ΔΥΟ ΕΞΕΔΡΕΣ
Δεν ξέρω αν περάσατε από τη χθεσινή διαδήλωση, όμως αν περάσατε θα διαπιστώσατε πως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είχαν στήσει δύο διαφορετικές εξέδρες. Ο λόγος; Είχαν, τις τελευταίες μέρες, μια ανοιχτή κόντρα: στην πλευρά της ΓΣΕΕ δεν άρεσε το κεντρικό σύνθημα της ΑΔΕΔΥ που ζητούσε να κοπεί η εισφορά των δημόσιων υπαλλήλων υπέρ των ανέργων, υπέρ της ΔΥΑ δηλαδή. Οι δυο τους τα βρήκαν την τελευταία στιγμή, στο παρά πέντε, και έτσι οι ομιλίες έγιναν από την ίδια εξέδρα και σώθηκε και το σούσουρο. Η άλλη εξέδρα όμως δεν πρόλαβε προφανώς να ξεστηθεί και έμεινε παραπονεμένη.
ΟΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ
Ιδανικά, η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη ήθελε οι ανακοινώσεις της ιδρυτικής διακήρυξης το Σάββατο να γίνουν από το Ζάππειο, με κάθε επισημότητα. Και παρότι στην αρχή φάνηκε πως το αίτημα θα γινόταν δεκτό, τελικά απορρίφθηκε. Και για ποιον λόγο; Γιατί στη διαθήκη του Ευάγγελου Ζάππα, του εθνικού ευεργέτη που κληροδότησε το Ζάππειο, υπάρχει ένας όρος που λέει πως το Μέγαρο δεν μπορεί να δίνεται σε κόμματα που δεν έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Δεν θα έπρεπε, πάντως, να στεναχωριούνται γι’ αυτό – στην Κεντροαριστερά όλοι ξέρουν πως το Ζάππειο είναι και λίγο γρουσούζικο.
ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και καλή, το ξέρουν πια και οι περαστικοί διαβάτες από την Κουμουνδούρου. Οι βουλευτές που έχουν αρχίσει να συζητούν τις επιλογές που έχουν δεν είναι λίγοι – είτε μένουν στο κόμμα είτε έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί. Μόνο που ο δρόμος που οδηγεί στον Κασσελάκη δεν είναι ο μοναδικός που υπάρχει, ακόμα κι αν ο πιο «πράσινος» είναι πιο ανηφορικός και πιο αργός. Υπάρχουν λοιπόν βουλευτές που θα ήθελαν να πάνε στο ΠΑΣΟΚ και αυτοί που όντως έχουν μια πιθανότητα. Οι δεύτεροι είναι λιγότεροι σε αριθμό και ακούγονται λιγότερο αυτές τις μέρες, είναι πολύ πιο μετριοπαθείς. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως δεν ανήκουν (όλοι) στην προφανή μεριά.
ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Οι εκστρατείες των υποψηφίων πάντως συνεχίζονται κανονικά: ο Σωκράτης Φάμελλος, μία ημέρα πριν από το ντιμπέιτ, είχε συνάντηση με ανθρώπους του πολιτισμού σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα, ώστε να φτιάξει μια σχέση μεταξύ πολιτισμού και πολιτικής που, όπως λέει, «επιθυμεί να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές». Το παρών έδωσαν 30 άνθρωποι της τέχνης, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Νταλάρας, η Γιώτα Νέγκα, ο Νίκος Ζιώγαλας, η Αναστασία Μουτσάτσου και ο (αδελφός του πρώην υπουργού) Μανώλης Φάμελλος, αλλά και βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.