موضع اتحادیه عرب در قبال ایران تهاجمیتر شده است/ مراقب باشیم گزکی به رقبای منطقهای و دشمنان داده نشود/ تأییدیه ترامپ به روسیه برای خروج آبرومندانه و کمهزینه از باتلاق اوکراین
کارشناس سیاست خارجی ایران با اشاره به بیانیه اتحادیه عرب و ادعای آنان مبنی بر دخالت ایران در تحولات سوریه گفت: این موضوع نشاندهنده میزان سازگاری و تعامل کشورهای عربی، در این مسیر با پیشقراولی عربستان، امارات و قطر است. این تعاملات با نظم جدیدی که در خاورمیانه شکل میگیرد، در مقایسه با گذشته جدیتر و تعیینکنندهتر شده است. محرز است که موضع اتحادیه عرب در قبال جمهوری اسلامی ایران به سمت تهاجمیتر شدن پیش رفته و این شرایط الزامات خاصی برای جمهوری اسلامی ایران به همراه دارد.
سیروس برنابلداجی کارشناس حوزه غرب آسیا و نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در رابطه با تحولات اخیر منطقه به ویژه وقایع یمن و عراق که پس از سقوط بشار اسد شاهد آن بودیم، تصریح کرد: اولین نکتهای که باید مورد توجه قرار گیرد، این است که تحولات جاری در منطقه در چارچوب یک برنامه عمل مشخص و از پیش طراحیشده به مرحله اجرایی درآمده است. در این بین، نقش محوری را سه کشور ایالات متحده آمریکا، اسرائیل و ترکیه به عنوان هسته مرکزی این رخدادها و تحولات ایفا کردهاند. دایره یا پوسته بعدی اثرگذاری را باید نسبت به توافق نانوشتهای که بین آمریکا و روسیه وجود دارد و همچنین نظر مساعد اتحادیه اروپا، بهویژه فرانسه که به طور سنتی در منطقه شامات و لبنان تاثیرگذار است، تحلیل کرد.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم به شکل موضوعی و جزئی به این تحولات نگاه کنیم، به نظر میرسد که توافق نانوشتهای بین آمریکا با نقش متناظری که برای دو کشور اوکراین و سوریه طراحی شده، وجود دارد. به بیان دیگر، به نظر میرسد که در یک ملاحظه کلی نانوشته، آمریکا و بهویژه دولت جدید ایالات متحده تحت رهبری آقای ترامپ، تأییدیهای به روسیه دادهاند تا این کشور بتواند بهنحو نسبتا نرم، ناملموس، آبرومندانه و کمهزینهتری از باتلاق اوکراین خارج شود و در عوض، روسیه در زمینه برنامهریزی برای سوریه همکاری کند. یکی از الزامات همکاری نیز این بود که جمهوری اسلامی ایران را در این زمینه با خود همراه کند و تحت فشار قرار دهد، بهگونهای که جمهوری اسلامی ایران در خلأ قرار گیرد و به نوعی دور بخورد.