طالبان نشرات تلویزیون « آرزو» را در کابل متوقف کردند، خبرنگاران خواهان پایان یافتن محدودیت ها اند
این مرکز شام چهارشنبه با نشر اعلامیه ای از استخبارات و اداره امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان خواسته است که محدودیتها بر رسانه ها را لغو کرده، خبرنگاران بازداشت شده این رسانه را هرچه زودتر آزاد کنند و دفتر این رسانه را باز کنند.
سمیه ولی زاده مسول کمیته دادخواهی و ارتباطات این مرکز به رادیو آزادی گفت:
" آنچه که در حال حاضر از طرف طالبان دلیل بسته شدن دفتر این رسانه گفته شده است، نشرات این رسانه خلاف پالیسی آنها و مبتذل بوده است، اما منابع آگاه به ما گفتند که این رسانه به دلیل همکاری با رسانه های تبعیدی بسته شده است. مسدود شدن رسانه ها خلاف قانون رسانه های همگانی افغانستان است، مرکز خبرنگاران افغانستان خواهان باز شدن دفتر این رسانه است تا فعالیت های خود را از سر بگیرد."
این در حالی است که به گفته مرکز خبرنگاران افغانستان، حوالی ساعت ۹:۳۰ صبح روز چهارشنبه، کارمندان استخبارات و اداره امر به معروف حکومت طالبان به دفتر تلویزیون آرزو در منطقه "کارته سه" کابل هجوم بردند. آنان پس از بازجویی و بدرفتاری با کارکنان این رسانه، هفت تن از آنان را بازداشت کرده و دفتر تلویزیون را بستند.
مقامات طالبان تاکنون در این باره چیزی نگفتند.
حکومت طالبان پیش از این نیز دفاتر شماری از رسانه ها در کابل و ولایات مختلف را به اتهام نشر مطالب خلاف اصول مورد نظرشان مسدود کرده بود. برخی از این رسانه ها تنها پس از ارائه ضمانت، مجدداً اجازه فعالیت یافته اند.
طالبان در سه سال حاکمیت مجدد شان، محدودیت های زیادی بر رسانه ها و خبرنگاران وضع کردند، که در تازه ترین مورد بر اساس قانون امر به معروف و نهی از منکر این گروه عکاسی و فلمبرداری از موجودات زنده را در ولایت های هرات ننگرهار ، قندهار، هلمند ، میدان وردک ، تخار، بادغیس و پکتیا ممنوع کرده اند.
خبرنگاران ادامه محدودیت های بر رسانه ها و خبرنگاران افغانستان را نگران کننده می دانند.
مینه اکبری یک خبرنگار به رادیو آزادی می گویند:
"اینکه طالبان وارد دفاتر رسانه ها میشوند، خبرنگاران را مورد لت وکوب قرار می دهند، بازداشت میکنند و زندانی میسازند، برای ما بسیار نگران کننده است. خواست ما از حکومت کنونی این است که این محدودیتها را بردارد، زیرا رسانه در یک جامعه نقش حیاتی دارد. بدون حضور رسانه ها، چگونه میتوانیم پیشرفت و ترقی یک کشور را انعکاس دهیم و اطلاعات را به مردم منتقل کنیم؟"
از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در بیش از سه سال گذشته فضای رسانه ای در این کشور به شدت محدود شده است و فعالیت بسیاری از رسانه های تصویری ، شنیداری و چاپی متوقف شده اند.
پیش از این دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان(یوناما) در گزارشی به تاریخ ۲۶نومبر گفت که ، از ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱ میلادی تا ۳۰ سپتمبر سالجاری میلادی، ۳۳۶ مورد نقض حقوق بشر علیه خبرنگاران به شمول ۲۵۶ مورد دستگیری های خودسرانه، ۱۳۰ مورد شکنجه و بدرفتاری و ۷۵ مورد فشار و تهدید را مستند ساخته است.
در این گزارش گفته شده است که خبرنگاران و رسانه ها از جمله با سانسور و محدودیت شدید دسترسی به اطلاعات روبه رو اند.