زمستان و روزگار تلخ متقاعدین افغانستان؛ « به هر در که میرویم کسی پاسخ نمی دهد، تنخواه ما را نمیدهند»
افندی سنگر که اخیراً به خاطر دریافت یک راه حل در زمینۀ پرداخت حقوق متقاعدین افغان به قندهار نیز سفر کرده بود، شام دیروز(۳۰ نوامبر) به رادیو آزادی گفت:
"به هر دروازۀ که رفتیم و پیش هر وزیری که رفتیم، می گویند که این حق شماست و پول معاشات شما را تادیه می کنیم، ولی از این وعده های آنها تقریباً سه سال گذشت. خودم دوازه شب را در قندهار سپری کردم، تا مشکلات متقاعدین را به شیخ صاحب (ملا هیبت الله اخندزاده رهبر طالبان) برسانم، تا صدا و فریاد متقاعدین را بشنود و مشکل ما حل شود، اما تا هنوز مشکلات ما حل نشده است."
حکومت طالبان بدون أرائۀ دلایل مشخص سیستم تقاعد را در افغانستان لغو کرد و بر اساس دستور ملا هیبت الله اخندزاده رهبر طالبان، سر از ماه اول سال ۱۴۰۳ شمسی، از معاشات کارمندان ملکی و نظامی در أفغانستان پول تقاعد وضع نمی شود.
اما این تصمیم طالبان، پرسش های زیادی را به وجود آورده و این سوال اساسی را مطرح می کند که مسولیت طالبان در برابر کسانیکه قبل از سال ۱۴۰۳ شمسی تقاعد کرده اند، چیست؟
از پوهاند نصرالله ستانیکزی استاد سابق پوهنزی حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل این سوال را پرسیدیم و وی چنین پاسخ داد:
"ضمن اینکه حق کار و تبعات آن از جمله حقوق تقاعد، از زمرۀ حقوق اساسی و بنیادی شمرده می شود، متقاعدینی که مستحق تقاعد در أفغانستان شناخته می شوند، این از جمله حقوق اکتسابی آنهاست. از طرف دیگر اصل اینست که قانون به ماقبل رجعت نمی کند، رهبر طالبان در سال ۱۴۰۳ فرمان مبنی بر ختم تقاعد را صادر کرد، در حالیکه این قانون به مابعد اثر دارد، نه به ماقبل."
در حالیکه فصل سرما در أفغانستان آغاز شده، شماری از متقاعدین که احساس می کنند، فراموش شده اند، با گذاشتن پیام های مملو از درد تلاش می کنند، تا از روزنۀ رادیو آزادی صدایشان را به گوش حاکمان فعلی در أفغانستان برسانند:
"صدای ما متقاعدین را به گوش مسولین طالبان برسانید که حقوق ما را بپردازند. برادر! نه کسی خیرات می دهد، نه هم عشر و ذکات و یا مفت است. ما وظیفه اجرا کردیم و از معاش ما پول تقاعد وضع شده، لطفاً حقوق ما را اجرا کنید، ما أولاد دار هستیم، نه کار است و نه بار، ما چطور کنیم؟"
این در حالیست که برنامۀ غذایی سازمان ملل متحد در افغانستان"دبلیو. اف. پی" اخیراً با ابراز نگرانی در مورد وضعیت بشری در این کشور هشدار داده، گفته که در حال حاضر بیش از 27 میلیون افغان به کمکهای عاجل بشری نیاز دارند.