نگرانی صندوق جمعیت سازمان ملل از افزایش میزان مرگومیر مادران در افغانستان
این سازمان در گزارشی که ناوقت روز دوشنبه منتشر کرده، با اشاره به سیستم شکننده مراقبتهای صحی افغانستان و دسترسی محدود به خدمات صحی، بهویژه در مناطق روستایی این کشور تأکید کرده که این شرایط مادران و نوزادان را در معرض خطر شدید قرار میدهد.
در همین حال برخی از خانوادهها که زن خانواده را هنگام زایمان با نوزادانشان از دست دادهاند، میگویند نبود امکانات صحی و مشکلات اقتصادی باعث از دست دادن عزیزان شان شده است.
سمیعالله، باشنده ولایت جوزجان ولسوالی مگلجی در این مورد به رادیو آزادی گفت:
«در قریه ما شفاخانه نیست و از شهر دور هستیم. وضعیت خانمم وقتی خراب شد نتوانستیم سر وقت به کلینیک برسانیم. ابتدا طفل از بین رفت و مادرش نیز به دلیل خونریزی زیاد جانش را از دست داد.»
حلیم آغا، باشنده ولایت پروان ولسوالی سیاهگرد، نیز در صحبت با رادیو آزادی گفت: «زن کاکایم هنگام زایمان فشارش بالا رفته بود. داکترها تلاش زیادی کردند اما نتیجه نداد و او را از دست دادیم.»
داکتر محمد عارف حسن زی، متخصص صحت مادر و طفل، در گفتوگو با رادیو آزادی گفت این مشکل ریشه در فقر، تغذیه نادرست در هنگام بارداری و عدم دسترسی به امکانات صحی دارد.
«مرحله حاملهداری مرحلهای است که مادر و طفل هر دو در خطر هستند. به این معنی که مادر هر غذایی را که میخورد، دو تقسیم میشود. اگر مادر مریض شود، هم به خود ضرر میرسد و هم به طفل. رویه خانواده بسیار مهم است و باید مادر را به خوبی تغذیه کنند. در نه ماه حاملگی باید با داکتر در تماس باشد.»
در ادامه گزارش، پیو اسمیت، مدیر منطقهای صندوق جمعیت ملل متحد برای آسیا، به بار روانی اضافه شده بر زنان افغان ناشی از درگیریهای طولانی، محدودیتها و از دست دادن شغل اشاره کرده است.
در این گزارش آمده که مدیر منطقهای صندوق جمعیت ملل متحد با سرپرست وزارت صحت حکومت طالبان دیدار کرده است تا در مورد برنامهها برای گسترش زیرساختهای مراقبتهای صحی در سراسر کشور، ایجاد مراکز صحی جدید در مناطق محروم، بهبود خدمات صحی سیار و تقویت امکانات مراقبتهای صحی مادران و کودکان گفتگو کند.
پیش از این، سازمان جهانی صحت (WHO) اعلام کرده که روزانه نزدیک به ۲۴ مادر و ۱۶۷ کودک در سراسر افغانستان در نتیجه مرگهای قابل پیشگیری هنگام زایمان جانهای خود را از دست میدهند.
این سازمان همچنین گفته که برای مقابله با تهدیدات جدی به ۳۵۲ میلیون دالر اضافی برای افغانستان نیاز دارد و بهطور کلی بودجه ۴۲۳ میلیون دالری را برای سالهای ۲۰۲۴-۲۰۲۵ باید از کمککنندگان تأمین کند.