Efter bidragshärvan – Botkyrka krävs på 10 miljoner
Lyssna: EMBARGO 08 Botkyrka krävs på 10 miljoner ME3 APP
Botkyrka kommun krävs nu på över 10 miljoner kronor av Socialstyrelsen.
Det efter Ekots avslöjanden om härvan med statsbidrag som skulle ha gått till att förhindra gängrekrytering.
Socialstyrelsen anser att kommunen använt pengarna till fel saker, som till exempel pysselmaterial.
Pärlplattor, metspö, brädspel och Playstation. Det är några av de saker som Botkyrka kommun köpt in för det här särskilda statsbidraget, vars syfte är att stoppa de kriminella gängens rekrytering av barn och unga.
Socialstyrelsen, som med anledning av vår rapportering granskat kommunen, kräver nu tillbaka totalt 10,6 miljoner av de cirka 17 miljoner Botkyrka fick förra året.
Myndigheten slår fast att kommunen inte lyckats visa att pengarna använts korrekt.
Miljoner för webbutbildning
Ett exempel på det är framtagandet av en webbutbildning för personal i kommunen – och som handlar om våld. Kostnaden uppgår till över fyra miljoner kronor, och Socialstyrelsen menar att det här borde kommunen betalat ur egen ficka.
Myndigheten tycker inte heller att ett projekt om berättarkonst och filmkunskap för 1,7 miljoner ska bekostas av statsbidraget.
Kräver tillbaka mer för New York-resa
Botkyrka har sen tidigare redan betalat tillbaka flera hundra tusen kronor för den kritiserade New York-resan som Ekot tidigare avslöjat. Socialstyrelsen vill nu ha tillbaka ytterligare över 100 000 kronor som användes för förberedelser till den resan och en parfymworkshop.
Misstänker att handling efterhandskonstruerats
Socialstyrelsen pekar också på brister i Botkyrkas bokföring och att det varit svårt att följa pengarna – och de misstänker till och med att det finns handlingar som skapats i efterhand när myndigheten ställt frågor. Så här står det i skrivelsen:
“Anställningsavtalet bedöms sannolikt vara efterhandskonstruerat”.
Socialstyrelsen: ”Slår mot unga i utsatta områden”
I ett pressmeddelande säger Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson nu på morgonen att ”Brister i hanteringen skadar inte bara förtroendet för lagar och regler utan slår mot barn och unga i utsatta områden”.
Botkyrka har nu fram till mitten av januari på sig att ge sin syn på det här återkravet. Sen fattar Socialstyrelsen ett slutgiltigt beslut.
Ekot söker Botkyrka kommun och Socialstyrelsen för kommentarer.