Γιατί δεν συμφέρει το Ισραήλ ένα προληπτικό χτύπημα – Μια αιρετική ανάλυση
Ενώ σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, Ιράν και Χεζμπολάχ θα έπρεπε ήδη να είχαν ξεκινήσει πλήγματα αντεκδίκησης στο Ισραήλ, για τις δολοφονίες ηγετικών προσωπικοτήτων, τελικά τίποτα δεν έχει συμβεί προς το παρόν. Μήπως θα έπρεπε το Ισραήλ να πλήξει πρώτο τους αντιπάλους του για να αποκτήσει το πλεονέκτημα;
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, προληπτικό χτύπημα των ισραηλινών έδωσε μεγάλη νίκη στα ισραηλινά όπλα. Στις 5 Ιουνίου 1967 το Ισραήλ εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον των αεροπορικών δυνάμεων της Αιγύπτου, φοβούμενο, όπως υποστήριξε, άμεση εισβολή από την Αίγυπτο.
Η υπεροχή στον αέρα (κατέστρεψε τα περισσότερα αιγυπτιακά αεροσκάφη) υπήρξε το καθοριστικό ισραηλινό όπλο. Έτσι, με εκείνον τον νικηφόρο πόλεμο, το Ισραήλ κατέκτησε παράνομα τα παλαιστινιακά εδάφη που διεκδικούν, σήμερα, δικαίως οι Παλαιστίνιοι.
Έτσι, καθώς περνάει βασανιστικά ο χρόνος της αναμονής, πολλοί Ισραηλινοί αναρωτιούνται γιατί δεν επαναλαμβάνει το Ισραήλ ένα πρώτο χτύπημα, όπως έκανε 60 χρόνια πριν;
Με ανάλυσή του, όμως, στη The Jerusalem Post, ο έμπειρος αμυντικός αναλυτής και ανταποκριτής Γιόνα Τζέρεμυ Μπόμπ, υποστηρίζει ότι ο Ισραηλινός Στρατός πρέπει να ζυγίζει διαφορετικά πράγματα.
Σύμφωνα με τον Τζέρεμυ Μπομπ, σίγουρα στις τάξεις των ισραηλινών αξιωματικών υποστηρίζεται προληπτικό χτύπημα περισσότερο κατά της Χεζμπολάχ, παρά κατά του Ιράν. Εξάλλου, πολλοί Ισραηλινοί στρατιωτικοί ήθελαν να χτυπήσουν τη Χεζμπολάχ ήδη από τις 11 Οκτωβρίου, καθώς ο Λίβανος είναι ένα πολύ πιο μικρό και πιο κοντικό έδαφος, στο οποίο ο Ισραηλινός Στρατός μπορεί σχετικά εύκολα να εισέλθει με χερσαίες δυνάμεις ταυτόχρονα με μια μαζική αεροπορική επίθεση.
Επίσης, ενώ η Χεζμπολάχ κατά κάποιο τρόπο μπορεί να χτυπήσει τις βόρειες περιοχές του Ισραήλ με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας -λόγω εγγύτητας στα σύνορα- τα όπλα της εξακολουθούν να είναι πολύ λιγότερο ισχυρά και εξελιγμένα από το τεράστιο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
Βέβαια, μπορεί η Χεζμπολάχ να θεωρείται πιο εύκολος στόχος, αλλά και πάλι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εισβάλει στον Λίβανο, ενώ ακόμα και το κατεστημένο στο Τελ Αβίβ, φαίνεται να έχει αμβλύνει σημαντικά την επιθυμία του που διατηρούσε ήδη από τις 11 Οκτωβρίου 2023, για επέμβαση.
Ο Γιόνα Τζέρεμυ Μπόμπ, επισημαίνει ότι πλέον το Ισραήλ έχει πολύ λιγότερη διεθνή υποστήριξη τώρα από ό,τι τέσσερις ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου.
Ακόμα περισσότερο για το Ιράν
Έτσι, αν μια προληπτική επίθεση στη Χεζμπολάχ δεν είναι τόσο πιθανή, κάτι ανάλογο για το Ιράν είναι απευκταίο για τον Μπομπ για πιο σημαντικούς λόγους.
«Το Ιράν είναι έχει τεράστια έκταση και δεν είναι σαφές εάν ένα ισραηλινό προληπτικό χτύπημα θα μπορούσε να εξαλείψει όλες ή ακόμα και τις περισσότερες από τις εναέριες απειλές της Ισλαμικής Δημοκρατίας προτού πλήξουν το Ισραήλ».
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα τώρα που η Τεχεράνη έχει ήδη κινητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε να μην υπάρχει σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα από μια αιφνιδιαστική επίθεση.
«Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό», λέει ο Ισραηλινός αναλυτής, «ενώ τα οφέλη από το προληπτικό χτύπημα της Χεζμπολάχ μπορεί να υπερβαίνουν το κόστος -αν και αυτό είναι συζητήσιμο-, αυτό είναι λιγότερο πιθανό με το Ιράν και ένα προληπτικό χτύπημα μπορεί να είναι μόνο ένα τακτικό πλεονέκτημα που θα έκανε πιο πιθανή μια ακόμη πιο σκληρή ιρανική απάντηση».
Για τον Ισραηλινό αναλυτή, τίθεται και το ερώτημα σχετικά με το τι είδους στόχους πρέπει να χτυπηθούν προληπτικά.
Θα ήταν τελείως διαφορετικό θέμα για το Ισραήλ να πλήξει με έναν περιορισμένο προληπτικό χτύπημα μία ή μικρή σειρά από θέσεις εκτόξευσης ρουκετών ή πυραύλων της Χεζμπολάχ ή του Ιράν που κυριολεκτικά επρόκειτο να χτυπήσουν το Ισραήλ, λέει ο Μπομπ.
«Τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τις ΗΠΑ ως περιορισμένη αυτοάμυνα που δεν θα έδινε στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν κανένα πρόσθετο «δικαίωμα» ή κίνητρο να κάνουν τα αντίποινά τους μεγαλύτερα, ούτε θα καθιστούσαν αναγκαστικά πιο πιθανό έναν γενικό πόλεμο» λέει ο Μπομπ.
Ωστόσο, προειδοποιεί ο ίδιος, ότι ένα προληπτικό χτύπημα εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ή πηγών ισχύος είτε για τη Χεζμπολάχ είτε για το Ιράν, το οποίο δεν συνδέθηκε με μια επικείμενη επίθεση, θα θεωρηθεί από τις ΗΠΑ ως μια επιθετική κίνηση που θα μπορούσε να κάνει έναν γενικό πόλεμο πιο πιθανό.
«Τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τη συγκεκριμένη υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων για την άμυνα του Ισραήλ έναντι των αντιποίνων από τους εχθρούς του εβραϊκού κράτους».
Γι’ αυτό για τον ανταποκριτική της The Jerusalem Post, οι ισραηλινές πηγές τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν οι αμερικανικές ενδείξεις για πληροφορίες σχετικά με επικείμενες επιθέσεις από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.
Έτσι, το Ισραήλ φαίνεται να βρίσκεται σε αμυντική στάση για να διατηρήσει τα οφέλη της αμυντικής βοήθειας των ΗΠΑ και των συμμάχων, αλλά είναι ανοιχτό σε περιορισμένες τακτικές και περιορισμένες επιθέσεις για να αποτρέψει επικείμενα χτυπήματα.