Добавить новость
ru24.net
World News
Январь
2025

Ανδρουλάκης: Ο Σημίτης ήταν συνδιαμορφωτής της Ιστορίας

0
Ta Nea 

«Η πατρίδα μας τιμά σήμερα τον πρωθυπουργό που έκανε πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και σφράγισε ανεξίτηλα τη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης αποχαιρετώντας τον Κώστα Σημίτη, «τον δεύτερο ιστορικό του ηγέτη, μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου».

«O πολιτικός κόσμος της χώρας γίνεται φτωχότερος, καθώς έχασε μια σπουδαία προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, που εμπλούτιζε δημιουργικά και με ορθό λόγο τον δημόσιο διάλογο», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης εκφωνώντας τον επικήδειο του στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού στη Μητρόπολη.

«Αγαπημένε μου πρόεδρε, με βαθιά συγκίνηση θυμάμαι το μικρό βιβλιαράκι που μου δώρισες σε μια από τις πρώτες μας συζητήσεις. Μια έκδοση του Ομίλου Αλέξανδρου Παπαναστασίου, που είχες ιδρύσει με άλλους ανήσυχους δημοκράτες αγωνιστές στα χρόνια της νιότης σου. Με έκανες κοινωνό της πολιτικής σκέψης σου και των ιδανικών με τα οποία πάντα αγωνιζόσουν ενάντια στη συντήρηση και τη μοιρολατρία», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης σε προσωπικό τόνο. «Όποιος διαβάσει εκείνο το κείμενο, αντιλαμβάνεται ότι ο Κώστας Σημίτης δεν έδινε μάχες τακτικής. Είχε εντοπίσει από νωρίς τις ιστορικές ρίζες των παθογενειών του κράτους και είχε διαμορφώσει το πολιτικό όραμα για την υπέρβασή τους. Γι’ αυτό και ήταν διαρκής η πάλη του προέδρου μας απέναντι στον πελατειασμό, τα στερεότυπα και τα κατεστημένα που καθηλώναν την κοινωνία και τη Δημοκρατία», ανέφερε.

«Με δημιουργικές ρήξεις, πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα, έκανες πράξη την Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξωστρέφειας», είπε. Σημείωσε ότι ο Κώστας Σημίτης «γι’ αυτές τις αξίες αγωνίστηκε από τα μετεμφυλιακά χρόνια, τα χρόνια της χούντας αλλά και αργότερα στη μεταπολίτευση μέσα από το ΠΑΣΟΚ» και συσπείρωσε μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία γύρω από το πολιτικό όραμα του εκσυγχρονισμού, «δίνοντας του όμως ξεκάθαρα προοδευτικό περιεχόμενο, όπως πιστοποιεί το έργο σου, πολύ πριν οι λέξεις χάσουν το πραγματικό τους νόημα». Επισήμανε ότι ο Κώστας Σημίτης υποστήριζε ότι «καμία μεταρρύθμιση δεν είναι πολιτικά ουδέτερη» και συνέχισε: «Ως «αριστερός με σοσιαλδημοκρατικές ιδέες», όπως αυτοχαρακτηριζόσουν, πίστευες ότι η πραγματοποίηση του εκσυγχρονισμού δεν αποτελεί απλώς μια τεχνοκρατική διαδικασία, αλλά συνεπάγεται κινητοποίηση και κοινωνικό αγώνα. Ο πολίτης σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει να έχει αξία και να είναι συμμέτοχος. Αλλιώς καμία μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να αντέξει μακροπρόθεσμα».

Πρόσθεσε ότι «η σημασία των παραπάνω θέσεων καταδείχθηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», μια κρίση που, όπως τόνισε, ο πρώην πρωθυπουργός «έγκαιρα και με τόλμη» είχε προειδοποιήσει από το βήμα της Βουλής το 2008.

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1996-2004 συνδέθηκε με μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους της σύγχρονης Ελλάδας» και ότι «ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο καταλληλότερος ηγέτης, σε μια εποχή ραγδαίων μεταβολών και τεράστιων προκλήσεων: Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είχε εισέλθει σε ανεπίστρεπτη πορεία, ενώ η εντεινόμενη παγκοσμιοποίηση απαιτούσε επεξεργασμένο σχέδιο προσαρμογής από τα εθνικά κράτη, ώστε να μη βυθιστούν ολόκληρες κοινωνίες στην παρακμή». Πρόσθεσε ότι «ο πολιτικός, που έλεγε λίγα αλλά σχεδίαζε και έπραττε πολλά, ένωσε τα χέρια με τον ελληνικό λαό στο δρόμο της σύγκλισης με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι «τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του είναι εθνικά, είναι σταθμοί στην ιστορία του τόπου. Η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άλυτο το Κυπριακό». Ο κ. Ανδουλάκης κάλεσε όλους να αναλογιστούν τις επιπτώσεις με τις οποίες θα ήταν αντιμέτωπος ο ελληνισμός από τις τουρκικές επιδιώξεις για διχοτόμηση του νησιού, «αν ο διορατικός αυτός ηγέτης δεν είχε σχεδιάσει και ολοκληρώσει αυτή τη μεγάλη εθνική επιτυχία».

«Ο Κώστας Σημίτης ήταν συνδιαμορφωτής της Ιστορίας, όχι επικοινωνιακό παρακολούθημά της. Ισότιμος συνομιλητής των ισχυρότερων ηγετών του κόσμου που πάντα ήξερε να κερδίζει με την αξιοπιστία και τον ρεαλισμό του», τόνισε. Επισήμανε ότι «εξέφραζε διακριτή άποψη στη βάση των δικών του ‘πιστεύω’, όπως έκανε αγωνιζόμενος για μια αυτοδύναμη ‘Ευρώπη των λαών’, ακόμα και αντιτασσόμενος στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, κάτι που κάποιοι έχουν ξεχάσει σήμερα». Είπε ότι «το 2004, άφησε την Ελλάδα πιο αισιόδοξη και ισχυρή από ποτέ» και ότι «η επιτυχημένη προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν απόδειξη ότι η χώρα, όταν διαθέτει ηγεσία με σχέδιο, μπορεί να αναδείξει τον καλύτερό της εαυτό».

Τόνισε ότι όμως η σημαντικότερη παρακαταθήκη που αφήνει «είναι το όραμα του για διαρκή κοινωνική σύγκλιση με τις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες». Επισήμανε ότι ο Κώστας Σημίτης πίστευε βαθιά ότι η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη στην υστέρηση και κάλεσε να φανταστούν όλοι πώς θα ήταν η πατρίδα μας σήμερα χωρίς τα μεγάλα έργα υποδομών όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός, το Μετρό, η Αττική Οδός, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ.α.

«Σταθερές του προτεραιότητες ήταν το ισχυρό Κοινωνικό Κράτος, η στήριξη του κόσμου της εργασίας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης. Είπε ότι «έδωσε πνοή στα δημόσια πανεπιστήμια όλης της χώρας. Στήριξε τη δημόσια υγεία με 11 νέα νοσοκομεία και εφάρμοσε μόνιμες κοινωνικές παρεμβάσεις, όπως το ΕΚΑΣ και η Βοήθεια στο Σπίτι. Προήγαγε τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, με τη συνταγματική κατοχύρωση των ανεξάρτητων αρχών, την ίδρυση των ΚΕΠ και την προώθηση πλήθους μεταρρυθμίσεων που βελτίωσαν τη ζωή των πολιτών».

Ανδρουλάκης: «Ο πραγματικός προοδευτικός εκσυγχρονισμός είναι ολόπλευρος»

«Γιατί εν τέλει», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «ο πραγματικός προοδευτικός εκσυγχρονισμός είναι ολόπλευρος». «Δεν σημαίνει μόνο οικονομική πρόοδο. Σημαίνει ταυτόχρονα ενίσχυση των θεσμών, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του κράτους δίκαιου. Σημαίνει διαφάνεια και υπευθυνότητα στη λήψη των αποφάσεων, δίκαιο μέρισμα στην ανάπτυξη και όχι διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων», τόνισε. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι «πραγματικός εκσυγχρονισμός σημαίνει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που στηρίζει τον κόσμο της εργασίας. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη και όχι για την πελατειακή νομή τους από ισχυρά συμφέροντα».

«Αυτή ακριβώς είναι η πολιτική παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη, η οποία αποτελεί διαρκές κοινωνικό ζητούμενο και πολιτική πυξίδα του Κινήματός μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Αγαπημένε μας πρόεδρε, πορεύτηκες με ένα σπάνιο πολιτικό ήθος στη δημόσια παρουσία σου. Πάντα παρών στις μεγάλες μάχες της παράταξής μας. Η ακεραιότητα, η θεσμικότητα και η μεθοδικότητά σου έγραψαν ιστορία. Ανήκεις πλέον στο Πάνθεον των μεγάλων Ευρωπαίων ηγετών», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Σε μια εποχή που η φιλελεύθερη δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή απειλούνται, σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί, όπως εσύ, αποτελούν φάρους για όλους εμάς που μοιραζόμαστε τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις», συνέχισε, «αλλά και στην προσωπική σου ζωή υπήρξες υπόδειγμα σεμνότητας και απλότητας. Πάντοτε διακριτικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και ηθικολογίες».

«Ήσουν το πολιτικό αντίδοτο στην αλαζονεία της εξουσίας. Μας έδειξες ότι πολλά που φαίνονται ανέφικτα, είναι στο χέρι μας να τα πετύχουμε. Ότι ένας διαφορετικός δρόμος απέναντι στη συντήρηση, είναι εφικτός: Αυτόν τον προοδευτικό πατριωτισμό υπηρέτησες σε όλη σου τη διαδρομή», τόνισε.

«Σήμερα η Ελλάδα υποκλίνεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της σύγχρονης Ιστορίας της. Αιωνία σου η μνήμη αγαπημένε μας πρόεδρε», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης ολοκληρώνοντας τον επικήδειο του για τον Κώστα Σημίτη, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένειά του.




Moscow.media
Частные объявления сегодня





Rss.plus




Водоросли помогут очистить акватории, пострадавшие от нефтяного загрязнения в Черном море

Московский оркестр MetalliadA сыграет в Петербурге свои симфонические сюиты

Петербургский международный экономический форум стартовал

Врач-косметолог Мадина Осман: как избавиться от темных кругов под глазами


‘Big Short’ investor warns the precarious tariff environment reminds him of WWI—and a trade war would send the U.S. into a recession

Traversal emerges from stealth with $48 million from Sequoia and Kleiner Perkins to reimagine site reliability in the AI era

JPMorgan Chase partners with Coinbase to launch deposit token for institutional clients

Stock market fear index spikes after Trump’s war threats


"Я мигрант - мне без очереди": приезжие оккупировали поликлиники, врачи говорят, что уже боятся вести прием пациенток в хиджабах.

Relax FM выступит партнером Yoga Day Russia 2025 в музее-заповеднике «Царицыно»

Киберэксперт Полунин настоятельно рекомендует сменить все пароли

Петербургский международный экономический форум стартовал


Тактическая стратегия Spaceland вышла за пределами Apple Arcade

Lies of P's new easier difficulty modes reveal the true soul of a soulslike, and surprise: it's not dropping dead every time a monster sneezes

Playdigious портирует лингвистическую головоломку Chants of Sennaar

Elon Musk's latest gaming take is ruthlessly mocked by Bioshock fans: 'Probably thinks Andrew Ryan was the hero'



Moscow SalonWeek 2025 соберет лидеров beauty-индустрии для обмена практическим опытом

Петербургский международный экономический форум стартовал

Старовойт сообщил о применении цифровых решений на ВСМ Москва – Петербург

Смбат Алиханян: "Катар - зачем русскоязычным предпринимателям открывать бизнес в Дохе?"




RT: в сентябре и октябре почти половина туристов из РФ поедут за границу

Приговор по первому делу Тимура Иванова о растрате и выводе денег огласят к 4 июля

Предотвращает возрастные изменения: чем полезен креатин и где он содержится

Работники Центрального филиала ведомственной охраны Минтранса России почтили память героев  Великой Отечественной войны, возложив цветы к мемориалам в разных регионах страны


RT: в сентябре и октябре почти половина туристов из РФ поедут за границу

В аэропорту Волгограда задерживаются прилеты и вылеты нескольких рейсов

Исправительные колонии в РФ начали массово скупать диджей-оборудование

Александр Малькевич: Дататека Александра Малькевича


Теннисист Медведев одержал 400-ю победу на турнирах ATP

Хачанов прошёл во второй раунд турнира в Халле на траве

Анна Блинкова проиграла Кларе Таусон во втором круге турнира WTA-250 в Ноттингеме

Хачанов вышел в четвертьфинал турнира ATP в Галле


20 июня – День специалиста минно-торпедной службы ВМФ России

Маркетплейс госзакупок. Кирилл Пуртов — о столичном Портале поставщиков

ИГОРЬ КОПЫТИН ⟩ Когда в Нарве находились сотни солдат эстонской армии

Россия надеется на взаимность после комментариев Трампа о Путине


Музыкальные новости

Врачи одобрили необычный метод лечения горла Николая Баскова

Балерина Волочкова ответила на обвинения в выступлениях в пьяном виде

Обложки пластинок "A Single Man" (The Rocket Record Company, 1978) и "Поёт Элтон Джон" (Мелодия, 1980)

Беременная девушка Тимати Валентина выложила фото в облегающем платье



Сотрудники Дмитровского отдела вневедомственной охраны Росгвардии по Московской области провели урок мужества в рамках акции "Каникулы с Росгвардией"

Петербургский международный экономический форум стартовал

Moscow SalonWeek 2025 соберет лидеров beauty-индустрии для обмена практическим опытом

Пожар в театре Щукина в Москве: эвакуация и работа МЧС на Новом Арбате


Создание AI Рилс. Создание AI Reels.

Владимир Машков и Сергей Безруков вдохновили участников Международной Летней театральной школы СТД РФ

«Реал» сыграл вничью в дебютном матче тренера Алонсо на клубном ЧМ-2025

ТНТ и KION представляют тизер-трейлер комедийного сериала «Три сестры» с Ларисой Гузеевой и Павлом Деревянко


В Москве авария с участием каршеринга затруднила движение транспорта

Строительство автодороги «Северный обход Омска» утвердили на ПМЭФ

Москва ожидает дождь с грозой: советы для водителей от дептранса

Шесть собак и кошек обнаружили в неправильно припаркованных авто в Москве


Ушаков сообщил о встрече Путина с определёнными участниками в день пленарной сессии ПМЭФ

Ушаков сообщил, что подготовка визита Путина в Китай еще не началась

Путин сообщил о наличии контактов России с Рубио и Вэнсом

Путин: Россия ждет делегацию ЮАР в сентябре на конкурс "Интервидение"


28 февраля 2022 года отменяется блокировка транспортных карт для всех москвичей старше 60 лет



Московскому депутату Гришину Мосгорсуд ужесточил наказание, заменив штраф колонией


Гости из Калининграда знакомятся с опытом медицинского строительства Кирова

Врач Чернышова: во время отпуска важно есть только в проверенных местах

Инновационные цифровые сервисы и психологическая помощь: как Москва меняет онкопомощь для пациентов

Диетолог Писарева рассказала, чем опасен недостаток овощей в рационе


В Киеве заявили, что изменения невозможны: что предпринял Зеленский на саммите G7


«ПСЖ» уступил «Ботафого» в игре за клубный чемпионат мира

Индиана победила Оклахому и сравняла счет в финальной серии НБА

Конаныхина и Кедрина стали чемпионами ЧР по синхронным прыжкам с вышки

Инновационный центр "Сколково": 3,5 млрд рублей на спортивный комплекс


Лукашенко: Минск остается убежденным сторонником углубления евразийской интеграции

Лукашенко: Беларусь остается убежденным сторонником углубления евразийской интеграции

Лукашенко: Беларусь является сторонником углубления евразийской интеграции



Сергей Собянин: Формируем инновационную инфраструктуру мирового уровня

Собянин: В Раменках и Очаково-Матвеевском появятся новые маршруты для поездок

Собянин: Технопарк пополнил список приоритетных инвестпроектов

Сергей Собянин: новый технопарк в Зеленограде начнет работу в 2027 году


В Государственной думе предложили установить отдельные зеленые номера для электромобилей

Фестиваль «Эко-Москва» пройдёт в столице 20—22 июня

«Трансстроймеханизация» провела зарыбление Оки

Жираф Липа и краснокнижные зебры Греви стали доступны в трансляциях на mos.ru


ИГОРЬ КОПЫТИН ⟩ Когда в Нарве находились сотни солдат эстонской армии

RT: в сентябре и октябре почти половина туристов из РФ поедут за границу

Маркетплейс госзакупок. Кирилл Пуртов — о столичном Портале поставщиков

В деле об убийстве экс-мэра Самары появилась новая обвиняемая


В Архангельской области многоэтажки на спецсчетах могут остаться без лифтов после 2030 года

Заместитель прокурора Архангельской области и Ненецкого автономного округа Павел Матанцев и Уполномоченный по правам человека в Ненецком автономном округе Екатерина Жданова проведут личный приём жителей Ненецкого автономного округа

На вёслах сквозь века: из Дубны в Архангельск стартовала поморская экспедиция на ёле и карбасе

В Алтайском крае учредили уполномоченного по борьбе с «болью и страхами» населения


В Севастополе загорелся лес вблизи жилых домов

В Севастополе появятся кластеры среднего профессионального образования

Конфликт Израиля и Ирана: будет ли Россия втянута – мнение

«Авторадио» расширяет зону вещания в Крыму


Ограничения в Волгоградском аэропорту сняты

Синоптик Тишковец: 22 июня может стать самым холодным в Москве за последние 42 года

Синоптики спрогнозировали холодные выходные в Москве

Россия утвердила границы в Балтийском море, Иран не работал над изготовлением ядерной бомбы












Спорт в России и мире

Новости спорта


Новости тенниса
Янник Синнер

Синнер прокомментировал свою победу в первом круге турнира в Галле






Маркетплейс госзакупок. Кирилл Пуртов — о столичном Портале поставщиков

New York Post: Трамп боится повторения в Иране ливийского сценария

Исправительные колонии в РФ начали массово скупать диджей-оборудование

Синоптики спрогнозировали холодные выходные в Москве