Добавить новость
ru24.net
World News
Ноябрь
2024

Viața și munca pe muchie de cuțit a unui genist ucrainean

0
„Dacă nu ești un genist experimentat, poți pleca în misiune, dar s-ar putea să nu te mai întorci”, glumește Andrii, comandantul unui pluton de geniști ucraineni.


Ne întâlnim cu Andrii, cunoscut ca „Porthos”, după unul dintre cei trei muschetari, la un centru de recreere din regiunea Donețk. Afară se întunecă deja. Ne întâlnim târziu pentru că luptătorii au avut sarcini de luptă în jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei în timpul zilei.


Geniștii nu duc lipsă de muncă aici. Practic, fiecare metru de pe linia frontului este minat.




Andrii s-a înrolat în armată în martie 2022, imediat după declanșarea invaziei ruse la scară largă. Nu avea experiență militară.


„Am locuit în Portugalia din 2009 până în 2013”, își amintește el. „M-am întors în Ucraina după ce s-a născut fiica mea. Soția și cu mine am decis că vrem ca ea să fie educată aici, în Ucraina, astfel încât să gândească la fel ca noi”.


În Portugalia, a lucrat ca zidar. Spune că a fost surprins de faptul că în țara vest-europeană mulți muncitori nu aveau studii, iar unii erau analfabeți.


„Când o persoană își primea salariul și trebuia să semneze pentru el, unii dintre ei doar îl marcau cu o cruce”, povestește Andrii.


La scurt timp după ce a ajuns înapoi în Ucraina, Rusia a anexat cu forța Crimeea și a declanșat prima fază a războiului din estul Ucrainei. Apoi a urmat invazia din 2022.




„Nu am ajuns imediat în prima linie”, își amintește Andrii.


Mai întâi, a făcut instruirea militară de bază, apoi s-a specializat ca genist însărcinat cu diverse misiuni de inginerie militară, cel mai important fiind lucrul cu minele.


„Am ajuns pe linia frontului în iulie 2022. Atunci a început cariera mea militară”, spune Andrii.


Acesta, împreună cu unitatea sa, au îndurat unele dintre cele mai dure bătălii din estul Ucrainei, apărând Bahmut și Soledar cât de mult au putut înainte ca ambele orașe să fie capturate de avansul rusesc. Astăzi, el lucrează la sud de Bahmut.


„Ceea ce vedeți în filmele de război sunt doar basme. În realitate este complet diferit”, spune Andrii. „Conflictul este ceva care se schimbă în fiecare minut, în fiecare secundă. Este imposibil să fii pregătit pentru orice”.


În timpul primei sale experiențe de luptă, își amintește veteranul, „nu mi-a fost frică, dar poate că dacă aș fi știut ce urmează mi-ar fi fost”.


„Am simțit teamă după primele misiuni de luptă”, spune Andrii. „Uneori, preluarea pentru o misiune era programată pentru ora 23.00, așa că mașina ajungea în miez de noapte. După cum se spune, așteptarea morții este mai rea decât moartea însăși.”




La întoarcerea dintr-o misiune de luptă, spune el, a apărut frica.


„Ajungi înapoi la punctul de evacuare unde este mai calm și începi să te gândești unde ai fost și ce ai făcut”, spune el. „Da, atunci apare frica”.


Andrii își amintește de o operațiune de minare a unei zone de lângă Bahmut, care a fost una dintre cele mai periculoase misiuni ale echipei sale.


„O poziție a fost luată cu asalt de trupele ruse, iar noi am fost însărcinați să intrăm și să o minăm. Ne-am îndeplinit misiunea [de instalare a minelor] și ne-am întors la pozițiile noastre. A doua zi, comandantul batalionului a sosit și a spus că această muncă ar trebui să fie făcută de o echipă de operațiuni speciale. Adică, nu am fost instruiți pentru astfel de sarcini”, spune Andrii.


După această operațiune, spune acesta, el și echipa sa „s-au considerat soldați buni”.


Cea mai grea parte a luptei, spune genistul, „este să-ți vezi fratele rănit lângă tine când nu-l poți ajuta”.


După ce trăiești alături de frații săi de arme, Andrii spune că „te atașezi, devii ca o familie. Apoi, când pierzi acea persoană și nu o poți ajuta, este foarte înfricoșător. Nu știi ce să-i spui ulterior familiei sale. Aceasta este cea mai mare teamă - să te simți neajutorat și incapabil să salvezi un prieten apropiat.”




În seara zilei următoare, mergem cu Andrii și echipa sa la o zonă de antrenament din spatele liniilor frontului, unde mai multe grupuri mici trag asupra țintelor și simulează misiuni de asalt. Andrii scoate încărcături pentru lansatoare de grenade, diferite tipuri de mine și o dronă FPV purtătoare de bombe care nu și-a atins ținta. El expune totul pentru a demonstra cum sunt neutralizate „jucăriile” periculoase.


„Dacă vedeți că nu există semnale sonore sau lumini intermitente, atunci vă puteți apropia de dronă pe propriul risc și o puteți inspecta”, explică Andrii.




Conform regulilor oficiale, este mai bine să nu vă apropiați de nici o dronă înarmată. În mod ideal, aceasta ar trebui distrusă de la distanță. Dar, cu suficientă experiență, poate merită să încercați să salvați o dronă.


„Primul lucru care trebuie făcut este să-i deconectați bateria principală. Al doilea este să examinați încărcătura explozivă și să găsiți detonatorul acesteia. Apoi, deconectați cu atenție detonatorul de la muniție”, explică Andrii.


„Dacă vedeți o baterie suplimentară, încercați să o dezactivați. Abia apoi, scoatem muniția, care va fi distrusă. Dacă este posibilă dezamorsarea dronei, aceasta va merge la prietenii noștri piloți de drone pentru piese de schimb”, spune Andrii.


Apoi, luptătorii pun o încărcătură de TNT deasupra unor muniții și sunt instalate detonatoare telecomandate.




Ne adăpostim, apoi auzim: „Detonare!” Cad pietre și se ridică un nor de praf. Explozia a avut loc la cel puțin 30 de metri distanță, dar poți simți cum unda de la detonație îți bate în piept. Mirosul de explozibil persistă în aer.


O situație la fel de dificilă este cum să neutralizezi o mină antitanc. Adesea, forțele rusești ascund explozibili „anti-lift” care declanșează mina mai mare atunci când un genist încearcă să o îndepărteze.


Dacă există pericolul ca un astfel de dispozitiv să se ascundă sub o mină antitanc, se folosește o tehnică specială pentru a muta mina de la distanță, pe care Andrii o demonstrează. Ne întoarcem din nou la adăpost. O frânghie merge de la poziția noastră în șanț până la mină. Un soldat smulge mina din locul ei cu o tragere bruscă de frânghie și o explozie răsună pe terenul de antrenament.


Folosind această metodă, un genist ucrainean ar fi nevătămat, dar există multe trucuri la care apelează trupele ruse pentru a provoca pagube maxime geniștilor.




Unele dintre istoriile lui Andrii ilustrează pericolele câmpului de luptă în sine.


„Unul dintre soldații noștri a modificat o sonerie de pus pe poartă ca să fie detonator. Nu știu la ce se gândea, dar a decis să agațe soneria într-un copac”, își amintește Andrii. „Apoi ucrainenii au trebuit să se retragă din această poziție. Trupele ruse au luat cu asalt zona și unul dintre soldații inamici - Dumnezeu știe la ce se gândea și el - a apăsat butonul soneriei. Jumătate din grupul său a fost nimicit în explozie”.


Una dintre cele mai periculoase situații a fost atunci când a întâlnit o mină rusească POM-3. Dispozitiv de temut, care este aruncat în aer, echipat cu un senzor suficient de sensibil pentru a exploda dacă cineva intră în raza sa de acțiune.


„Deminasem teritoriul într-o zonă. Totul mergea bine. Apoi, șoferul nostru a zărit o parașută de la una dintre aceste mine. Apoi a mai făcut câțiva pași și a strigat că el crede că vede o mină POM-3. Toată lumea a înghețat pentru că ar fi trebuit să detoneze deja”, spune Andrii. „Se pare că bateria minei se descărcase. Ar fi trebuit să se autodistrugă, dar nu a făcut-o. Am decis să tragem în ea cu o mitralieră de la o distanță sigură. Nu a explodat, ci doar s-a rupt în bucăți.




„Mai târziu, am avut misiunea de a intra în același câmp pentru a ridica o dronă căzută”, continuă Andrii. „Am căutat o zonă sigură pentru a intra pe acest câmp, dar erau containere goale de mine POM-3 împrăștiate peste tot. Era destul de clar că aceste mine erau împrăștiate în toată zona. Comandantul a fost informat, iar el a anulat misiunea. A decis că viața unui genist nu merită o dronă”.


„Există o opinie conform căreia geniștii sunt trupe de unică folosință”, spune Andrii, pe jumătate în glumă.


În ceea ce privește sprijinul psihologic, Andrii spune: „Familia ta militară, frații cu care trăiești, sunt cea mai importantă rețea a ta. Fără ei, lucrurile ar deveni foarte repede intolerabile. Suntem șapte persoane în echipa noastră. Locuim cu toții sub același acoperiș. Sunt băieți mai în vârstă și mai tineri, dar toți ne susținem reciproc.


„Apoi este soția ta - acest sprijin este important. Apoi este fiica mea, care mă sună și îmi spune: „Tată, mă poți suna oricând. În orice moment, sună-mă, vorbește cu mine”.


Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te



Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus



В Солнечногорске сотрудники Росгвардии почтили память коллег, погибших при исполнении служебного долга

В Подмосковье сотрудники Росгвардии задержали гражданку, находившуюся в федеральном розыске

В Подмосковье росгвардейцы пришли на помощь пострадавшим в результате ДТП

В Подмосковье сотрудники Росгвардии задержали гражданку, находившуюся в федеральном розыске


Новогодний хит! от MYAKESH Слушайте «Новогоднюю»!

Уссурийский дизельный дивизион Желдорреммаш освоил новый вид продукции

Техник-паспортист СЛД «Сольвычегодск» Марина Созинова отмечена Благодарственным письмом от Совета женщин Сольвычегодского региона.

Сеть клиник «Будь Здоров» запустила медицинского GPT-ассистента


Lucas County Dogs for Adoption: 11/28

Derek Chisora unveils plan for shock career change once he’s retired from boxing – but plans dream 50TH fight first

Best Black Friday office chair and desk deals: November 28

What to know before Stanford visits SJSU for Bill Walsh Legacy Game


В России теперь можно купить добротный японский кроссовер дешевле 2 млн рублей

StarLine на Международном полимерном симпозиуме

Новодевичий монастырь снятый на телефон Xiaomi Redmi 12.

Лето на верховых болотах Ленинградской области


Plug In Digital перевыпустит Serial Cleaner на iOS и Android

The best-selling graphics card deals on Amazon right now, and which we recommend

Riot is flexing its anticheat Vanguard by placing a bounty of up to $100,000 for anyone brilliant enough to find and report gaps in the system

Suicide Squad: Kill the Justice League is $3.50 on Steam, letting you poke around one of 2024's most interesting failures for the price of a cheeseburger


Секретар Миколаївської міськради у робочий час у нетверезому стані рекламував свій бізнес


Новогодний хит! от MYAKESH Слушайте «Новогоднюю»!

Time to Cashmere

Алексей Тузов для Известий: Эксперт спрогнозировал рост цен на авто из-за увеличения утилизационного сбора

Алексей Тузов для РБК Autonews:В России возник дефицит оригинальных запчастей




Time to Cashmere

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Отделение СФР по Москве и Московской области оплатило свыше 243 тысяч дополнительных выходных дней по уходу за детьми с инвалидностью

Назван размер не облагаемого налогом дохода по вкладам за 2024 год

Mos ID упростит покупку театральных билетов по новым правилам


Бои за Курахово: ключевая для обороны города деревня Старые Терны очень скоро падëт (КАРТА)

Авто с двумя мужчинами в салоне вылетело с моста в Саратовской области

"Неделя со 2 декабря нанесет нам удар в спину". Синоптики дали новый прогноз

Водителей ждет ряд изменений с приходом зимы


Бублик проиграл на турнире в Санкт-Петербурге

Хачанов намерен вернуться в топ-10 рейтинга ATP в следующем году

Джокович объяснил, почему выбрал Энди Маррея своим тренером

Андреа Петкович заявила, что Синнера не включили в номинанты премии ATP из-за допинг-дела


1 декабря в истории Асбеста

Трамп предложил бывшему работнику Пентагона Пателу должность главы ФБР

"Неделя со 2 декабря нанесет нам удар в спину". Синоптики дали новый прогноз

Дьяков назвал фаворита матча «Ахмат» - «Динамо»


Музыкальные новости

Рэперу Джигану пришлось искать Оксану Самойлову в лесу без связи

Диана Арбенина упала с балкона в зал во время концерта в Петербурге

Волочкова озвучила подробности многолетнего конфликта с матерью

VK Музыка подвела итоги года: MACAN, Miyagi & Эндшпиль, Баста и другие артисты — в топе прослушиваний за 2024-й



Алексей Тузов для РБК Autonews:В России возник дефицит оригинальных запчастей

Замдиректора Росгвардии вручил медали победителям соревнований по самбо в Москве

Алексей Тузов для Известий: Эксперт спрогнозировал рост цен на авто из-за увеличения утилизационного сбора

Из пункта М в пункт П // «Ъ» напоминает, сколько времени уходило в разные времена на дорогу из Москвы в Петербург по воде, по земле и по воздуху


Time to Cashmere

Сергей Собянин. Главное за день

Генерал-полковник Алексей Воробьев принял участие в пленарном заседании XXVI Всемирного русского народного собора

В Солнечногорске сотрудники Росгвардии почтили память коллег, погибших при исполнении служебного долга


Первая Снежная Битва Под Бородино

Водитель Mitsubishi насмерть сбил женщину на севере Москвы

Как подготовить машину к зиме

Из пункта М в пункт П // «Ъ» напоминает, сколько времени уходило в разные времена на дорогу из Москвы в Петербург по воде, по земле и по воздуху


Посол Германии объяснил звонок Шольца Путину

Ядерный удар в ответ: Москва рассматривает новый опасный план - Sky News

Посол ФРГ назвал основную мысль Шольца в телефонном разговоре с Путиным

Путин передал часть функций по развитию фонда "Сколково" властям Москвы





«Гнев врачуется временем»: зачем разводящимся супругам нужны три месяца на примирение

Онколог напомнил москвичам о важности проходить профилактические обследования ЖКТ

В Петербурге и Ленобласти вырос спрос на антидепрессанты на 17%

Подросток попал в больницу из клуба из-за отравления неизвестным веществом


Βмecтο угля мοжeм тοпить муcοpοм – пapтия Зeлeнcκοгο пοдбaдpивaeт «гpοмaдян»


ЦСКА спас ничью в матче с "Рубином" в РПЛ, благодаря голу Лукина на 96-й минуте

ЦСКА и "Рубин" огласили стартовые составы на матч 17-го тура РПЛ

Красавицы из Ульяновска завоевали гран-при конкурса «Топ-модель России-2024»

Первая Снежная Битва Под Бородино


Промышленность Беларуси и России выходит на новый уровень взаимодействия



Собянин: Ежегодно реставрируется около 500 объектов культурного наследия

Сергей Собянин объявил о начале приема заявок на архитектурную премию Москвы

Собянин рассказал о памятниках архитектуры, которые реставрируют в Москве

Сергей Собянин. Главное за день


Вешенка, дрожалка, булгария: какие грибы можно встретить в Москве зимой

Состоялась внеочередная XXXI Конференция Якутского регионального отделения ЛДПР

Дерево с бородой растет в амурском лесничестве

В Hybrid Platform появилась функция создания кастомных метрик


Назван размер не облагаемого налогом дохода по вкладам за 2024 год

Дьяков назвал фаворита матча «Ахмат» - «Динамо»

В Москве бабушка в воспитательных целях порезала внука ножом

ВВС Сирии остановили наступление террористов, разбив колонну бронетехники


В Архангельске определили чемпионов Поморья по настольному теннису

Декабрь спрогнозировали россиянам синоптики

В Архангельске представили выставку «Мечта о Севере. Снегурочка»

События Архангельской области признали лучшими в финале премии Russian Event Awards – 2024


В рейтинге качества жизни российских городов Ростов обвалился сразу на 17 мест

Россияне активно воруют масло из магазинов по всей стране

«Жить стало лучше, жить стало веселее». Севастополь и Симферополь - в лидерах российского рейтинга по уровню жизни в 2024 году

В России массово воруют масло: за неделю заведено около 50 дел


Синоптики сообщили о дождливой погоде и до плюс 4 градусов в Москве в первый день зимы

Мать оставила полугодовалого ребенка в снегу в Нижнем Новгороде

WSJ: Китай стал изучать опыт России по противодействию западным санкциям

Заболеваемость микоплазменной пневмонией начала расти в России












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
WTA

Шнайдер: договорились с Андреевой играть весь сезон вместе на ТБШ и WTA 1000






«Чәчләре чуалган, үзе гарипләнгән». Әни кеше кыз баласын диван астында тартмада асраган

Мать оставила полугодовалого ребенка в снегу в Нижнем Новгороде

FT: экономика России говорит Западу «продолжайте воевать»

Турция нарушила Астанинские и Сочинские соглашения - Дамаск имеет полное право на удары