Οι επίμονοι πράσινοι
Πάνω από το 70% των αιτήσεων για νέες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που έγιναν όλες τις προηγούμενες ημέρες – και στην Black Friday – αφορούσαν τα πολύ φτηνότερα και… ασφαλή σταθερά μπλε τιμολόγια. Καλό νέο, οι καταναλωτές ενδιαφέρθηκαν. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι ακόμα και με αυτό το κύμα των νέων μπλε τιμολογίων η αναλογία των «εκτεθειμένων» στις αυξήσεις καταναλωτών των κυμαινομένων (κυρίως πράσινων) τιμολογίων κινείται περίπου στο 7 προς 3. Από τις 7 εκατομμύρια παροχές που έχει στη χαμηλή τάση η χώρα, ένα ποσοστό της τάξης του 70%, δηλαδή περίπου 4-5 εκατομμύρια καταναλωτές, έχουν μείνει στο πράσινο τιμολόγιο απροστάτευτοι από τις μεταβολές. Για την ακρίβεια, όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας θα περιμένουν μήνα με τον μήνα να ακούσουν τι θα τους πουν πρώτα οι εταιρείες προμήθειας και στη συνέχεια ο υπουργός Ενέργειας και κατά πόσο θα τους προστατεύσει, ώστε να μάθουν σε ποια τιμή θα πληρώσουν το ρεύμα της κατοικίας τους.
Το εντυπωσιακό που δείχνει και μια ξεκάθαρη έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών (η οποία πρέπει να μας προβληματίσει όλους) είναι ότι όλον τον προηγούμενο μήνα υπήρχαν διαθέσιμα στην αγορά προγράμματα μπλε τιμολογίων, σταθερής διάρκειας, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτήν που με επιδότηση θα εξασφαλίσει το κράτος αυτή την εβδομάδα για τα πράσινα. Οι τιμές για τα σταθερά τιμολόγια σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) ξεκινούν από 8,5 σεντς ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 44% φθηνότερα από τα περίπου 15 σεντς που είναι ο στόχος διαμόρφωσης των «πράσινων» τιμολογίων με τις επιδοτήσεις που θα χρειαστεί πιθανότατα να καταβάλει η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής αυτή τη στιγμή διατίθενται στην αγορά επτά σταθερά τιμολόγια με τιμή χαμηλότερη από 10 σεντς ανά κιλοβατώρα και άλλα 8 κάτω από 15 σεντς, για διάρκεια από 6 έως 12 μήνες και πάγιο από 5 έως 10 ευρώ τον μήνα. Κι όμως, οι περισσότεροι καταναλωτές ρεύματος στην Ελλάδα παραμένουν στα «πράσινα», εκτεθειμένοι στις αυξήσεις της κιλοβατώρας ή προστατευμένοι στο ποσοστό που μπορεί να τους καλύψει το ελληνικό κράτος.
Η κυβέρνηση με την εισαγωγή των πράσινων τιμολογίων πριν από έναν χρόνο κατάφερε πράγματι να μας κάνει όλους πιο ενεργούς πολίτες. Να μάθουμε πόσο ρεύμα καταναλώνουμε, πόσο μας χρεώνουν οι προμηθευτές. Για κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως οι αγρότες, κατάφερε με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο να επιτύχει σταθερές τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 9 και 12 σεντς ανά κιλοβατώρα, κατοχυρώνοντας χαμηλότερο κόστος παραγωγής και εξασφάλιση ότι δεν θα βρίσκεται το αγροτικό εισόδημα εκτεθειμένο στα πάνω-κάτω της αγοράς ενέργειας.
Πλέον πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Ολη αυτή η κατάσταση με τους πολλούς να μένουν αδρανείς και εκτεθειμένοι στα πράσινα τιμολόγια δημιουργεί ένα νέο κοινωνικό πρόβλημα. Μαζί με τους επίσης πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες ενεργοβόρων δραστηριοτήτων που δεν έχουν ούτε τις λύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων (διμερή συμβόλαια) ούτε αυτές των απλών οικιακών καταναλωτών δημιουργείται η ανάγκη μιας άμεσης και μεγαλύτερης ρύθμισης, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις σταθερών τιμών, ικανών να προγραμματίσουν όχι μόνο τα οικονομικά μιας επιχείρησης αλλά τις ζωές όλων μας.