Добавить новость
ru24.net
World News
Июль
2024

Sadece topraklarımızı değil arşivimizi de çaldılar

0

Fotoğraf ve arşiv belgeleri bir halkın geçmişteki yaşam tarzını, geleneklerini, mimarisini ve toplumsal yapılarını gösterir. Filistinliler için de bu belgeler yüzyıllar boyunca o topraklarda var olduğunu ve nasıl bir hayat sürdüklerini anlatır. Bu tarihi bağlantılar, bir toplumun kimliğini oluşturan temel unsurlardır. İsrail’in Filistin kültürel mirasına yönelik tahribatı, sadece fiziksel varlıkları yok etmekle sınırlı kalmıyor; aynı zamanda tarihi belgeleri ve kültürel izleri de silmeye çalışıyor. 1982 yılında Lübnan’ın başkenti Beyrut’u işgal eden İsrail ordusu, şehirdeki Filistin Araştırma Merkezi’nin fotoğraf ve film arşivine el koyarak bu belgeleri Tel Aviv’e taşımıştı. Bu olay, sadece bir arşivin ya da belgelerin kaybedilmesi değil, aynı zamanda Filistinlilerin geçmişlerine dair kanıtların kasıtlı olarak yok edilmesi anlamına geliyor.

“Filme Güvenmek” “Merak Etmek”, “Alışılmadık Bir Yaz”, “Bellek Limanı”, “Balkonlar”, “Çatı” ve “Bir Fedai” filmleriyle tanınan yönetmen ve yapımcı Kamal Aljafari de sinemaya farklı yaklaşımıyla tanınan Filistinli bir yönetmen ve yapımcı. İsrail’in ortadan kaldırdığı bu eski Filistin görüntülerine ulaşıp arşivdeki görüntüleri filme dönüştürüyor. Filistin’in Al-Ramla şehrinde doğmuş ve annesinin memleketi olan Jaffa’da büyümüş olan Aljafari, 18 yaşına kadar Filistin’de kaldıktan sonra sinema eğitimi için Almanya’ya gitmiş. Aljafari, Köln’deki Medya Sanatları Akademisi’nde okuduktan sonra halen Almanya’nın Berlin şehrinde yaşıyor. Aljafari, film yapımcılığındaki uzmanlığını New York’taki The New School’da ve Berlin’deki Deutsche Film- und Fernsehakademie’de öğretmenlik yaparak paylaşmış aynı zamanda. Bu alana yaptığı katkılar, Harvard Üniversitesi Radcliffe Enstitüsü Film Çalışma Merkezi’nde ve en son 2024-2025 yılları arasında Columbia Üniversitesi Fikir ve Hayal Gücü Enstitüsü’nde burslarla ödüllendirilmiş. IndielLisboa 2024 yılında, Retrospektif Bölümünü Kamal Aljafari’nin Portekiz sinematekindeki çalışmalarına ayırarak sinemaya katkılarını vurgulamış. Ayrıca, The Camera of the Dispossessed (2023) adlı kurgu çalışması 35. São Paulo Bienali’nde gösterilmiş. Kısa filmi Undr’nin (2024) ilk gösterimi Rotterdam Uuslararası Film Festivali IFFR’de yapılmış. A Fidai Film (2024) adlı filmi Visions du Réel’de büyük jüri ödülünü kazanmış. Yafa’da çekilecek yeni bir kurgu film üzerinde çalışan Aljafari, sinema sektörüne yeni bir soluk kazandırmak amacıyla TRT’nin düzenlediği senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu “TRT 12 Punto” kapsamında geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye geldi. Aljafari’nin İsrail öncesi Filistin topraklarındaki sosyal hayatı gözler önüne seren görüntülerle meydana gelen “A Fidai Film” adlı eseri, TRT’nin düzenlediği 12 Punto çerçevesinde Türkiye’deki seyircisiyle buluştu. Aljafari ile bir araya gelip sinemayla yolunun nasıl kesiştiğini ve İsrail’in Filistin kültürel mirasına yönelik tahribatını konuştuk.

18 yaşına kadar Filistin’de yaşamışsınız ve Filistinli film yapımcıları tarafından yapılan filmlerin arasında büyümüşsünüz. Doğrusu merak ediyorum tam olarak sinemayla yolunuz nasıl kesişti?

Tecrübelerimizin film yapmak ve sanat yapmak için çok önemli olduğuna inanıyorum. Film yapmak için bir tecrübeniz olması lazım. Bu tecrübe maalesef daha çok film yapmaya yönelten bir tecrübe. Bir şeyden muzdarip olduğunuzda, kendinizi ifade etme ihtiyacı doğar. Bu, başka bir ülkedeki herhangi bir film yönetmeni için kişisel bir acı olabilir, ancak Filistin’de yaşıyorsanız, bu toplu bir acıdır. Ben de kendimi sinema yoluyla ifade edebileceğimi düşündüm. Aynı zamanda Filistin’de birçok Filistinli film yapımcısı ve yönetmeni var. Onların filmleri de bana yol gösterdi ve ışık tuttu.

Filistinlilerin sadece toprakları elinden alınmıyor

İsrail Filistin resimlerini, filmlerini, belgelerini çalıp, saklıyor ve bu arşivleri yalnızca İsraillilere açıyor. Siz de İsrailli araştırmacılardan bir şekilde bu arşivlere ulaşıyorsunuz ve o görüntüleri kullanarak filmler ortaya çıkarıyorsunuz. Filistinliler için bir arşiv savaşı diyebilir miyiz?

Bu çok güzel bir soru. Çünkü Filistinlilerin ülkeleri elinden alındığı gibi birçok şeyleri de elinden alındı. Bu elinden alınma sadece toprak, mal varlığı olabiliyor ama aynı zamanda tarihi görüntüleri de alıyorlar ve bu sistematik olarak yapılan bir şey. İsrailliler 1948’den beri sistematik olarak ele geçirdikleri tüm şehirlerde Filistinlilere ait fotoğraf, film stüdyolarını alıp oradaki arşivlere el koyuyor. İsrail bu arşivleri alıp saklıyor, gizliyor ve bazen İsrailli bireylere açıyor bunu. Bu İsrailli bireyleri ikinci yağmacılar olarak görüyorum. Neden? Çünkü bu arşivler herkese açılsaydı belki de orada bir rekabet ortamı olabilirdi. Ama sadece İsrail’e açıldığı için haksız bir rekabet oldu ve bu insanlar bunlardan kariyer yaptılar. Mesela kitap yazdılar, bazısı film yaptı.

Siyonistler Filistin’in boş bir ülke olduğunu düşünüyor

İsrail’in kullandığı bu arşivlerin Filistin için önemi nedir?

1948’de Jaffa, 1967’de Kudüs ele geçirildiğinde bu fotoğraflar alındı. Özel bir enstanteneden bahsetmek yerine bu fotoğraflar da hayat vardı. Zaten İsrail’in buradan silmeye çalıştığı da bir Filistinlinin hayatı. Yani sadece fiziksel olarak öldürmekle kalmıyor. Hatırasını öldürdüğünüz zamanda bir insanı öldürmüş olursunuz. Burada bu hayatı resmeden yani 1920-1930’lu yıllardan son yüz yılda burada Filistinlilerin bir hayat sürdüğünü, bir hayata dair sosyal enstaneydi. Bu bir düğün, bir sünnet veya başka bir andı. Sosyal hayattan çeşitli kareleri, çeşitli resimleri ve filmleri vardı. Bir Filistinlinin hayatını sürdüğüne dair bir belgeydi bunlar ve İsrail bunu kaldırdı ortadan. Çünkü siyonist hareket Filistin’in boş bir ülke olduğu, Filistin’de bir insan grubunun yaşamadığına dair bir iddiaya sahipler. Bunu da bir gerçeklik olarak sunmak için arşivleri aldılar ve bazılarını yok ettiler. Mesela 7 Ekim sonrası saldırılarda ilk bombalanan yerlerden birisi Gazze arşivleriydi. Tapu Kadastro’nun da kayıtlarını bombaladılar. Bu bir kaza bombalaması değil, sistematik olarak yapılan bir şeydi.

Peki Filistin’e ait olan bu arşivi sadece İsraillilere açtıklarını söylediniz. Siz İsraillilerden arşivleri nasıl aldınız?

Tabii benim bunlara ulaşmam kolay olmadı. İsraillilerden arşivi almak çok stresli bir süreçti.Arşiv iki kısımdan oluşuyor. 1982 yılında Filistin Araştırma Merkezi’nden çalınan arşivler ve Kovid dönemi insanlar eve hapsolsun diye televizyonda yayınladıkları bazı arşivler. 1982 yılında Filistin Araştırma Merkezi’nden çalınan arşivlere benim herhangi bir girişim, yetkim olmadı maalesef. Buna giriş yetkisi olan İsrailli profesyonellere ulaştım. Onlardan aldım arşivi. Kullandığım ikinci bir arşivde Kovid zamanıydı. Herkes evde kapalıyken İsrail hükümeti Filistinliler evden çıkmasın diye belli eski filmleri yayınlamıştı. Bazı arşiv olan diğer filmlerde vardı. Buradan aldığım görüntülerde çok işe yaradı.

İsraillilerden arşivi almak çok stresli bir süreçti

Aslında yasa dışı bir şey yapıyorlardı. Çünkü kendilerine ait olmayan Filistinlilere ait olan görüntüleri alıp kendi evlerinde tutup bunlar üzerine kitap yazıp, kariyer yapıp haksız kazanç sağlıyorlardı. Bazen tehdit etmem gerekti. Mesela bir tanesini şikayet etmekle tehdit ettim. Başıma herhangi bir bela gelmedi ama hiç güzel bir tecrübe değildi bu insanlarla iletişim kurmak zorunda kalmak. Çünkü onlar haksız olmasına rağmen bütün güç onlardaydı.

Bu filmler benim için otobiyografi

Filmlerinizde bu arşivlerden, kaynaklardan yararlanıyorsunuz. Filistin’in hikâyesini bu çalınan arşivlerle anlatmak çok kıymetli...

Benim için otobiyografi aslında bu filmler. Çünkü benim kullandığım arşiv görüntülerinin çoğu iki şehirden. Jaffa ve Ramla. Bu iki şehir benim büyüdüğüm şehirler aynı zamanda. Dolayısıyla, kendime ait birçok şeyi de hissediyorum bu görüntülerde. Ben kendimle son derece özdeşleştiriyorum. Genel anlamda düşünürsek de tabii ki sinema kendini ifade etmek için çok önemli bir araç. Sonuçta birçok kişiye ulaşıyor ve birçok kişiye de farkındalık yaratıyor.

İsrail, daha önce olduğu gibi 7 Ekim’den beri yaşanan katliamlarda da Filistin’in geleceğini, kültürel mirasını yok etti. Ne olacak?

7 Ekim’de sadece insanlar ölmedi. Kültürel bir miras da öldü. Mesela Filistin’in kültür yaşamına ait eskiden kalma camiler de yok edildi. Bazıları Osmanlı döneminden kalmıştı. Buradaki hayatın yok edilmesi sadece insanların değil, aynı zamanda onların kültürel geçmişinin de yok edilmesi, Filistin’i boş bir araziye çevirmekti amaçları. Yani neden insan bir camiyi yok eder ya da eski bir arşivi yok eder. Hamas diye terörist olarak adlandırdıkları bir şey yoksa bu caminin bununla ne alakası var ya da bir arşivi yok etmek. Hamas ile nasıl bir mücadele teknik açıklaması nedir? Aynı şey hastaneler ve okullar için de geçerli. Buradaki fikir, oradaki insanları orayı insanlara yaşanılamaz, orada kalınamaz hale getirmek. Tabii orada yaptıkları felaket bir şey insanlar için. Bu saldırılar bugün dursa da buradaki zorlu hayat devam edecek. Çünkü orayı yaşanılamaz hale getirdiler.

Batı Gazze’de insanların öldürülmesine hep sebep buluyor

7 Ekim’den beri yaşanan soykırım ile ilgili neler söylemek istersiniz? Özellikle dünya liderlerinin sessiz kalması ile ilgili...

Tamam 7 Ekimden beri sessizler ama 5 ekim ya da 3 Ekim ya da 8 Mart’ta sessizlerdi. O zamanlar da baskı vardı ve sessizlerdi. Batı hükümetleri aslında tüm suçlara ortak. Onlarca çocuğun öldürülmesinden sonra, onlarca saldırıdan sonra bu duruşlarını değiştirmemeleri çok ilginç ama kamuoyunda batı da olsa bir değişiklik var. Kamu vicdanı var sadece. Gazze’de insanların öldürülmesine hep bir sebep buluyorlar. Başta Amerika olmak üzere Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden gelen silahlar olmasa İsrail bu suçları bu kadar rahat işleyemez. Bu insanlar her şeylerini kaybettiler. Evlerini kaybettiler, çadırda yaşamaya başladılar. Çadırları da bombaladılar. En basitinden çocuklar 7 Ekim’den beri bir okul yılı kaybettiler. Şu an tek dertleri bir yiyeceğe ulaşmak. Filistin’de yaşayan akrabalarım canlarını tek kurtardılar. Oradakilerle telefon, internet olmadığı için iletişimimiz pek iyi değil. Bir kötü tarafı da bu. Bir şey de bilmiyorsunuz. Belki şu an röportaj esnasında hayattalar dedim ama bir bilinmezlik de var.

Geleceğin yönetmenleri küçük imkânlarla harekete geçsin

TRT’nin düzenlediği senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu “TRT 12 Punto” kapsamında Türkiye’ye geldiniz ve “A Fidai Film” adlı eseriniz Türkiye’de seyirciyle buluştu. Hem TRT 12 Punto ile ilgili hem de geleceğin yönetmen adayları için neler söylemek istersiniz?

TRT 12 Punto sektörde iyi bilinen bir organizasyon. Yerel sinemayı geliştirmek için de çok önemli bir hamle. Aynı zamanda yerel sinemayı dünya sinemasıyla birleştirmek için de çok önemli bir organizasyon. Geleceğin film yönetmenleri için de en önemli avantaj artık eskisi kadar çok büyük bütçeye ve paraya ihtiyaçlarının olmaması. Yani bir şeyleri beklemeden hemen harekete geçip küçük imkânlar dahilinde bile bir şeyler yapmaya başlayabilirler.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



Валютные ставки — в рост. «Выберу.ру» подготовил рейтинг лучших долларовых вкладов за июль 2024 года

«Сады и люди»: что можно увидеть рассказывает Радио Romantika

Квартальная выручка Freedom Holding Corp. выросла до $450,7 млн

Большой стадионный концерт MACAN в Москве при поддержке Like FM


В Курской, Брянской и Белгородской областях официально введен режим КТО.

Счастливый сотрудник – эффективный сотрудник: как позитивная атмосфера в компании влияет на успех?

Российский лоукостер начнёт возить туристов в самый популярный у россиян зарубежный город

Концерт Эдуарда Хиля – младшего посвященный 90-летию со Дня рождения народного артиста РСФСР Эдуарда Анатольевича Хиля


The Rise of Robotic Realism: Exploring the Future of Sex Dolls

Airbnb shares slumps as weak forecast signals slowing travel demand

Hidden Sky setting instantly improves TV guide – all it takes is three clicks on your remote

Angel Ayala Twice Floors Dave Apolinario In 6th Round Knockout To Win IBF Flyweight Title


В Ростовской области кот спас бельчонка, притащив его к людям

43664

Иномарка с просторным салоном и автоматом дешевле Весты появилась в России

Коммерсанты пытались вывести за рубеж свыше трёх миллиардов рублей


You can get every Dragon Age game yet made for just $10 in EA's August Steam sale

Geralt's voice actor confirms he'll be in the next Witcher, but not as the main character: 'Geralt will be part of the game'

Bungie promises to address the 'uncertainty' surrounding the future of Destiny 2 following massive layoffs last week

Be a cute platypus, solve some Zelda-style puzzles, in Ogu and the Secret Forest



Кому показано ЭКО?

Преимущества автоматики для ворот Came




Квартальная выручка Freedom Holding Corp. выросла до $450,7 млн

В Москве возбудили уголовное дело после ДТП с подростками

Большой стадионный концерт MACAN в Москве при поддержке Like FM

«Сады и люди»: что можно увидеть рассказывает Радио Romantika


Артист Грек пожертвовал миллионы на борьбу с искусственным интеллектом, чтобы защитить будущее

Нгамале рассказал об оскорблениях после пенальти в матче РПЛ с «Зенитом»

Музей Москвы откроет новую выставку в августе

Маломобильным гостям форума-фестиваля «Москва 2030» помогут на «Станции Манеж»


Калинская снялась с матча третьего круга турнира WTA 1000 в Торонто

Модель Алеся Кафельникова опубликовала фото повзрослевшей дочери Киары

Рублев обыграл первую ракетку мира в четвертьфинале «Мастерса» в Монреале

Героиня России на Олимпиаде-2024: родилась в Жигулевске, поступила в универ в США, носит косынку


Ликсутов: выпуском стройматериалов в Москве занимаются более 340 предприятий

С чего начать: как правильно перейти на здоровый образ жизни

Ефимов: школу и детский сад построят в Тропарево-Никулине по программе КРТ

Роднина: наше отсутствие на Олимпиаде-2024 скажется на российском спорте


Музыкальные новости

Variety: на закрытии Олимпиады выступят Снуп Догг, Билли Айлиш и RHCP

Волочкова возмущена ценами на билеты в Большой театр

Мари Краймбрери, Звонкий, DAASHA выступят на марафоне «Авторадио»

Обложка песни. Обложки альбомов песен.




Поездка представителей тамбовской молодёжи на Байконур обойдётся в 3,6 млн рублей

50 млн рублей суд не убедили // Бизнесмена Алексея Тайчера оставили под арестом

Байден: моим главным обязательством перед США является победа над Трампом

Обложка песни. Обложки альбомов песен.














Семь заявок подали из Орловской области на Знание.Премия — 2024

С чего начать: как правильно перейти на здоровый образ жизни

Музей Москвы откроет новую выставку в августе

Роднина: наше отсутствие на Олимпиаде-2024 скажется на российском спорте


Жизнь людей под угрозой: В Архангельской области обнаружили 288,5 метра бесхозного газопровода

Александр Цыбульский: "Наша задача - создать конкурентную экономику будущего"

Летевший из Москвы в Сыктывкар самолет перенаправили в Архангельск

Перспективы совершенствования оказания медицинской помощи в АЗРФ обсудили на форуме «Арктика — Регионы»


За издевательство над бездомным в Симферополе задержали двух треш-стримеров

«Жизнь. Творчество. Судьба» к 130-летию со дня рождения писателя, драматурга, переводчика М. М. Зощенко

Мы вернулись домой, уставшие, но как же хорошо в парке, все питомцы рады тебя видеть)

В Крыму задержали завотдела одной из симферопольских больниц за взятку


Инспекторы ЦОМП дежурят на выставке «Станция Манеж. Московский транспорт 2030»

Ленинградский вокзал закрывают на ремонт

Необычная стена из растений появилась у входа в Московский зоопарк

В России началась продажа Chevrolet Monza за 1,74 млн руб.












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Андрей Рублёв

Определился соперник Андрея Рублёва в полуфинале «Мастерса» в Монреале






Ефимов: школу и детсад построят по программе КРТ в Тропарево-Никулине

Ликсутов: выпуском стройматериалов в Москве занимаются более 340 предприятий

Артист Грек пожертвовал миллионы на борьбу с искусственным интеллектом, чтобы защитить будущее

Роднина: наше отсутствие на Олимпиаде-2024 скажется на российском спорте