Αυτή είναι η φράση που προαναγγέλλει χωρισμό
Μία φράση. Πέντε λέξεις. Μοιάζουν προστατευτικές. Κι όμως, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, λειτουργούν ως εισαγωγή στον χωρισμό: «Δεν θέλω να σε πληγώσω»…
Τι πραγματικά σημαίνει αυτή η φράση και γιατί δείχνει χωρισμό;
- Έχω ήδη πάρει την απόφασή μου, αλλά νιώθω τύψεις.
- Δεν μπορώ να συνεχίσω, αλλά σε νοιάζομαι.
- Δεν είσαι το πρόβλημα, αλλά ούτε και η λύση.
- Προσπαθώ να φανώ «καλός/η» σε μια άβολη στιγμή.
Αν αποδομήσουμε αυτή τη φράση, θα δούμε ότι συνήθως συνοδεύεται από άλλα μηνύματα, όπως:
- «Είσαι υπέροχος/η, απλώς δεν ταιριάζουμε».
- «Δεν φταις εσύ, εγώ φταίω».
- «Αξίζεις κάτι καλύτερο».
Γιατί πονάει τόσο πολύ;
Επειδή η φράση συνδυάζει συναισθηματική απόσταση με ευγένεια. Αυτό δημιουργεί σύγχυση. Μπορεί να σε κάνει να αναρωτιέσαι: «Αν δεν θέλει να με πληγώσει… γιατί το κάνει; Ίσως υπάρχει ελπίδα»… Μην προσπαθήσεις να τη μεταφράσεις όπως σε βολεύει.
Είναι λογικό να νιώσεις σοκ, θυμό, απογοήτευση. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να επεξεργαστεί αυτό που ακούει, πριν αντιδράσεις. Μην φοβηθείς να ρωτήσεις: «Αυτό σημαίνει ότι θες να χωρίσουμε;» – Η ειλικρίνεια, όσο επώδυνη κι αν είναι, είναι πιο υγιής από την ασάφεια.
Αν κάποιος δεν θέλει να σε πληγώσει, τότε οφείλει να είναι ειλικρινής μαζί σου. Και αυτό, είναι το λιγότερο που αξίζεις!
Επανέλαβε μετά από εμένα: «Μου αξίζει να με αγαπούν. Δεν με καθορίζει ένας χωρισμός. Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου»
Η κυριολεκτική μετάφραση της λέξης «affirmation» είναι η «επιβεβαίωση». Οι θετικές δηλώσεις είναι ένας τρόπος να αλλάξουμε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη ζωή, καθώς «μιλάνε» στο υποσυνείδητο βοηθώντας μας να «επιβεβαιώσουμε» θετικά ορισμένες πλευρές του εαυτού μας ή κάποιες πεποιθήσεις.
Σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Behaviour Research and Therapy, όσοι συμμετέχοντες έβαζαν το χέρι τους στην καρδιά τους και έλεγαν μια τέτοια φράση στον εαυτό τους κάθε μέρα για 20 δευτερόλεπτα παρατήρησαν ότι είχαν περισσότερη αυτοσυμπόνια και λιγότερο στρες σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν τόσο ευγενικοί με τον εαυτό τους.
Αυτές οι δραστηριότητες επιβεβαίωσης μπορούν να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλο να είναι πιο ανθεκτικός σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως ένας χωρισμός. Eρευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Berkeley υποστηρίζουν ότι, με την εξάσκηση, οι θετικές δηλώσεις μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ψυχική μας υγεία.
* Πηγή: Vita