Επιχείρηση ΔΕΘ στον… απόηχο της πυρκαγιάς
Η επικαιρότητα της εβδομάδας – οι ανάγκες της διαχείρισης της επόμενης της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική ημέρας, με άλλα λόγια – άλλαξαν τον προγραμματισμό του Μαξίμου σχετικά με την προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ. Ετσι, οι προπαρασκευαστικές συσκέψεις στην κυβερνητική έδρα με θέμα την οριστικοποίηση όσων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει από το βήμα του Βελλιδείου στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα που έρχεται. Ωστόσο, το πρωθυπουργικό επιτελείο αλλά και ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζουν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα την Τρίτη 27 Αυγούστου – μια επίσκεψη που πολλοί συσχετίζουν με την πολιτική έμφαση την οποία δίνει η κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας των εκλογικών επιδόσεων του κυβερνώντος κόμματος εκεί, αλλά και με την επόμενη άνοδο του Μητσοτάκη στην πόλη για τη Διεθνή Εκθεση.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες του πρωθυπουργικού προγράμματος παραμένουν ανοικτές κι αυτό αναμένεται να φιξαριστεί τις επόμενες ώρες. Κλεισμένα είναι τα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς (τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, των πανεπιστημίων κ.ά.), με τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και η συνάντησή του με τους γαλάζιους βουλευτές Θεσσαλονίκης – ενώ αρκετοί υπουργοί θα τον συνοδεύσουν.
Εργα και παρεμβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται και η παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής της «Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη», του κυβερνητικού σχεδίου για τα έργα και τις παρεμβάσεις που είτε μελετώνται, είτε υλοποιούνται για τις 13 περιφέρειες της χώρας, δηλαδή (οι Θεσσαλονικείς περιμένουν να γίνει ειδική μνεία στα κεφάλαια τα οποία αφορούν τόσο την Κεντρική Μακεδονία όσο και τις υπόλοιπες βορειοελλαδικές περιφέρειες), καθώς και της ψηφιακής πλατφόρμας για τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης. Κεντρικό πρόσωπο στις εκδηλώσεις αναμένεται να είναι και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ετοιμάζεται να μετακομίσει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Κομισιόν.
Πάντως, η ουσία του κυβερνητικού πλάνου για το event που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν δεν έχει αλλάξει. Από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για μια σειρά μεταρρυθμίσεων και πρωτοβουλιών με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως λένε συνεργάτες του. Ο τομέας της υγείας – και ειδικά οι υγειονομικές υποδομές – αλλά κι αυτός της Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Το ίδιο και η Παιδεία. Παράλληλα, θα γίνουν εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται και μέτρα στήριξης της οικογένειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα της χώρας.
Δημοσιονομική πειθαρχία
Σε όσες ασκήσεις επί χάρτου έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το καλάθι της ΔΕΘ ελήφθη υπόψη αυτό που κυβερνητικοί αποκαλούν ισοζύγιο καθημερινότητας και μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις στοχευμένες δράσεις, οι οποίες θα απαντούν στις ανησυχίες που εκφράζει σταθερά η κοινή γνώμη στα γκάλοπ, και τα νέα κεντρικά ορόσημα που επιθυμεί να θέσει για την επόμενη τριετία, μέχρι την κάλπη του 2027, ο Πρωθυπουργός. Βέβαια, ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα πάει στη Θεσσαλονίκη με ένα πακέτο παροχών «ως πρώιμος Αϊ-Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει» επειδή δεν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος – αλλά και γιατί το διεθνές περιβάλλον δεν επιτρέπει η Ελλάδα να εμφανιστεί σαν να αγνοεί την επιστροφή από το 2025 των αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ.