Η στρατηγική της ασφυξίας του Ισραήλ – Στοιβάζει 2 εκατ. ανθρώπους σε μια περιοχή όσο η Παιανία
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε μια έκταση όσο η Άνδρος ή ο Δήμος Καβάλας. Σήμερα όμως, οι άμαχοι Παλαιστίνιοι στριμώχτηκαν -αφάνταστα- περισσότερο σε ένα πολύ μικρότερο μέρος και… δεν έχει τις «ανέσεις» ελληνικού νησιού.
Μόνο μέσα τον Αύγουστο, ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει τουλάχιστον εννέα εντολές εκκένωσης που καλύπτουν περιοχές που έχει χαρακτηρίσει ως ανθρωπιστικές ζώνες. Έτσι, αυτές οι εντολές επηρέασαν 213.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ
Συνολικά, όμως, ενώ στην αρχή του 2024, οι εντολές εκκένωσης ώθησαν τους Παλαιστίνιους να καταφύγουν σε περιοχές που αντιστοιχούσαν συνολικά στο 33% της Λωρίδας της Γάζας, τώρα στοιβάζονται σε μόλις 11%.
Αυτό σημαίνει ότι οι 2,2 εκατ. άνθρωποι είναι τώρα κυρίως περιορισμένοι σε μια περιοχή περίπου 51 τ.χλμ., δηλαδή μια περιοχή όσο η Άνδρος ή η Παιανία.
Όπως αναφέρουν η The Wall Street Journal, «o καθορισμένος χώρος στον οποίο μπορούν να ελπίζουν ότι θα ζουν με ασφάλεια έχει μειωθεί δραματικά».
Ο περιορισμένος, όμως, χώρος για τους Παλαιστίνιους να αναζητήσουν καταφύγιο προκαλεί εντεινόμενους φόβους για το ξέσπασμα της ασθένειας και επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης στους μικρούς θύλακες που διατίθενται για καταφύγιο.
«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περισσότερες ασθένειες, περισσότερη πίεση σε όποιες εγκαταστάσεις υπάρχουν», δήλωσε ο Μπούσρα Καλίντι, επικεφαλής πολιτικής στη φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζεται στη Λωρίδα της Γάζας, Oxfam.
Πλέον, ακόμα και στις περιοχές που είχε ορίσει ως ανθρωπιστικές ζώνες, το Ισραήλ λέει ότι ελπίζει να βρει και να σκοτώσει μαχητές της Χαμάς αφού έχει μεγάλο μέρος της υπόλοιπης λωρίδας. «Αλλά το μικρότερο μέρος στο οποίο στριμώχνει τον κόσμο κινδυνεύει να επιδεινώσει μια ήδη τρομερή ανθρωπιστική κρίση και να συσσωρεύσει διεθνή πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο» αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.
Οι μεσολαβητές των ΗΠΑ και των Άραβων πιέζουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός που θα αμβλύνει την κατάσταση. Όμως οι πλευρές παραμένουν μακριά. Για μήνες, το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούν μια ισραηλινή ανθρωπιστική ζώνη γνωστή ως Al-Mawasi για να εξαπολύσουν επιθέσεις με ρουκέτες και να ανασυνταχθούν. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν απώλειες αμάχων στην περιοχή και οδήγησαν ορισμένους Παλαιστίνιους στο εύλογο συμπέρασμα ότι κανένα τμήμα της λωρίδας δεν είναι ασφαλές.
«Μία από τις προφυλάξεις για τον μετριασμό της ζημιάς των πολιτών είναι η εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τις περιοχές μάχης», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της μείωσης του χώρου που προορίζεται για πολίτες.
Για να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι αμάχων, το Ισραήλ ζητά από τους ανθρώπους να στριμωχτούν σε ένα μικρότερο τμήμα του Al-Mawasi που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι είναι ήδη γεμάτο με Παλαιστίνιους που ζουν σε σκηνές. Υπάρχει μικρή ιατρική υποδομή και σπανίζουν τα τρόφιμα και το καθαρό πόσιμο νερό, λένε αυτές οι ομάδες.
Ισραηλινός στρατός και ιός πολιομυελίτιδας
Μια νέα ανησυχία για τη συγκέντρωση των ανθρώπων είναι ο ιός της πολιομυελίτιδας, ο οποίος έχει αντιμετωπιστεί ήδη σε μεγάλο μέρος του πλανήτη. Ο ισραηλινός στρατός νωρίτερα αυτό το έτος είπε ότι είχε βρει υπολείμματα ιού πολιομυελίτιδας στα λύματα στη Γάζα και το υπουργείο Υγείας του θύλακα την περασμένη εβδομάδα είπε ότι βρήκε ίχνη του ιού, που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση, σε ένα παιδί 10 μηνών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στη Γάζα κινδυνεύουν να προσβληθούν από πολιομυελίτιδα και ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα συνάντηση με τις υπηρεσίες βοήθειας σχετικά με τον τρόπο εμβολιασμού κατά του ιού.
Τα ανεπεξέργαστα λύματα, οι ελλείψεις σε καθαρό νερό, η ανεπαρκής τροφή, οι υποβαθμισμένες ιατρικές εγκαταστάσεις και η έλλειψη προμηθειών προσωπικής υγιεινής εντείνουν τους φόβους για ξέσπασμα. Οι πρόσφατες ισραηλινές εντολές εκκένωσης, όμως, επηρέασαν πρόχειρες κλινικές, σχολεία και εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, δήλωσε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, το γραφείο ανθρωπιστικού συντονισμού του ΟΗΕ.
«Αυτή η μείωση του χώρου, σε συνδυασμό με τον συνωστισμό, την αυξημένη ανασφάλεια, την ανεπαρκή και υπερεκτεταμένη υποδομή, τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες και τις περιορισμένες υπηρεσίες επιδεινώνουν τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση», ανέφερε ο ΟΗΕ.
Βέβαια, για το Ισραήλ θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, όλα αυτά δεν αποτελούν εμπόδιο στα εγκλήματά του στη Γάζα.