Добавить новость
ru24.net
World News
Ноябрь
2024

Macron Fransızların Batı Afrikalı askerleri öldürmesini ilk kez katliam olarak kabul etti

0

1940'ta Fransız Ordusu için savaşan Batı Afrikalı askerlerden 35 ila 400'ünün, 1 Aralık 1944'te Fransız askerleri tarafından öldürülmüştü. Fransızlar, bu olayın sebeplerini maaşlarının ödenmemesi nedeniyle çıkan bir isyan olarak tanımlamıştı.

Senegal Cumhurbaşkanı Faye'den Macron'a cevap

Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, mektubu aldığını ve Associated Press tarafından görülen bu mektubun, "Thiaroye'deki bu acı olayın bütün gerçeklerinin nihayet ortaya çıkması için kapıyı açması gerektiğini" ifade etti. Faye, dedi.

Macron Thiaroye Katliamı'nı ilk kez kabul etti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1944 yılında Batı Afrikalı askerlerin Fransız Ordusu tarafından öldürülmesini ilk kez "katliam" olarak tanıdığı mektubunda, ifadeleri yer aldı. Macron ayrıca, " belirtti ve " dedi.


Mektup, Senegal’deki yakın tarihli yasama seçimlerinin ardından geldi. Bu seçimlerde hükümetin PASTEF partisinin kesin bir çoğunluk kazanması, yeni seçilen Cumhurbaşkanı Faye'ye kampanya sırasında vaat ettiği kapsamlı reformları hayata geçirme konusunda net bir yetki verdi. Bu reformlar arasında, Fransız şirketlerinin Senegal'deki ekonomik etkisinden daha fazla bağımsızlık sağlama hedefi de bulunuyor.

Thiaroye Katliamı


İkinci Dünya Savaşı'nda Fransız Batı Afrikası bünyesinde savaşan Senegalli nişancılara (Tirailleurs Senegalais) yapılan katliamın üzerinden 80 yıl geçmesine karşın Fransa'nın olaya ilişkin sır perdesini aralamak adına arşivlerini açması bekleniyor.



Paris yönetimi bu sayının uzun süre 35 olduğunu söylese de 2014'te dönemin Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Thiaroye mezarlığına yaptığı ziyarette 70 kişiden bahsetmesi, gerçek sayının tahmin edilenden fazla olduğunu ortaya koydu.


"Makinalı tüfekle katledildiler"

Ölü sayısının hala belirsiz olduğuna vurgu yapan Leye, olaydan kurtulan 34 kişinin 1 ila 10 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldığını ancak hepsinin 2 yıl içinde serbest kaldığını kaydetti.


Leye, dedi.

"Savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlendi"

Afrikalı Hukukçular Derneğinin (AJA) Sözcüsü Marie Bouare de Fransa'nın iddia ettiği gibi bir ayaklanmanın yaşanmadığının altını çizdi.


Bouare, diye konuştu.


Nişancılardan birinin Fransa Savunma Bakanlığına açtığı davayı kazandığını hatırlatan Bouare, diğer kurbanlara da itibarlarını iade etme adına bir duruşma yapılması gerektiğine ve bu bireysel davanın emsal teşkil edebileceğine dikkati çekti.


"Madalya takacağınıza katlettiniz"

Başkent Dakar'daki Cheikh Anta Diop Üniversitesi Tarih Fakültesi Dekanı Mor Ndao da dedi.


Ndao, cepheden iyi haberler gelmeye başlayınca Fransa'nın Afrikalı askerlerden bir an evvel "kurtulmak" istediğini vurgulayarak, 6 ay içinde 9 bin 678 Senegalli nişancının ülkesine gönderildiğini söyledi.


Fransa için savaşan 17 bin Senegalli ya öldürüldü ya da kayboldu

Thiaroye mezarlığından bulunan 202 isimsiz mezar, katliamın önemli sembollerinden kabul edilse de sayıları tam olarak bilinemeyen kurbanların kampa yakın bir alandaki çukura gömüldüğü tahmin ediliyor. Fransa Savunma Bakanlığı verilerine göre, İkinci Dünya Savaşı boyunca cephede savaşan 17 bin Senegalli Nişancı ya öldürüldü, yaralandı ya da kayboldu.

Aileler arşivlerin açılmasını istiyor

Fransa'nın en eski sömürgesi Senegal, 1895'ten 1946'ya kadar Fransız Batı Afrikası içinde yer aldı. Senegal, 1946'da Fransa'nın uzak toprağı kabul edildi, 1958'de özerk bir yönetime dönüştü, 1960'ta da tam bağımsızlığını kazandı. Her yıl 1 Aralık'ta Thiaroye mezarlığında, 1 Aralık 1944'te öldürülen Senegalli nişancılar için anma programları düzenleniyor.


Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları, yaklaşık 400 Senegalli nişancının Fransız askerleri tarafından öldürüldüğünü belirterek, Fransa'dan arşivleri açmasını talep ediyor.


Macron UCM'nin kararını uygulayacak: Netanyahu Fransa'ya girerse tutuklanacak

Paris'te Siyonist provokasyon: Sorumluluk Macron ve bakanında

Macron’un kabusu ‘Sarı Yelekliler’ 6. yılında: 'Macron istifa' sloganları sokakları inletti

Kanadalı aktivistlerden Macron'a soğuk duş: İsrail'e silah gönderdin




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Australian Open

Джокович снялся с полуфинала Australian Open в Мельбурне






Редакция одобряет: куда сводить девушку на первое свидание

В преддверии Дня российского студенчества и 270-летия Московского университета, отмечаемых 25 января, Владимир Путин посетил Музей истории МГУ имени М.В.Ломоносова и вручил коллективу университета орден «За доблестный труд»

Дом Карамзина в Нижнем Новгороде стал лауреатом премии «Наследие дороже»

Саперы проверят найденный предмет на парковке в Марьиной роще Москвы