KIRILMADIK NE KALDI? (20)
10 yılda 40 bin maden yapıldı!
Zeytinlikler tehlikede…
Son 10 yılda 40 binin üzerinde maden ruhsatı verilmiştir. Anadolu’nun dağları özel sektöre parsel, parsel satıldı. Ancak Ege Bölgesi’nde uygulanan Zeytin yasası nedeniyle madencilere geçit yoktu. Yasanın koruma önlemleriyle başta Kaz Dağları olmak üzere Ege Bölgesi’nin zeytin ormanları korunuyordu. Bu da özellikle altın madencilerinin önündeki en büyük engeldi.
Ancak zeytin yasasına takılan madenciler, 2011 yılında Tarım Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu yönetmelikle bu engelden kurtuldu..!
Yeni yönetmelikle zeytinliğin tanımı değiştirildi. Özel kişilere ait olan 25 dönümden küçük zeytinlikler ‘zeytinlik saha’ olmaktan çıkarıldı. Böylece Ege’nin zeytin ormanlarında madencilik yapılmasının da yatırıma açılmasının da önünde engel kalmadı..!
41 bin hektar orman alanı
satışa çıkacak!
Makiler tarih oluyor…
‘’Bozuk orman’’ olarak nitelendirilen alanların satışının önünü açan 2B Yasası’yla birlikte Türkiye genelinde ilk etapta 410 bin hektarlık orman alanı satışa çıkarılacak, Akdeniz Bölgesi’ndeki makiliklerin ölüm fermanı olan bu yasa plansız turizm yatırımlarının ve çarpık yapılaşmanın da önünü açacaktır.
Türkiye’de az ya da çok, sınırları içinde 2B arazisi olmayan il sayısı sadece 10’dur. Geriye kalan 71 ilde, toplam 260 futbol sahası büyüklüğündeki 2B arazisi ranta açılacaktır.
Anadolu’da kuruyan 2 milyon sulak alan!
Sulama nedeniyle göller yok oluyor!
Yanlış sulama politikaları nedeniyle Anadolu kuruyor! Türkiye’de, sulak alanlar ve göller temelde iki ana nedenle yok oluyor!
İlki doğrudan kurutmadır:
1953’ten bu yana 370 bin hektar sulak alan, çeşitli kurutma ve taşkın kontrolü amaçlı projeler sonucunda, doğrudan kurutuldu. 375 bin hektar alan da, ‘küçük ölçekli taşkın kontrolü ve ‘küçük ölçekli drenaj ve kurutma’ projelerine maruz kaldı. Çukurova, Çarşamba Ovası, Konya Ovası, Meriç ve Ergene havzaları gibi pek çok bölgede sulak alanlar kurutuldu.
İkinci neden ise dolaylı kurutma sistemidir:
Konya Havzası’nda sulama barajları ve on binlerce kuyu nedeniyle suyun göllere gitmesi engellenerek, havzadaki doğal su akışı bozuldu…
2,5 milyon ağaç sökülecek!
Üçüncü köprü ve havaalanıyla İstanbul’da orman yağması!
İstanbul için sıkça söylenen ‘’bir zamanlar burası dutluktu’’cümlesine üçüncü köprü ve üçüncü havaalanı yapıldıktan sonra, ‘’Bir zamanlar burası ormandı’’ eklenecek. Sadece 3’ncü havalimanı ilk etapta 2,5 milyon ağacı, İstanbul’un ciğerleri olan kuzey ormanlarından koparacaktır.
3’ncü köprüyle birlikte 2-B adayı araziler oluşabilecek, biyolojik çeşitlilik kayıpları yaşanacak, endemik bitkiler yok olacak. Ayrıca bağlantı yollarıyla, orman ekosistemi üzerinde tahribata yol açabilecek, bu bölgelerde yaşayan doğa canlılarının yaşam şartları yok olacak/yok edilecektir…