Ερχονται νέες μηνύσεις για τις υποκλοπές
Εξελίξεις σε πολλαπλά μέτωπα πρέπει να αναμένονται στην υπόθεση των υποκλοπών, καθώς τουλάχιστον δύο από τα θύματα αναμένεται να καταθέσουν νέες μηνύσεις μετά τις αποκαλύψεις για τον Αιμίλιο Κοσμίδη, το πρόσωπο που πλήρωνε τις αποστολές των SMS με το Predator. Μαζί με τις μηνύσεις μην εκπλαγείτε αν δούμε γνωστά πρόσωπα να περνούν το κατώφλι του Αρείου Πάγου, με αίτημα να ανοίξει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης. Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να αναμένονται επίσης και νέες πολιτικές πρωτοβουλίες. Στην Αθήνα αλλά και τις Βρυξέλλες, καθώς οι νέες αποκαλύψεις θα απασχολήσουν, μαθαίνω, και την Ευρωβουλή.
Η πληρωμή με κάρτα
Οι ενδιαφερόμενοι σκαλίζουν τώρα την υπόθεση Κοσμίδη για να δουν πού… στράβωσε και ξαφνικά «χάθηκε» ο εν λόγω κύριος από τη δικαστική έρευνα. Μαθαίνω ότι στις 10 Φεβρουαρίου 2023 η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Αγγελική Τριανταφύλλου είχε στείλει κατεπείγον-εμπιστευτικό αίτημα προς τον τότε διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Δημήτρη Λουκόπουλο, ζητώντας του να εξακριβώσει τα στοιχεία του Κοσμίδη, του ατόμου που μέσω προπληρωμένης κάρτας της Εθνικής Τράπεζας πλήρωσε στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2021 την υπηρεσία προώθησης μηνυμάτων SMS της AMD Telecom AE, από την οποία εστάλησαν τα επιμολυσμένα με Predator μηνύματα στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Αντώνη Σαμαρά και λοιπούς. Είχε προηγηθεί μάλιστα η άρση του τραπεζικού απορρήτου του Κοσμίδη, που είχε επιβεβαιώσει την πληρωμή με τη συγκεκριμένη κάρτα.
Ο χαμένος κρεοπώλης
Ο τότε διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας απάντησε στις 13 Φεβρουαρίου 2023 στην εισαγγελέα Πρωτοδικών πως ο Αιμίλιος Κοσμίδης αναζητήθηκε σε τρεις διαφορετικές διευθύνσεις με «αρνητικό αποτέλεσμα» και πως αναζητήθηκε και το όχημά του. Που ούτε αυτό εντοπίστηκε. Η εισαγγελέας δεν το άφησε έτσι. Και του έστειλε ξανά κατεπείγον-εμπιστευτικό αίτημα την επόμενη κιόλας μέρα, ζητώντας ξανά την εξακρίβωση των στοιχείων «με κάθε πρόσφορο τρόπο». Και παρά το δεύτερο αυτό αίτημα, η Οικονομική Αστυνομία πάλι δεν εντόπισε τον Κοσμίδη. Αν και το σπίτι του, η εργασία του στο σουπερμάρκετ, τα τηλέφωνά του κ.λπ. ήταν γνωστά στις Αρχές. Η συνέχεια είναι γνωστή: Τον Οκτώβριο του 2023 η δικογραφία αφαιρέθηκε από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών, λίγο πριν καλέσουν τον Κοσμίδη και τους λοιπούς εμπλεκομένους ως υπόπτους. Κι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, δεν ασχολήθηκε ποτέ με τον Κοσμίδη. Η παράλειψη αυτή διαπιστώθηκε όταν τα θύματα των υποκλοπών πήραν τη δικογραφία στα χέρια τους.
Η επανεμφάνιση
του Αλέξη Τσίπρα
Διόλου τυχαία, παρενέβη χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από καιρό σιωπής, για να βάλει τις νέες αποκαλύψεις στο κάδρο, προκαλώντας την ενόχληση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου που βρισκόταν στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής για την ημερίδα «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία». Κάνοντας αναφορές, επίσης, στο δυστύχημα των Τεμπών και στο ναυάγιο της Πύλου, ο Τσίπρας έκανε λόγο για το «μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων». Προσθέτοντας ότι «κυρίως όμως αναφέρομαι στις αδιανόητες για μια ευρωπαϊκή χώρα, προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής. Και στην αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν τους υπευθύνους και να αποδώσουν δικαιοσύνη». Τη στιγμή που τόνισε ότι «επιβάλλεται η εκτελεστική αλλά και η δικαστική της εξουσία, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς να κρύψει την ενόχλησή της, ενώ πιο διακριτικά αναχώρησε και η πρόεδρος, Ιωάννα Κλάπα. Για την Αδειλίνη, ειδικά, ο τέως πρωθυπουργός δεν δίστασε να ρίξει και ευθέως «καρφί» σχολιάζοντας «τουλάχιστον να κάθεται και να ακούει».
Κυβερνητική στήριξη
Το σκηνικό προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης με ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη πως «δίπλα στη λέξη “θράσος” στο λεξικό θα έπρεπε να μπει η φωτογραφία του κ. Τσίπρα». Προσθέτοντας πως «λίγες μέρες μετά την απόφαση-σταθμό της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης να βγάλει τις κουκούλες από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να απολογηθεί για τη συντεταγμένη εκστρατεία κηλίδωσης των πολιτικών του αντιπάλων, στη σημερινή του ομιλία κάνει έμμεσες υποδείξεις στη Δικαιοσύνη για εν εξελίξει, υπό διερεύνηση υποθέσεις».
Τα… ευχάριστα
H επιστροφή Tσίπρα χθες στη Βουλή είχε όμως και τα… χαριτωμένα της. Η προεδρεύουσα της συνεδρίασης Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχολίασε «διαισθανθήκαμε ότι είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακούγοντας την ομιλία σας». Κι ο Τσίπρας απάντησε «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο», γελώντας. Ρωτήθηκε, όμως, και στα πηγαδάκια από τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντησή του ήταν σύντομη και δηκτική: «Ασ’ τα… Ας πούμε κάτι ευχάριστο».
Σκηνικό δυαρχίας στο ΕΛΚ
Η υπόθεση της έρευνας της Ευρωπαϊκης Εισαγγελίας για το ΕΛΚ έχει μπόλικο πολιτικό… ψωμί κι έρχεται να προστεθεί σε όλα αυτά που επιβαρύνουν τον Μάνφρεντ Βέμπερ και εντείνουν το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τον γενικό γραμματέα, Θανάση Μπακόλα. Η έρευνα, μαθαίνω, αφορά συνεργάτες του Βέμπερ και την προεκλογική εκστρατεία του 2019, που δεν ήταν πρόεδρος του ΕΛΚ, αλλά της ευρωομάδας του. Η φαινομενικά λεπτή αυτή διαφορά έχει μεγάλη σημασία, καθώς οι εισαγγελείς ερευνούν καταγγελία για το αν χρησιμοποίησε τότε λεφτά της ευρωομάδας του ΕΛΚ για την καμπάνια του για την προεδρία της Κομισιόν. Αυτό τυπικά δεν σημαίνει τίποτα για τον Μπακόλα, καθώς η έρευνα δεν τον αφορά. Προστίθεται όμως στις τριβές που ταλανίζουν το ΕΛΚ για τις επιλογές Βέμπερ. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, κρίσιμοι ηγέτες όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Αντρέι Πλένκοβιτς κ.λπ., αντιμετωπίζουν τον Μπακόλα περίπου ως θεσμικό αντίβαρο στον Βέμπερ. Κι αυτή η «δυαρχία» προβλέπεται να κρατήσει ως την ερχόμενη άνοιξη και το συνέδριο του ΕΛΚ, όπου θα γίνει εκλογή νέου προέδρου και γενικού γραμματέα.