Εξόφληση δανείων πρώτου Μνημονίου
Την Παρασκευή θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων ύψους 7,93 δισ. ευρώ από το πρώτο Μνημόνιο (GLF), καλύπτοντας λήξεις για τα έτη 2026, 2027 και 2028. Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί με 5 δισ. ευρώ από το ταμειακό «μαξιλάρι» των 15,8 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ από repos φορέων της γενικής κυβέρνησης. Με τα ταμειακά διαθέσιμα να βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και τις δανειακές ανάγκες του 2025 να μην ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδια περαιτέρω μείωσης των δανειακών βαρών. Στόχος είναι η αποφόρτιση του προϋπολογισμού από υποχρεώσεις που προέρχονται από το πρώτο Μνημόνιο και η βελτίωση του προφίλ της χώρας στις αγορές.
Εξαγορά
της Elpedison
Στην HELLENiQ Energy περνάει το 50% της Elpedison, με τη συμφωνία για την εξαγορά να βάζει τέλος στη «μονομαχία» με την Edison. Το τίμημα για το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Elpedison B.V. ανέρχεται σε περίπου €164 εκατ., πλέον αναπροσαρμογών έως το ποσό των €31 εκατ., που αφορούν διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένα στοιχεία του ισολογισμού και ταμειακά διαθέσιμα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε.
Παραίτηση
στην Attica Bank
Την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους τόσο από τη θέση του εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank όσο και από τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου υπέβαλε ο Αντώνης Βαρθολομαίος, η οποία και έγινε δεκτή. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διοίκηση της Τράπεζας ευχαριστούν θερμά τον Βαρθολομαίο για την μέχρι σήμερα προσφορά του.
Oι εργαζόμενοι
συνταξιούχοι στην ΕΕ
H πλειονότητα των ατόμων δεν εργάστηκε (22,4%) ή σταμάτησε
να εργάζεται (64,7%) στην ΕΕ
κατά τη διάρκεια των 6 μηνών που ακολούθησαν τη λήψη της πρώτης σύνταξης γήρατος και μόνο το 13% συνέχισε να εργάζεται, σύμφωνα με την έρευνα EU-LFS που διενεργήθηκε το 2023, όπως αναφέρει η Eurostat.
Το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που συνέχισαν να εργάζονται βρέθηκε στις χώρες της Βαλτικής, την Εσθονία (54,9%), τη Λετονία (44,2%) και τη Λιθουανία (43,7%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Ρουμανία (1,7%), την Ελλάδα (4,2%) και την Ισπανία (4,9%).
Οι αγορές
παιχνιδιών
Η περίοδος των γιορτών έφτασε και οι αγορές παιχνιδιών είναι ψηλά στη λίστα των υποχρεώσεων. Το 2023, στην ΕΕ εισήχθησαν
παιχνίδια αξίας 6,5 δισ. ευρώ με τον μεγαλύτερο προμηθευτή
να είναι η Κίνα –80% του συνόλου (αξίας 5,2 δισ. ευρώ) των εισαγωγών. Ακολουθούν το Βιετνάμ με 6% (367 εκατ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο με 2% (150 εκατ. ευρώ). Από τα παιχνίδια αυτά περίπου το ένα πέμπτο των εισαγωγών παιχνιδιών της ΕΕ κατευθύνθηκε στην αγορά της Γερμανίας (18%), ενώ η Γαλλία και η Ολλανδία εισήγαγαν το 16% και το 14% αντίστοιχα.
Οι φορολογικοί
συντελεστές
Η Ελλάδα παρουσιάζει έναν από τους χαμηλότερους ολοκληρωμένους φορολογικούς συντελεστές εταιρικού εισοδήματος μεταξύ
των ευρωπαϊκών χωρών
του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα,
ο συνολικός φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται σε περίπου 33,7%. Αυτό οφείλεται σε δύο κύριους παράγοντες. Πρώτα είναι ο Φόρος Εισοδήματος Εταιρειών: ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι 22%, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Ακολούθως ο Φόρος Μερισμάτων: τα διανεμόμενα κέρδη υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5%, που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Πηγή των δεδομένων είναι το Tax Foundation, ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1937 στις ΗΠΑ. Ασχολείται με την ανάλυση και την έρευνα σε φορολογικά ζητήματα παγκοσμίως, προσφέροντας συγκριτικά στοιχεία για τους φορολογικούς συντελεστές και τις πολιτικές διαφόρων χωρών.