Μέση Ανατολή: Αναφορές για νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
Δυτικοί αξιωματούχοι κυκλοφόρησαν μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, η οποία θα μπορούσε να θέσει τέλος στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, σύμφωνα με καταριανό μέσο ενημέρωσης.
Το ρεπορτάζ του Al-Arabi Al-Jadid αναφέρει ότι δυτικοί και Άραβες αξιωματούχοι κοντά τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Ιράν έχουν επανεξετάσει την πρόταση, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να εμποδίσει τόσο την Τεχεράνη όσο και τη Χεζμπολάχ, να ξεκινήσουν απειλούμενες επιθέσεις αντιποίνων στο Ισραήλ.
Τι περιλαμβάνει
Το σχέδιο λέγεται ότι περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τη Γάζα για να επιτευχθεί μια «βιώσιμη ηρεμία», μαζί με ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και ένα πλαίσιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας.
Οι αμερικανικές και δυτικές προσπάθειες για την αποτροπή μιας κλιμάκωσης στην περιοχή μετά τις δολοφονίες την περασμένη εβδομάδα του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Fuad Shukr στη Βηρυτό και του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη, σημειώνουν πρόοδο σύμφωνα με το καταριανό μέσο, αναφέρουν οι Times of Israel.
Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι το γεγονός πως ο Γιαχία Σινουάρ θα ηγηθεί του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, αντικαθιστώντας τον Χανίγια, θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας, καθώς εκπροσωπεί τα «αιτήματα της αντίστασης».
Απηχεί αναφορές της Washington Post και του Politico την περασμένη ημέρα, ότι το Ιράν θα μπορούσε να επανεξετάσει την υποσχεθείσα μεγάλη επίθεσή του στο Ισραήλ εν μέσω διπλωματικής πίεσης.
Πιέσεις
Μπροστά στον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου, η διεθνής κοινότητα αναζητεί οδούς κατευνασμού και επανέναρξης των έμμεσων διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και της Χαμάς προκειμένου να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.
Οι διπλωματικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί, ιδίως ανάμεσα στις χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ).
«Θεωρούμε πως ποτέ δεν είχαμε φθάσει τόσο κοντά» στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, είπε χθες ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, αξίωσε προχθές το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν στρατιωτική «κλιμάκωση».
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να εγκαταλείψει «τη λογική των αντιποίνων», τονίζοντας πως περαιτέρω κλιμάκωση «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ενώ κάλεσε επίσης τον ισραηλινό πρωθυπουργό να «αποφύγει κύκλο αντιποίνων».
Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν από την πλευρά του αξίωσε οι δυτικές χώρες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ για να «αποφευχθεί» περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.
Έπειτα από δέκα μήνες πολέμου, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τη χερσαία και αεροπορική επίθεσή τους στη Γάζα, «εναντίον της Χαμάς», ιδίως σε ζώνες όπου διαβεβαίωναν πως είχαν τον πλήρη έλεγχο προτού ξεσπάσουν νέες μάχες.