da bulunmuyor.

10 soruda 'maymun çiçeği' hastalığı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) çatısı altındaki uzmanlar, "Yeni bir salgına neden olur mu?" endişelerine yol açan maymun çiçeği virüsü hakkında kapsamlı bir çalışma yaptı.


1- Maymun çiçeği yeni bir hastalık mı?

Maymun çiçeği, yeni bir hastalık değil. 1958'de maymunlarda tespit edildikten sonra insanlarda ilk olgu 1970'te Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde görüldü. 1958'de araştırma laboratuvarındaki maymunlarda çiçek benzeri bir salgın yapınca farkına varılan hastalık bu nedenle "maymun çiçeği" adını aldı.


Başta Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere, Orta ve Batı Afrika'daki tropikal yağmur ormanlarının bulunduğu 11 ülkede görülen hastalığın sıklığı tam olarak bilinmiyor. Afrika'da her yıl birkaç yüz vaka olduğu tahmin ediliyor. Hastalık zaman zaman Afrika kıtasından enfekte hayvanlar veya insanlar aracılığıyla diğer kıtalara taşınıyor, fakat buralarda az sayıda insanın etkilendiği ve bölgesel vaka kümelenmeleri görülüyor.


2- Neden şimdi dikkat çekti?

Şimdiye kadar Afrika dışında görülen vakaların tamamının Afrika'dan gelen insanlar veya getirtilen kemirgenlerden kaynaklandığı biliniyordu. Ancak Afrika dışında tespit edilen vaka sayısı son bir hafta içinde, bugüne kadar Afrika dışında görülen toplam vaka sayısını aşacak kadar arttığı için Dünya Sağlık Örgütü ve bilim dünyasının dikkatini çekti.


3- Hastalığın etkeni nedir?

Maymun çiçeği, çiçek virüsüne akraba bir DNA virüsü. Batı Afrika ve Orta Afrika (Kongo Havzası) olmak üzere iki alt tipi bulunuyor. Batı Afrika, Kongo türüne göre daha hafif seyirli hastalık yapıyor. Şu an genetik analizler tamamlanmamış olsa da Afrika dışında görülen vakaların Batı Afrika alt tipi olduğu öngörülüyor.


4- Nasıl bulaşıyor?

Adının aksine maymunlardan daha çok sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerde bulunan ve onlardan insana geçen hastalık, ayrıca enfekte insan veya virüsle kirlenmiş giysi, havlu, çarşaf gibi eşyalarla yakın temas sonucunda bulaşıyor. Virüs, sağlıklı kişilere, ciltte gözle görülemeyecek çatlaklar/çizikler, mukozalar (ağız, burun, göz) veya solunum sistemi aracılığıyla giriyor.


İnsandan insana bulaşmanın büyük solunum salgısı damlacıklarıyla olduğu düşünülüyor. Hastalığın uzak mesafelere gidemeyen büyük damlacıklarla bulaşması, yüz yüze, uzun süreli ve yakın temasla oluyor.


5- Belirti ve bulguları neler?

Maymun çiçeği, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonlarına (döküntü) neden oluyor. Lenf bezi şişliği, maymun çiçeğinin, çiçek, su çiçeği ve kızamıktan ayıran en önemli belirtisi. Yakınmalar, virüsle temastan ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkıyor.


İlk 5 gününde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik yaşanan hastalıkta, ciltteki döküntüler de ateş başladıktan sonra 1-3 gün içinde görülüyor. Avuç içi, ayak, ağız içi, genital bölge ve gözlerdeki lezyonlar, kabuk bağlayıp düşmesiyle ortadan kalkıyor.

6- Tanı nasıl konuluyor?

Maymun çiçeği hastalığından şüphelenilen durumlarda, belirti gösteren kişilerin son bir ay içinde riskli bölgelere seyahat edip etmedikleri ya da benzer belirtileri olanlarla yakın temasları olup olmadığının sorgulanması gerekiyor.


Kan örnekleriyle tanı konulamayan hastalık, kanda çok kısa süre kaldığı için PCR'la saptanamıyor. Antijen ve antikor testlerinin de daha önce uygulanan çiçek aşısı gibi nedenlerle her zaman doğru sonuç vermeyeceği düşünülüyor.


Hastalık şüphesinde lezyonlardan uygun şekilde ve gerekli güvenlik önlemleriyle alınıp paketlenen örneklerin "biyogüvenlik düzeyi 2 olan" labaratuvara gönderilmesi gerekiyor.


Maymun çiçeği hastalığı teyit edilen hayvan veya kişilerle temas edenlerin son temastan sonraki 21 gün boyunca belirti ve bulgular açısından izlenmesi gerekiyor.


7- Belirtisiz enfeksiyon olabilir mi?

Net olmamakla birlikte maymun çiçeğinin Kovid-19 gibi belirtisiz hastalık yapmadığı düşünülüyor.


Enfekte kişilerde belirtilerin ortaya çıkması, bu kişilerin fark edilmesini ve izolasyona alınmasını sağlayacağından, maymun çiçeğinin toplumda Kovid-19 veya belirtisizken bulaşan diğer enfeksiyonlar kadar yayılması beklenmiyor.


8- Maymun çiçeği öldürücü mü?

Maymun çiçeği, genellikle 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşiyor. Ancak bağışıklığı baskılanmış kişilerde ve küçük çocuklarda ağır hastalık görülebiliyor.


Genel olarak hastalananlardan, çoğunluğunu küçük yaştaki çocukların oluşturduğu yüzde 3-6'sı kaybediliyor. Hastalığın Orta Afrika alt tipinde öldürücülük yüzde 11'e kadar çıkabilirken güncel vakalara neden olduğu düşünülen Batı Afrika alt tipinin öldürücülüğü, yüzde 1 gibi daha düşük oranda kalıyor.


9- Çiçek aşısı hastalıktan korur mu?

Maymun çiçeği hastalığı için yaygın kullanılan bir ilaç bulunmasa da vakalar şimdiye kadar sidofovir, brinsidofovir gibi etken maddeli ilaçlarla kontrol altına alındı.


Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'daki tecrübelerden yola çıkarak çiçek aşısının maymun çiçeğinden yüzde 85'e kadar koruma sağlayacağını bildirdi. Fakat çiçek aşısı, hastalığın dünya genelinde sonlanması nedeniyle 1980'den beri uygulanmıyor. Dolayısıyla şu an çiçek aşısı yapılanlar 40-50 yaş üzeri kişilerden oluşuyor. Aradan uzun süre geçmesi ise koruyuculuğun düzeyine ilişkin endişelere sebep oluyor.


10- Salgına yol açma ihtimali var mı?

Maymun çiçeği hastalığının belirti ve bulgularının belirginliği, şu anki bilgilere göre belirtisiz enfeksiyon yapmaması, yakın ve uzun süreli temas ile bulaşması, bir DNA virüsü olduğundan daha az mutasyon geçirmesi ve kolay değişime uğrayarak yeni varyantlarının çıkmaması gibi faktörler nedeniyle Kovid-19 benzeri bir salgına yol açması beklenmiyor.


ABD'den maymun çiçeği açıklaması

Maymun çiçeği virüsü nedir: Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, belirtileri neler?

Maymun çiçeği virüsünde çarpıcı bulgular

Maymun çiçeği ABD ordusuna sıçradı

Maymun çiçeği Afrika'da can aldı

Sağlık Bakanlığı'ndan 'maymun çiçeği' rehberi

Maymun çiçeği virüsünün ismi değişiyor





Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Суд в Москве отправил владельца заведения с шаурмой под домашний арест

Письмо генеральному прокурору и отмена выборов - чем может обернуться избрание нового главы города Сочи?

Певец Дмитрий Камский готовит к релизу новый сингл "Песня Земли"

Владислав Овчинский: жители дома на Радужной улице начали переезд в новостройку по программе реновации


Сеть клиник «Будь Здоров» открывает новое направление лечения — ВМАС-терапию

Филиал «Красноярский» компании «ЛокоТех-Сервис» стал партнером создания образовательно-производственного центра

На «Атомайз» состоялась первая в России цифровая секьюритизация портфеля кредитов

Аферисты начали массово брать на россиян кредиты по новой схеме: граждан предупредили о новом телефонном мошенничестве, не попадитесь


Warner will not be considered for 2025 Champions Trophy: Bailey

Biden's anger bleeds through as party weighs his future

Bears Reportedly Played A Big Part In Giants Losing Saquon Barkley

Surya set to pip Hardik , emerges as dark horse for India's T20I captaincy


Готовность моста через Каму – 80%

Стресс увеличивает риск тромбоза глубоких вен, показало исследование

Водопады "Три сестры"

Владислав Овчинский: жители дома на Радужной улице начали переезд в новостройку по программе реновации


Yesterday I ignored 10 tornado warnings to finish a Destiny 2 raid, didn't get the exotic drop, and disappointed my fiancée. Is there some sort of lesson here?

Интервью AppTime с компанией Innova: релиз Gran Saga в России, внутриигровая оплата и «Масленица» в корейской MMO

CD Projekt's Pawel Sasko tells the inspiring tale of how an Estonian beet farmer in Australia became a senior quest designer on The Witcher 4

Двадцать пять человек за одним столом под звуки караоке – это было шедеврально!


Фотомагазин PYN: ваш надійний партнер у світлі та фотографії


19 июля: какой сегодня праздник, что было в этот день

Суд в Москве отправил владельца заведения с шаурмой под домашний арест

Владислав Овчинский: жители дома на Радужной улице начали переезд в новостройку по программе реновации

Движение на Московском тракте в Томске будет перекрыто




Письмо генеральному прокурору и отмена выборов - чем может обернуться избрание нового главы города Сочи?

Андрей Воробьев: центр «Полет» в Красногорске откроют досрочно

Суд арестовал экс-главу Шатуры Артюхина до 17 сентября

19 июля: какой сегодня праздник, что было в этот день


Монголия: страна юрт и небоскребов. Рассказ о самой экзотичной стране, в которой мне довелось побывать

Ненастная погода продержится в столице до конца суток

Свыше 140 земельных аукционов прошло в Подмосковье за неделю

Удачно расположен. Рядом со станцией МЦК Коптево строят дом по реновации


Уроженка Самарской области выступит на Олимпиаде в Париже

Теннисистку из Красноярска допустили до Олимпиады в Париже

Калинская и Синнер наслаждаются отдыхом в Италии

Саснович вышла в четвертьфинал турнира WTA-250 в Будапеште


Суд арестовал замдиректора Фонда капремонта Подмосковья Дымнича по делу о взятке

Свыше 140 земельных аукционов прошло в Подмосковье за неделю

8 звезд российского шоу-бизнеса, ставших жертвами медицинских ошибок

Удачно расположен. Рядом со станцией МЦК Коптево строят дом по реновации


Музыкальные новости

Концерт к 135-летию Александра Вертинского прошел в парке Киово в Лобне

SHAMAN посетил концерт Лепса в компании любимой жены

«Живот виден»: бывший Волочковой пристыдил жену за неидеальное после родов тело

Жена Басты раскрыла секрет похудения. Результаты уже заметны



Певец Дмитрий Камский готовит к релизу новый сингл "Песня Земли"

Подмосковные врачи спасли сбитого машиной ребенка на питбайке

Суд в Москве отправил владельца заведения с шаурмой под домашний арест

Владислав Овчинский: жители дома на Радужной улице начали переезд в новостройку по программе реновации


Выставка «Железная поступь стальных полков» откроется в Пскове 23 июля

Роскомнадзор рассказал, как должна маркироваться реклама в интернете

Гаджиев назвал низкими шансы "Динамо" из Махачкалы побороться за тройку РПЛ

Агент по организации ПРОДАЖИ КНИГИ в книготорговых организациях.


Москва и Петербург названы лидерами по числу ДТП с участием велосипедистов

В Москве увеличивают производство автокомплектующих и предлагают новые решения

Состоялась премьера песни Натали Орли «Это такая сила»

Источник 360.ru: такси и BMW столкнулись на северо-востоке Москвы


Путин рекомендовал присвоить имя экс-главы ВС РФ Лебедева скверу в Москве

Путин предложил увековечить память председателя Верховного суда Лебедева

Стали известны даты визита Махмуда Аббаса в Россию

Путин рекомендовал назвать сквер в Москве в честь экс-главы Верховного суда Лебедева


«Возникнет форс-мажор»: что будет с выборами в США, если Байден не перенесет COVID-19

Новая пандемия может разразиться из-за патогена искусственного происхождения




Особенности монтажа унитаза для инвалидов и людей с ограниченными возможностями

Врач-стоматолог Татьяна Сумцова: какие меры профилактики помогут от трещин

Врач-педиатр МОЦОМДа рассказал про вред и пользу гречки

Главный врач клиники "Мегастом", стоматолог Владимир Лосев: какую зубную пасту предпочесть


"Так и не дошли": Зеленский пожаловался на задержку поставок истребителей F-16

"Умерили амбиции": Провал "саммита мира" вынудил Зеленского призвать к переговорам, заявили во Франции

Зеленский: Запад так и не отправил Киеву обещанные истребители F-16


Мужской волейбольный клуб "Держава" оказался в семёрке сильнейших команд России

Обмен подколами, 64 раунда спаррингов и 25 млн рублей выручки за билеты: что окружает третий бой Минеева с Исмаиловым

Подмосковные росгвардейцы отмечают Международный день шахмат

Игрок "Динамо" Тюкавин рассказал, что в клубе ему помогают бороться с аэрофобией


Лукашенко назначил своих уполномоченных представителей в Минске и регионах

Лукашенко назначил «смотрящих» за будущими президентскими выборами



Собянин рассказал о работах на Москве-реке

Собянин рассказал, как в городе заботятся о Москве-реке

Собянин: Благодаря программе реновации будут созданы новые места для отдыха

Собянин: Город помогает компаниям привлекать средства на развитие производства


Синоптик Ильин раскрыл, вернется ли аномальная жара в Москву

Не дороги, а реки: в Москве машины «поплыли» после сильного ливня

Космонавт Антон Шкаплеров поддержал инициативу возвести памятник в Алешкинском лесу

У российской ИТ-компании "Рексофт" появилось сразу несколько стратегических партнеров


Автостат: владение кроссовером Jaecoo J7 за пять лет обойдется в 1,2 млн рублей

Песков связал с предвыборной риторикой слова Трампа о «страхе России» перед ним

Монголия: страна юрт и небоскребов. Рассказ о самой экзотичной стране, в которой мне довелось побывать

8 звезд российского шоу-бизнеса, ставших жертвами медицинских ошибок


Премьера документального фильма о Мосеевом острове состоится в Архангельске в ноябре

Архангельская область в топе регионов по лесовосстановлению

АО «Транснефть - Север» обеспечивает надежность производственной инфраструктуры в четырех регионах

Пассажир самолета в Пулково открыл аварийный люк из-за жары в салоне


В г.Геленджике состоялся Открытый чемпионат Краснодарского края по фланкировке казачьей шашкой, 2024г

Час духовности «Приняла крещенье Русь»

В чем особенность приготовления лапши вок?

Выставка-персоналия «Замечательный русский беллетрист» к 250-летию со дня рождения М.Н.Загоскина, русского писателя и драматурга


Свыше 140 земельных аукционов прошло в Подмосковье за неделю

Велосипедисты Подмосковья победили на Кубке РФ по велоспорту-шоссе спорта лиц с ПОДА

Сбер выдал около 10 млрд рублей по семейной ипотеке за неделю

Монголия: страна юрт и небоскребов. Рассказ о самой экзотичной стране, в которой мне довелось побывать












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Рафаэль Надаль

Надаль, Шаповалов, Опелка, Томлянович сыграют на US Open по защищенному рейтингу, Осака не попала в основу






Удачно расположен. Рядом со станцией МЦК Коптево строят дом по реновации

Сбер выдал около 10 млрд рублей по семейной ипотеке за неделю

Монголия: страна юрт и небоскребов. Рассказ о самой экзотичной стране, в которой мне довелось побывать

Свыше 140 земельных аукционов прошло в Подмосковье за неделю