Добавить новость
ru24.net
World News
Январь
2025
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Παγκόσμια Ημέρα Κώδικα Βraille: Τι γιορτάζουμε στις 4 Ιανουαρίου;

0
Ta Nea 

Κάθε 4 Ιανουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Braille για να τιμηθεί η κληρονομιά και η συμβολή του Λουί Μπράιγ και να διαδοθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του απτικού συστήματος ανάγνωσης και γραφής για τους τυφλούς και τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της γραφής Braille για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επέλεξε την ημερομηνία μέσω διακήρυξης τον Νοέμβριο του 2018 και τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν την ημέρα για πρώτη φορά το 2019.

Louis Braille, 1850

Η ζωή του Λουί Μπράιγ

Ο Λουί Μπράιγ (Louis Braille) γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1809 στο Coupvray, μια μικρή πόλη κοντά στο Παρίσι, και πέθανε στις 6 Ιανουαρίου 1852.Η ζωή του και η εφεύρεση του Μπράιγ

Στα 3 του χρόνια, ο Λουί Μπράιγ είχε ένα ατύχημα στο εργαστήρι του πατέρα του, το οποίο τον οδήγησε σε πλήρη τύφλωση στο δεξί μάτι και σε μερική τύφλωση στο αριστερό.

Όταν ήταν 10 ετών, έχασε τελείως την όρασή του.

Παρά την αναπηρία του, ο Μπράιγ ήταν εξαιρετικά έξυπνος και παρακολούθησε μαθήματα στο Ινστιτούτο για Τυφλά Παιδιά στο Παρίσι, το οποίο ιδρύθηκε από τον Κάρολο-Μισέλ ντε Λεπώ.

Στο Ινστιτούτο, ο Μπράιγ αντιλήφθηκε την ανάγκη για έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για να διαβάζουν και να γράφουν οι τυφλοί, καθώς το σύστημα γραφής που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή (το σύστημα του ντε Λεπώ) ήταν εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο.

Δημιουργία του συστήματος Μπράιγ

Στην ηλικία των 15 ετών (το 1824), ο Λουί Μπράιγ ανέπτυξε το δικό του σύστημα γραφής, το οποίο βασιζόταν σε 6 σημεία (κουκκίδες), δημιουργώντας ένα σύστημα που ήταν πιο απλό και αποτελεσματικό.

Το σύστημά του ήταν βασισμένο σε ανάγλυφους χαρακτήρες που μπορούσαν να αναγνωστούν με την αφή.

Ο Μπράιγ χρησιμοποίησε την ίδια αρχή για να αναπαραστήσει γράμματα, αριθμούς και ακόμα και σύμβολα μουσικής.

Η διάδοση του συστήματος Braille

Παρά τις αρχικές αντιστάσεις από τους δασκάλους και τη διοίκηση του Ινστιτούτου, το σύστημα Braille άρχισε να κερδίζει έδαφος μετά τον θάνατο του Μπράιγ και να υιοθετείται ευρύτερα, καθώς φαινόταν ότι ήταν πολύ πιο εύχρηστο και πρακτικό από τα προηγούμενα συστήματα.

Με την πάροδο των χρόνων, το σύστημα Braille έγινε το κύριο εργαλείο για την ανάγνωση και τη γραφή για τα άτομα με προβλήματα όρασης σε πολλές χώρες και σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η επικοινωνία και η μουσική.

Βασικά στοιχεία του συστήματος

Ο κώδικας Braille αποτελείται από ανάγλυφα σημεία (ή κουκκίδες) που τοποθετούνται σε μια διάταξη 2×3, δηλαδή κάθε χαρακτήρας έχει 6 θέσεις (δύο στήλες με τρεις σειρές).

Κάθε ένα από τα σημεία μπορεί να είναι είτε ανυψωμένο (ανάγλυφο) είτε επίπεδο, και η συγκεκριμένη διάταξη των ανυψωμένων σημείων καθορίζει τον χαρακτήρα.

Οι 6 θέσεις σε κάθε χαρακτήρα μπορούν να συνδυαστούν με διάφορους τρόπους για να σχηματίσουν διαφορετικούς χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων γραμμάτων, αριθμών, σημείων στίξης και άλλων συμβόλων.

Κατηγορίες Χαρακτήρων:

  1. Γράμματα: Όπως περιγράφηκε παραπάνω, τα γράμματα του αλφαβήτου αντιπροσωπεύονται από τα πρώτα 6 σημεία του συστήματος.
  2. Αριθμοί: Οι αριθμοί στον κώδικα Braille αναπαρίστανται με ένα σύστημα που ξεκινά με την πρόθεση του αριθμού και ακολουθούν τα σημεία των γραμμάτων A-J, οι οποίες αντιστοιχούν στους αριθμούς 1-9 και το 0.
  3. Σύμβολα και σημεία στίξης: Ο κώδικας Braille περιλαμβάνει επίσης χαρακτήρες για σημεία στίξης και άλλους ειδικούς χαρακτήρες, που χρησιμοποιούνται για να διαφοροποιήσουν λέξεις και προτάσεις.

Πώς Διαβάζεται

Οι αναγνώστες του κώδικα Braille διαβάζουν ακουμπώντας τα δάχτυλά τους πάνω στους ανυψωμένους χαρακτήρες.

Με την αφή, το άτομο αναγνωρίζει τις διαφορετικές διατάξεις των κουκκίδων και τις μετατρέπει σε γράμματα, αριθμούς και άλλα σύμβολα.

Ο κώδικας Braille έχει προσαρμοστεί και σε πολλές άλλες γλώσσες και χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία συστημάτων και συσκευών, όπως βιβλία, πληκτρολόγια, οθόνες και μηχανές γραφής.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
WTA

Касаткина менее чем за час проиграла американке Киз в четвертьфинале турнира WTA в Аделаиде






Елизаветинский стиль: Петрова дочь на службе Родине

Мазут виден из Москвы // Владимир Путин раскритиковал чиновников за работу по устранению аварии на Черном море

В Шереметьево заявили, что бомбы не обнаружены в самолете Нижнекамск — Москва

Конные славяне – гунны