واکنشها به اقدام تازهٔ طالبان؛ راشدخان: ممنوعیت دختران از آموزش در بخش صحی مرا ناراحت کرده
او شب گذشته در صفحه فیس بوک خود نوشته است که " تهداب پیشرفت و ترقی هر کشور تعلیم است، خواهران ما حق دارند که تحصیل کنند، نه تنها در بخش صحی بلکه در تمام بخش های خدمت کنند."
او افزوده است که : " دیدن تصاویر و ویدیو های از ناراحتی خواهران و مادران ما در رسانه های اجتماعی بسیار دردناک است."
راشد خان از طالبان خواسته است که در تصمیم خود بازنگری کنند.
درهمین حال، محمد نبی عیس یخیل، بازیکن دیگر تیم ملی کریکت افغانستان نیز این تصمیم را ناعادلانه خواند و از حکومت طالبان خواسته این تصمیم را لغو کند و به دختران اجازه تحصیل بدهد.
او ناوقت روز چهارشنبه در صفحه فیسبوک خود نوشته است، بسیار ناراحت کننده است که طالبان تنها فرصت در دست داشته دختران یعنی آموزش در بخش طبی را نیز از دختران گرفته اند.
او افزود که افغانستان در کنار مردان به زنان تحصیل کرده نیاز دارد.
رحمان الله گربز، دیگر بازیکن تیم ملی کریکت، در صفحه فیسبوک خود آیاتی از قرآن کریم را منتشر کرده که اهمیت آموختن علم را برای زنان و مردان بیان میکند. او نوشته است که تعلیم بر زن و مرد فرض است.
ورزات صحت عامه حکومت طالبان روز دوشنبه این هفته جاری به فرمان ملا هبت الله آخندزاده رهبرطالبان را که هنوز به طور رسمی تأیید نشده، انستیتوت های طبی را در سراسر افغانستان به روی دختران بست.
این انستیتوت های طبی آخرین روزنه امیدی بود که با توجه به نیاز به نیروی کار زنان در بخش صحی، ممنوعیت تحصیل دختران در آنها اعمال نشده بود.
آیا واکنش بازیکنان تیم ملی کریکت افغانستان میتواند نظر طالبان را درباره آموزش دختران تغییر دهد؟
واصل ساپی تحلیلگر کریکت در این باره می گوید:
"این توییت های که اکنون از سوی بازیکنان منتشر می شوند یا قبلا منتشر شدند، به نظر من تأثیری بر طالبان نخواهند داشت. چراکه تمام جهان، سازمان ملل متحد و کشورهای بزرگ از طالبان در این زمینه خواستند که این محدودیتها را بردارند، اما این درخواستها تاکنون هیچ اثری نداشته است و روند محدودیتها همچنان ادامه دارد."
ممنوعیت طالبان بر آموزش دختران در مکاتب و پوهنتون ها و اکنون در رشته های طبی، واکنشهای گسترده داخلی و بین المللی را برانگیخته است.
هئیت معاونت سازمان ملل متحد برای افغانستان (یوناما)، دو روز پس از اعلام این ممنوعیت، با انتشاراعلامیهٔ نگرانی عمیق خود را ابراز کرد و هشدار داد که در صورت تأیید رسمی این تصمیم، نظام صحی افغانستان و توسعه کشور، آسیبهای جدی را متحمل خواهد شد.
یوناما همچنین از طالبان خواسته است که در این تصمیم خود تجدیدنظر کنند.
از سوی دیگر، انجمن مدافع حقوق بشر دراعلامیها ی اعلام کرده که تصمیم طالبان برای محروم کردن دختران از آموزش صحی میتواند به افزایش میزان مرگ ومیر مادران و کودکان در سراسر کشور منجر شود.