Αυστραλία: Θα πληρώνουν τους εκδότες οι e-πλατφόρμες
«Το μέσο είναι το μήνυμα» είναι η διάσημη φράση του καναδού κοινωνιολόγου Μάρσαλ Μακλούαν που στοιχειώνει τον κόσμο της επικοινωνίας. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιχειρώντας να θέσει ένα τέρμα στην ανεξέλεγκτη, ασύδοτη και ανεύθυνη ροή (παρα)πληροφόρησης που κατακλύζει μέσω των ψηφιακών πλατφορμών (όπως Facebook, TikTok, Google) το «Παγκόσμιο Χωριό» – άλλη μια προφητική σύλληψη του Μακλούαν – θεσμοθετεί κίνητρα προκειμένου τα μέσα να πληρώνουν τους επαγγελματίες διαμεσολαβητές της πληροφορίας. Κάτι που θα βελτιώσει και την ποιότητα του μέσου, αφού θα προσδώσει εγκυρότητα στο μήνυμα.
Συμφωνίες
Οπως διευκρίνισε την περασμένη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Στίβεν Τζόουνς, η κυβέρνηση της Καμπέρα θα θεσπίσει από την επόμενη χρονιά ένα «κίνητρο για την αγορά ειδήσεων».
Στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες (μιλάμε για δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, Instagram και TikTok ή μηχανές αναζήτησης, όπως Google και Yahoo) θα επιβάλλεται μια χρέωση, η οποία όμως θα επιστρέφεται αν οι πλατφόρμες διαπραγματευθούν απευθείας με τις εκδοτικές επιχειρήσεις της χώρας ώστε να πληρώνουν τις ειδήσεις που θα (ανα)μεταδίδουν. Το κίνητρο θα αφορά τις πλατφόρμες που πραγματοποιούν τζίρο άνω των 250 εκατ. δολαρίων ετησίως στην Αυστραλία.
Ετσι η Meta (μητρική των Facebook και Instagram), η ByteDance (μητρική του TikTok) ή η Google είτε θα πληρώνουν μια σταθερή χρέωση στο κράτος είτε θα συνάπτουν απευθείας συμφωνίες με τους αυστραλούς εκδότες. Ερωτηθείς σχετικά ο Τζόουνς είπε ότι οι χρεώσεις δεν θα είναι εξοντωτικές καθώς «θα αφορούν εκατομμύρια και όχι δισεκατομμύρια». Και υπογράμμισε ότι οι στόχοι του πρωθυπουργού Αντονι Ολμπανιζ και της κυβέρνησης των Εργατικών δεν είναι εισπρακτικοί.
Στερούν $200 εκατ. ετησίως
«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να βελτιώσουμε τη διαδικασία παραγωγής και μετάδοσης της είδησης. Να δώσουμε κίνητρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να πληρώνουν τους εκδότες, όχι την κυβέρνηση. Στόχος μας είναι τα χρήματα αυτά να φτάσουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στους δημοσιογράφους» είπε ο υπουργός. Κι αυτό επειδή η κυβέρνηση διαπιστώνει μια «μεγάλη ανισορροπία ισχύος» μεταξύ των ψηφιακών πλατφορμών και των αυστραλών εκδοτών.
«Υπολογίζουμε ότι η Meta, η Google και άλλοι εκμεταλλευόμενοι τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στερούν από τα ΜΜΕ της Αυστραλίας περί τα 200 εκατ. δολάρια ετησίως» τόνισε ο Τζόουνς.
Ευλόγως οι αυστραλοί εκδότες καλωσόρισαν το μέτρο. Ο επικεφαλής της News Corp Australasia (ανήκει στον όμιλο Μέρντοκ) Μάικλ Μίλερ σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία θα βοηθήσει έναν κλάδο που απώλεσε 1.000 θέσεις εργασίας το 2024».
Ευλόγως οι ψηφιακοί γίγαντες αντέδρασαν. «Οι εμπνευστές του μέτρου δεν αντιλαμβάνονται ότι ο περισσότερος κόσμος δεν μπαίνει στο Facebook για να διαβάσει ειδήσεις. Δεν μπορείς να επιβαρύνεις μια βιομηχανία για να επιδοτείς μια άλλη» σχολίασε εκπρόσωπος της Meta.