Ο τελευταίος λόγος
Nα κάνουμε πρώτα τις συστάσεις. Τον κύριο τον λένε Λουτφουλόγεβ, Ουμάρ Λουτφουλόγεφ, και γεννήθηκε στο Τατζικιστάν. Το όνομά του το άλλαξε σε Κρέμλεφ το 2010, προκειμένου να σβήσει από το ποινικό του μητρώο δύο καταδίκες, μία για εκβιασμό το 2004 και μία για βιαιοπραγία το 2007. Σύμφωνα με τριαντασέλιδη έκθεση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, είναι φίλος μερικών από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών του κόσμου, κυρίως όμως είναι πιστός στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χάρις στον οποίο έκανε μια τεράστια περιουσία. Αυτός είναι ο άνθρωπος που, ως πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, απέκλεισε την αλγερινή πυγμάχο Ιμάν Κελίφ επειδή δεν πέρασε τα τεστ «θηλυκότητας».
Μόνο που αυτά τα τεστ δεν σημαίνουν τίποτα, από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνουν χρωμοσώματα: η Κελίφ έχει γεννηθεί γυναίκα, μεγάλωσε ως γυναίκα και αγωνίζεται ως γυναίκα. Eπιπλέον, η ΔΟΠ δεν αναγνωρίζεται από τη ΔΟΕ. Ολη αυτή η υπόθεση επινοήθηκε από το Κρεμλίνο και τη γαλλική Ακροδεξιά για να υπονομευθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γιατί; Επειδή δεν συμμετέχουν σε αυτούς ρώσοι αθλητές λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Και επειδή η Γαλλία υποστηρίζει το Κίεβο στην ηρωική του αντίσταση στη βαρβαρότητα.
Η συζήτηση για τη σχέση φύλου και αθλητισμού είναι βέβαια θεμιτή. Αλλά δεν έχει καμιά σχέση με την εκστρατεία παραπληροφόρησης που έχει εξαπολύσει η Μόσχα, όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά και στη Βρετανία, όπoυ ακροδεξιοί πρωταγωνιστούν τις τελευταίες ημέρες σε ταραχές σε διάφορες πόλεις, αποδίδοντας σε μουσουλμάνο μετανάστη το μαχαίρωμα παιδιών που αποδεδειγμένα έγινε από άνθρωπο γεννημένο στη Βρετανία. Οπως λέει στη Repubblica η γαλλίδα ειδικός για την παραπληροφόρηση Καρολίν Φουρέστ, η ρωσική στρατιωτική αντικατασκοπεία (GRU) μπορεί χάρις στην τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει μέσα σε λίγα λεπτά εκατοντάδες χιλιάδες ψεύτικους λογαριασμούς και αληθοφανή σχόλια, που μπορούν να σπείρουν το χάος. Το έκανε στην τελετή έναρξης με το παγανιστικό δείπνο του Τομά Ζολί (ο οποίος δέχεται τώρα απειλές για τη ζωή του), το έκανε και με την αλγερινή μποξέρ.
Οσοι αναλυτές και δημοσιογράφοι θεωρούν λοιπόν ότι η διαμάχη γύρω από το φύλο της τελευταίας εντάσσεται στη γνωστή αντιπαράθεση γύρω από το «woke» απλώς παίζουν το παιχνίδι του Κρεμλίνου και των υποστηρικτών του. Ετσι κι αλλιώς, λέει η Φουρέστ, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη δόση εφευρετικότητας για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατίες μας. Σημειώνουμε πάντως προόδους. Στη Γαλλία, οι μυστικές υπηρεσίες δίσταζαν μέχρι και πέρυσι να μιλήσουν για τις ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης, αντιλαμβάνονται όμως πλέον ότι αυτό είναι αναγκαίο.
Χρειάζεται χρόνος. Ξεκινήσαμε αργά. Οι μελέτες δείχνουν ότι στα social media το ψέμα ταξιδεύει έξι φορές πιο γρήγορα από την αλήθεια. Ο πόλεμος λοιπόν είναι υβριδικός και ασύμμετρος. Αν όμως τεθούν σε εφαρμογή μηχανισμοί που δείχνουν στους πολίτες τα πραγματικά γεγονότα, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει πάντα η αλήθεια.