Ξανά στο κάδρο των υποκλοπών η Λευκωσία
Σφίγγει ο κλοιός για τον Φέλιξ Μπίτζιο και τους συνεργάτες του και στην Κύπρο, όπου ελέγχεται ποινικά πρώην εταιρεία του που σχετίζεται με τη διακίνηση του λογισμικού Predator, κατόπιν και του αυξημένου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τις κυπριακές δραστηριότητες των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, παράλληλα με την ανακοίνωση του νέου πακέτου κυρώσεων στον Μπίτζιο, σε τέσσερα ακόμη άτομα (μεταξύ των οποίων δυο Κύπριες) και μία εταιρεία που σχετίζονται με την Intellexa και το κατασκοπευτικό λογισμικό, ανακοίνωσε και την παρουσία ειδικού κλιμακίου εμπειρογνωμόνων οικονομικού εγκλήματος στη Λευκωσία, για συνεργασία με τις τοπικές αρχές.
Το κλιμάκιο
Οπως σημειώνει η αμερικανική ανακοίνωση, «από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2024 μια ομάδα οικονομικών εμπειρογνωμόνων από την Υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος της Φορολογικής Αρχής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (IRS-CI) θα επισκεφθεί την Κυπριακή Δημοκρατία για να συναντηθεί με ομολόγους των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και της Εθνικής Αστυνομίας Κύπρου. Η επίσκεψη θα χρησιμεύσει ως ευκαιρία να συζητηθούν αναδυόμενες τακτικές ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και άλλα οικονομικά εγκλήματα που επηρεάζουν και τις δύο χώρες, καθώς και τεχνικές επιβολής του νόμου για την αντιμετώπισή τους. Αυτό αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών για την ενίσχυση της συνεργασίας, της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής πληροφοριών με διεθνείς εταίρους για την καταπολέμηση της παράνομης οικονομικής δραστηριότητας».
Η εν λόγω επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της συνεργασίας που ξεκίνησε από την περασμένη άνοιξη μεταξύ της Κύπρου και του FBI για τη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές αρχές έχουν ξεκαθαρίσει την επιθυμία τους να προχωρήσει η έρευνα για τις δραστηριότητες των εμπλεκομένων με τις υποκλοπές στην Κύπρο, όπου διατηρούσαν εταιρείες που έχουν περιληφθεί στις λίστες κυρώσεων των ΗΠΑ.
Τα εικονικά έγγραφα
Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση της Santinomo Ltd, της μέχρι πρότινος εταιρείας του Μπίτζιου και άλλων συνδεδεμένων προσώπων με αυτήν που ελέγχονται ποινικά από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου Αστυνομίας της Κύπρου, ενώ έχει ερευνηθεί και από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).
Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να κατείχε το 35% της ελληνικής Intellexa ΑΕ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που στάθηκαν αφορμή για την έρευνα, στις αρχές Μαρτίου, δυο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης των ΗΠΑ να θέσουν σε καθεστώς κυρώσεων την εταιρεία για το Predatorgate, η Santinomo Ltd άλλαξε τη σύνθεσή της και τους αξιωματούχους της με προχρονολογημένα εικονικά έγγραφα, σε μια απόπειρα να απεμπλακεί από το σκάνδαλο.
Η αμερικανική λίστα
Σε ό,τι αφορά τις δυο Κύπριες που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών κυρώσεων, οι πληροφορίες για τον ρόλο τους στη διακίνηση του λογισμικού Predator είχαν αποκαλυφθεί από τη δημοσιογραφική έρευνα στην Αθήνα και στη Λευκωσία.
Η δικηγόρος Αρτεμις Αρτεμίου φέρεται να εργαζόταν ως υπάλληλος της Intellexa, όπως προέκυψε από αλληλογραφία που είχε ο ιδρυτής της, Ταλ Ντίλιαν, με κυπριακό κόμμα και με το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας το 2019, όταν ζητούσε πολιτική διαμεσολάβηση για να εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες μια άδεια εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού σε υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ίδια δικηγόρος ήταν διευθύντρια της εταιρείας Cytrox Holdings στην Ουγγαρία, μέλους της κοινοπραξίας Intellexa που είχε στην κυριότητά της το Predator.
Στη λίστα των κυρώσεων περιλαμβάνεται, επίσης, η Παναγιώτα Καραόλη, που κατά τις αμερικανικές αρχές είναι διευθύντρια σε πολλές εταιρείες του Ομίλου Intellexa που είναι είτε ελεγχόμενες είτε θυγατρικές της Thalestris Limited.