Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Είδωλα Ραιβά» του δικηγόρου Περικλή Β. Κατσαούνη
0
Στην ιστορική Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής του Τριπολιτσιώτη δικηγόρου Αθηνών Περικλή Β. Κατσαούνη, με τίτλο «Είδωλα Ραιβά», που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Περισπωμένη».
Το συντονισμό της παρουσίασης είχε ο Χάρης Κονιδάρης,
δικηγόρος Αθηνών και δημοσιογράφος, διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συντονιστής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος με «λόγια καρδιάς» για τον ποιητή, με τον οποίο συνδέει στενή φιλία από τα φοιτητικά τους χρόνια, αναφέρθηκε στην αποτύπωση προσωπικών βιωμάτων του ποιητή στους στίχους του, αλλά και στην εξέχουσα θέση της έννοιας της αξιοπρέπειας στην ποίηση του Κατσαούνη.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός,
ο οποίος υπεισήλθε στην ανάλυση του ποιητικού έργου. Επισήμανε, μάλιστα, πως ο ποιητικός λόγος δεν μπορεί να εμποδιστεί από την ενασχόληση με τη νομική επιστήμη και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ποιήματα της συλλογής που γράφτηκαν με αφορμή ιστορικά γεγονότα, όπως το «Νοβοτσερκάνσκ» και «Τ’ αδέλφια μάλωσαν».
Στη συνέχεια, τόσο για την ποιητική συλλογή όσο και τον ίδιο τον ποιητή μίλησαν ο Χάρης Ιωσήφ, σημαντικός σύγχρονος ποιητής, μεταφραστής και κριτικός λογοτεχνίας και ο Παναγιώτης Κατσαρός, δικηγόρος Αθηνών και ποιητής.
Ο Χάρης Ιωσήφ με γλαφυρό λόγο αναζήτησε τις ποιητικές καταβολές του Κατσαούνη και αποκρυπτογράφησε τις μύχιες σκέψεις του ποιητή, εμβαθύνοντας σε σημαίνουσες λέξεις και σε ιδιαίτερους στίχους. Από την άλλη, ο Παναγιώτης Κατσαρός επικεντρώθηκε περισσότερο στον ίδιο τον ποιητή και στον τρόπο που οι ποιότητές του μετουσιώθηκαν σε ποίηση.
Ο Περικλής Κατσαούνης έκλεισε την παρουσίαση με την ανάγνωση ποιημάτων από τη συλλογή, χαρακτηριστικά της ποιητικής του αναζήτησης και της προσωπικής του έκφρασης.
Ενδεικτικά, παραθέτουμε το ποίημα «Μαθηματική προσέγγισις», το οποίο αναφέρεται σαφώς στο πολυσύνθετο του συναισθήματος της αγάπης και στις αντιφατικές επιρροές που μπορεί να έχει στη ζωή ενός ανθρώπου, ανάλογα με τις υπόλοιπες συνθήκες της ζωής.
Εξ ου και μπαίνει στο παιχνίδι η θεωρία του χάους, καθώς η «πεταλούδα» αποτελεί αναφορά στο φαινόμενο της πεταλούδας και μια ποιητική μεταφορά στη θεωρία του χάους, όσον αφορά στην ευαίσθητη εξάρτηση ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες.
Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».
Διαφορετικές παραλλαγές εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια ιδέα: μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.
Η θεωρία του χάους και της εντροπίας, που είναι το ποσοτικό μέτρο της αταξίας της φύσης, πρωταγωνιστούν σε πολλά ποιήματα.
Ο ποιητής ταυτίζει ουσιαστικά τις έννοιες αυτές με την αρχαία «Ειμαρμένη» και τη «Μοίρα», όπως και σήμερα την εννοούμε: την απροσδιόριστη εξέλιξη, που είναι ανεξάρτητη από τη βούλησή μας, αλλά και από οποιαδήποτε προετοιμασία μας…
Μαθηματική προσέγγισις
Ας κάνω μία εκτίμηση των πραγμάτων.
Θα είναι χρήσιμη στη διαχείρισή τους.
Στα συν
είναι ότι σ’ αγαπώ.
Στα πλην
είναι ότι σ’ αγαπώ.
Μαθηματικώς λοιπόν,
η αγάπη είναι μέγεθος αμφίσημον.
Και προφανώς τείνει στο άπειρον.
Κι έτσι,
ουδεμία βοήθεια έλαβα.
Βουτηγμένος στο χάος
θ’ ακολουθήσω μοιρολατρικά την πεταλούδα.
Όπως και στην αρχική παρουσίαση αυτού του ποιητικού πονήματος, που είχε λάβει χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης, προσήλθε πλήθος ακροατών, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης και Γιώργος Παπαηλιού, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, η γ.γ. του ΔΣΑ, Χριστίνα Τσαγκλή, και η πρόεδρος της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής, Ουρανία Αναγνωστοπούλου.