آیا کاهش ارزش دالر امریکایی در برابر پول افغانی تغییری در وضعیت اقتصادی مردم داشته است؟
فیضالله انصاری، ۲۸ ساله و باشنده کابل میگوید که کاهش نرخ دالر در برابر افغانی هیچ تغییری در وضعیت زندگی اش ایجاد نکرده است.
او که سرپرستی خانوادهای پنج نفره را به عهده دارد، میگوید:
"پایین آمدن قیمت دالر در برابر پول افغانی بر زندگی ما هیچ تاثیر نگذاشته. از مشکلات اقتصادی ما کم نشده و مثل سابق با مشکلات اقتصادی روبرو استیم. تشویش این را هم داریم که در آینده چه کنیم."
رامین، ۲۳ ساله و دیگر باشنده کابل، که با کارگری روزانه و حمل اجناس با کراچی دستی خانواده هفت نفره خود را تأمین میکند، نیز می گوید که با وجود کاهش نرخ دالر، قیمت مواد غذایی همچنان بالاست.
او به رادیو آزادی بیشتر میگوید:
"طالبان که نو آمدند قیمت دالر زیاد بالا شده بود حتی یک دالر امریکایی به بیش از صد افغانی بالا رفته بود اما آهسته آهسته پس پایین آمد اما شرایط زنده گی ما مثل گذشته خراب است و نگران آینده خود هستیم،اما زمانی که در یک کشور کار نباشد و کار نکنی پس عواید و مصارف روزانه را از کجا پیدا کنیم،قیمت دالر اگر بالا برود قیمت مواد خوراکی هم بالا میرود اگر پایین بیاید قیمت مواد خوراکی پایین نمی آید که هیچ کس این موضوع را پیگیری نمی کند."
در حال حاضر هر دالر امریکایی در بدل ۶۷ افغانی مبادله میشود، در حالی که یک سال پیش نرخ آن حدود ۷۰ افغانی بود. این کاهش ارزش دالر در برابر افغانی در حالی رخ میدهد که طبق گزارش سازمان توسعهای ملل متحد ۸۵ درصد مردم افغانستان زیر خط فقر قرار دارند و درآمد مردم پس از به قدرت رسیدن طالبان حدود ۳۰ درصد کاهش یافته است.
فیروز نسیمی یک تن از فعالان اجتماعی است. او چنین پیشنهاد می کند:
"مردم در افغانستان در شرایط بد اقتصادی قرار دارند و این وضعیت زیاد نگران کننده است. نرخ یک دالر امریکایی در یک ماه گذشته از ۷۲ افغانی به ۶۵ افغانی پایین آمده. اما در بازار ها در نرخ مواد هیچکدام تغییرات دیده نمی شود،که مردم یک چیز را به قیمت کم خریداری کنند، و در این عرصه دولت مجبور است که نرخ ها را کنترل کند و نرخ مواد خوراکی را تعیین کند تا همه دکانداران به قیمت یکسان فروشات داشته باشند."
مصور عزیزی یک تن از کارشناسان مسائل اقتصادی است. از او پرسیده شد که چه دلایل باعث شده، دالر امریکایی در برابر پول افغانی ارزشش را از دست دهد. او چنین پاسخ داد:
"ارزش پول افغانی در مقابل اسعار خارجی که بلند می رود، این حقیقی نیست، بخاطریکه افغانستان جی دی پی ندارد، تولیدات ناخالص داخلی یا جی دی پی اش به اندازۀ نیست، که خود ارزش اش را خلق کند، تمام مردم اش مصروف کار باشند، و تمام مردم ارزش خلق کنند، تمام پول از خارج می آید، و آنها فقط مصرف می کنند."
آقای عزیزی برای ثابت ماندن قیمت پول افغانی در برابر اسعار خارجی چنین می گوید:
" اگر زیربنای اقتصادی افغانستان که برق ، آب و رفاه اجتماعی این ها همه جور شوند، افغانستان شاید، به خودکفایی برسد، و خودکفایی به این معنی که چرخهی اقتصادی خود داخل کشور به چرخش میاید، و پول افغانی در بازار های جهانی ارزش پیدا می کند، چرا که جی دی پی اش بلند میرود، به این اساس اگر ارزش افغانی در مقابل پول خارجی بلند برود ، به این معنی است، که افغانستان به خودکفایی رسیده، باز آن وقت می تواند که حقیقی باشد."